Klasszikus

A vége felé közeledik a Budapesti Őszi Fesztivál

2003.10.29. 00:00
Ajánlom
Ezen a héten, november 2-án ér véget az idei Őszi Fesztivál, s még az utolsó napokban is számos rendezvény várja az érdeklődőket. A színházi előadásokon, tánc-és filmbemutatókon kívül kiemelkedő zenei produkciókra is számíthatunk.

Sáry László Tánczene című lemezbemutató koncertjére október 30-án este kerül sor az MTA dísztermében. Művében Sáry a legkülönbözőbb tánctípusokat vonultatja fel: magyar táncot, keringőt, bluest, tangót. Az esten közreműködik: Csalog Gábor, Eckhardt Gábor (zongora), Klenyán Csaba, Horn András (klarinét), Lakatos György (fagott), Götz Nándor (szaxofon), Mérey Anna (hegedű), Déri György (cselló), Buza Vilmos (nagybőgő), Vékony Ildikó (cimbalom), valamint a szerző, Sáry László (zongora).

Ugyanezen a napon este nyolc órai kezdettel az A38 hajón Hajnóczi Csaba két saját produkcióját láthatjuk. Az egyik a gitárra és ütőhangszerekre írt Kánon című darab, a másik a Patti Smith Lovai, amelyben a rock and roll alaptematikából a free jazz, a kortárs zene és a kísérleti elektronikus zene által inspirált módszerekkel új alkotás bontakozik ki.

Október 31-én este hét órakor kezdődik a Mágnes Klub koncertje és egyben lemezfelvétele a Magyar Rádió Márványtermében. A Klub létrehozói és vendégei közül ez alkalommal a Sumo Light, a Kardos Négyes, a Kada, a Tóth Viktor Quartet és a Brezo quartet lép fel. Szintén 31-én este hét órakor lesz hallható a francia kortárs zene egyik kimagasló egyénisége, Gérard Buquet a Brass int he Five együttes partnereként a Híradó moziban.

A hétvégi napokra is jut még egy-egy zenei esemény: november elsején a Zeneakadémián lesz hallható Franz Schmidt fő műve, A hétpecsétes könyv című oratórium az osztrák Chor und Orchester der Pannonischen Philharmonie előadásában. Végül november 2-án este nyolc órakor a Kultiplexben Déri György csellóeestje csendül majd fel. Magyar kortárs műveket játszik, amelyek bemutatásáért már több alkalommal Artisjus-díjat nyert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.