Klasszikus

A vége felé közeledik a Budapesti Őszi Fesztivál

2003.10.29. 00:00
Ajánlom
Ezen a héten, november 2-án ér véget az idei Őszi Fesztivál, s még az utolsó napokban is számos rendezvény várja az érdeklődőket. A színházi előadásokon, tánc-és filmbemutatókon kívül kiemelkedő zenei produkciókra is számíthatunk.

Sáry László Tánczene című lemezbemutató koncertjére október 30-án este kerül sor az MTA dísztermében. Művében Sáry a legkülönbözőbb tánctípusokat vonultatja fel: magyar táncot, keringőt, bluest, tangót. Az esten közreműködik: Csalog Gábor, Eckhardt Gábor (zongora), Klenyán Csaba, Horn András (klarinét), Lakatos György (fagott), Götz Nándor (szaxofon), Mérey Anna (hegedű), Déri György (cselló), Buza Vilmos (nagybőgő), Vékony Ildikó (cimbalom), valamint a szerző, Sáry László (zongora).

Ugyanezen a napon este nyolc órai kezdettel az A38 hajón Hajnóczi Csaba két saját produkcióját láthatjuk. Az egyik a gitárra és ütőhangszerekre írt Kánon című darab, a másik a Patti Smith Lovai, amelyben a rock and roll alaptematikából a free jazz, a kortárs zene és a kísérleti elektronikus zene által inspirált módszerekkel új alkotás bontakozik ki.

Október 31-én este hét órakor kezdődik a Mágnes Klub koncertje és egyben lemezfelvétele a Magyar Rádió Márványtermében. A Klub létrehozói és vendégei közül ez alkalommal a Sumo Light, a Kardos Négyes, a Kada, a Tóth Viktor Quartet és a Brezo quartet lép fel. Szintén 31-én este hét órakor lesz hallható a francia kortárs zene egyik kimagasló egyénisége, Gérard Buquet a Brass int he Five együttes partnereként a Híradó moziban.

A hétvégi napokra is jut még egy-egy zenei esemény: november elsején a Zeneakadémián lesz hallható Franz Schmidt fő műve, A hétpecsétes könyv című oratórium az osztrák Chor und Orchester der Pannonischen Philharmonie előadásában. Végül november 2-án este nyolc órakor a Kultiplexben Déri György csellóeestje csendül majd fel. Magyar kortárs műveket játszik, amelyek bemutatásáért már több alkalommal Artisjus-díjat nyert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.