Klasszikus

A világ 10 leginspirálóbb zenekara

2009.04.02. 00:00
Ajánlom
A Gramophone brit klasszikus zenei magazin novemberben adta közzé a világ húsz legjobb szimfonikus zenekarának listáját, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar a 9. helyen szerepelt. Ezúttal a tíz leginspirálóbb együttest gyűjtötték össze.

A Gramophone szerkesztői a korábbi lista után sok kritikát kaptak, a konstruktívabbakra hallgatva ezúttal olyan zenekarokat emeltek ki, amelyek a válság miatt zsugorodó kulturális büdzsék idején is be tudják mutatni a zene szerepét a társadalomban. A zsűrizéshez olyan elismert muzsikusok tanácsát kérték, mint Julian Lloyd Webber, Sarah Chang, vagy Philippe Graffin, az eredmény pedig egy sorrend nélküli tízes lista:

Youtube Szimfonikus Zenekar - a klasszikus zene demokratizálásáért, globális, befogadó hozzáállásáért.

Simón Bolivar Ifjúsági Zenekar - a venezuelai együttes az állampolgárok életminőségének javításáért dolgozik.

Királyi Filharmonikus Zenekar - az egyik első együttes, amely az oktatásban szerepet vállalt, Engage nevű programjukkal a zenét szokatlan helyszínekre juttatják el, más művészeti ágak képviselőivel dolgoznak együtt.

Kínai Filharmonikus Zenekar - a nyugati klasszikus zenét egy olyan országba juttatták el, ahol azt évtizedekig tiltották.

Buskaid Ensemble - a sowetói vonósegyüttest utcazenészek hozták létre, hogy Dél-Afrika kisközösségeinek gyerekeihez eljuttassák a zenét.

Nyugat-Keleti Díván Zenekar - Daniel Barenboim a zenekart 2003-ban alapította Edward Said palesztin irodalomtudóssal közösen azzal a céllal, hogy elősegítse a Közel-Kelet népei közötti megbékélést.

Orchestre National d’Ile de France - a párizsi együttes szokatlan helyszínekre, gyárakba és külvárosi iskolákba juttatja el a zenét.

Berlini Filharmonikus Zenekar - a város életébe szervesen kapcsolódó, jelentős oktatási programot vezető együttes.

Londoni Szimfonikus Zenekar - a környezte felé nyitó együttes, a londoni St. Luke’s templomban oktatási programokat, és más zenei stílusoknak otthont adó helyszínt alakított ki.

New York-i Filharmonikus Zenekar - a kultúrdiplomáciában élen járó együttes, amely a tavalyi sokat vitatott észak-koreai fellépés után idén Vietnámba készül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.