Klasszikus

A világ 10 leginspirálóbb zenekara

2009.04.02. 00:00
Ajánlom
A Gramophone brit klasszikus zenei magazin novemberben adta közzé a világ húsz legjobb szimfonikus zenekarának listáját, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar a 9. helyen szerepelt. Ezúttal a tíz leginspirálóbb együttest gyűjtötték össze.

A Gramophone szerkesztői a korábbi lista után sok kritikát kaptak, a konstruktívabbakra hallgatva ezúttal olyan zenekarokat emeltek ki, amelyek a válság miatt zsugorodó kulturális büdzsék idején is be tudják mutatni a zene szerepét a társadalomban. A zsűrizéshez olyan elismert muzsikusok tanácsát kérték, mint Julian Lloyd Webber, Sarah Chang, vagy Philippe Graffin, az eredmény pedig egy sorrend nélküli tízes lista:

Youtube Szimfonikus Zenekar - a klasszikus zene demokratizálásáért, globális, befogadó hozzáállásáért.

Simón Bolivar Ifjúsági Zenekar - a venezuelai együttes az állampolgárok életminőségének javításáért dolgozik.

Királyi Filharmonikus Zenekar - az egyik első együttes, amely az oktatásban szerepet vállalt, Engage nevű programjukkal a zenét szokatlan helyszínekre juttatják el, más művészeti ágak képviselőivel dolgoznak együtt.

Kínai Filharmonikus Zenekar - a nyugati klasszikus zenét egy olyan országba juttatták el, ahol azt évtizedekig tiltották.

Buskaid Ensemble - a sowetói vonósegyüttest utcazenészek hozták létre, hogy Dél-Afrika kisközösségeinek gyerekeihez eljuttassák a zenét.

Nyugat-Keleti Díván Zenekar - Daniel Barenboim a zenekart 2003-ban alapította Edward Said palesztin irodalomtudóssal közösen azzal a céllal, hogy elősegítse a Közel-Kelet népei közötti megbékélést.

Orchestre National d’Ile de France - a párizsi együttes szokatlan helyszínekre, gyárakba és külvárosi iskolákba juttatja el a zenét.

Berlini Filharmonikus Zenekar - a város életébe szervesen kapcsolódó, jelentős oktatási programot vezető együttes.

Londoni Szimfonikus Zenekar - a környezte felé nyitó együttes, a londoni St. Luke’s templomban oktatási programokat, és más zenei stílusoknak otthont adó helyszínt alakított ki.

New York-i Filharmonikus Zenekar - a kultúrdiplomáciában élen járó együttes, amely a tavalyi sokat vitatott észak-koreai fellépés után idén Vietnámba készül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.