Klasszikus

A világ legjobb kulturális épülete a Művészetek Palotája

2006.06.01. 00:00
Ajánlom
A Millenniumi Városközpontban fekvő Művészetek Palotája nyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d'Excellence 2006. évi díját - amelyet a szakma Oscar díjának is szoktak hívni - a május 29-én Bangkokban tartott ünnepélyes gálán.

A díjat a világ egyik legtekintélyesebb napilapja a Wall Street Journal és a FIABCI alapította. A FIABCI Prix d'Excellence az építészeti csúcsteljesítményeket ismeri el. A FIABCI a legnagyobb és legátfogóbb, 52 éves múltra visszatekintő nemzetközi ingatlan szakmai szövetség, amely világszerte 50 országban rendelkezik tagozattal. A díj azokat a fejlesztéseket értékeli, amelyek a legoptimálisabban elégítik ki a társadalmi igényeket. A zsűri tagjai nemzetközileg elismert, kimagasló ingatlanszakértők. A FIABCI Prix d'Excellence az átfogó minőséget és a működtetés színvonalát ismeri el, s nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat.

A Lágymányosi híd pesti oldalánál fekvő 70 ezer négyzetméteres Művészetek Palotája építését 2002. márciusában kezdte meg az Arcadom Rt. a TriGránit megbízásából. A 2005. március 14-én megnyitott beruházás az úgynevezett PPP - Public Private Partnership - konstrukcióban, az üzleti szféra és az állam együttműködésében készült, mint ilyen első alkalommal az egész régióban. Itt kapott helyet a Ludwig Kortárs Múzeum, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (amelynek rezidens zenekara a Nemzeti Filharmonikus Zenekar) és a magas akusztikai színvonallal rendelkező Fesztivál Színház, a Nemzeti Táncszínház otthona. Egyszerre 4500 látogatót képes fogadni a Palota.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő körülményeket teremt a zenei műfajok számára. A terem 25 méter magas – 2 szinttel magasabb, mint az Andrássy úti házak sora – 25 méter széles, és 52 méter hosszú, olyan méretű, mint egy gótikus katedrális. Az akusztikai terveket a Russell Johnson vezette világhírű Artec iroda készítette. A Művészetek Palotája 2006-ban több mint 500 rendezvénynek ad otthont, eddigi látogatói száma megközelíti az egymilliót.

Megnyitása óta a TriGránit üzemelteti a kulturális központot, amely világhírre tett szert a kulturális életben, nagyban hozzájárulva az országkép építéséhez. A kulturális központ beruházási összege 12 km autópálya magyarországi építési költségének felel meg.

A TriGránit egy integrált ingatlan befektetési, fejlesztési és üzemeltetési vállalat. 1997-es alapítása óta a TriGránit Fejlesztési Részvénytársaság összesen 1 milliárd euró értékben fejlesztett projekteket Közép-Kelet Európa 10 országában és további kétmilliárd euró – többnyire vegyes hasznosítású – fejlesztés megvalósítását tervezi az elkövetkező években, számos állami-magán együttműködési beruházás (PPP) mellett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.