Klasszikus

A vége felé közeledik a Budapesti Őszi Fesztivál

2003.10.29. 00:00
Ajánlom
Ezen a héten, november 2-án ér véget az idei Őszi Fesztivál, s még az utolsó napokban is számos rendezvény várja az érdeklődőket. A színházi előadásokon, tánc-és filmbemutatókon kívül kiemelkedő zenei produkciókra is számíthatunk.

Sáry László Tánczene című lemezbemutató koncertjére október 30-án este kerül sor az MTA dísztermében. Művében Sáry a legkülönbözőbb tánctípusokat vonultatja fel: magyar táncot, keringőt, bluest, tangót. Az esten közreműködik: Csalog Gábor, Eckhardt Gábor (zongora), Klenyán Csaba, Horn András (klarinét), Lakatos György (fagott), Götz Nándor (szaxofon), Mérey Anna (hegedű), Déri György (cselló), Buza Vilmos (nagybőgő), Vékony Ildikó (cimbalom), valamint a szerző, Sáry László (zongora).

Ugyanezen a napon este nyolc órai kezdettel az A38 hajón Hajnóczi Csaba két saját produkcióját láthatjuk. Az egyik a gitárra és ütőhangszerekre írt Kánon című darab, a másik a Patti Smith Lovai, amelyben a rock and roll alaptematikából a free jazz, a kortárs zene és a kísérleti elektronikus zene által inspirált módszerekkel új alkotás bontakozik ki.

Október 31-én este hét órakor kezdődik a Mágnes Klub koncertje és egyben lemezfelvétele a Magyar Rádió Márványtermében. A Klub létrehozói és vendégei közül ez alkalommal a Sumo Light, a Kardos Négyes, a Kada, a Tóth Viktor Quartet és a Brezo quartet lép fel. Szintén 31-én este hét órakor lesz hallható a francia kortárs zene egyik kimagasló egyénisége, Gérard Buquet a Brass int he Five együttes partnereként a Híradó moziban.

A hétvégi napokra is jut még egy-egy zenei esemény: november elsején a Zeneakadémián lesz hallható Franz Schmidt fő műve, A hétpecsétes könyv című oratórium az osztrák Chor und Orchester der Pannonischen Philharmonie előadásában. Végül november 2-án este nyolc órakor a Kultiplexben Déri György csellóeestje csendül majd fel. Magyar kortárs műveket játszik, amelyek bemutatásáért már több alkalommal Artisjus-díjat nyert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.