Klasszikus

A világ legjobb kulturális épülete a Művészetek Palotája

2006.06.01. 00:00
Ajánlom
A Millenniumi Városközpontban fekvő Művészetek Palotája nyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d'Excellence 2006. évi díját - amelyet a szakma Oscar díjának is szoktak hívni - a május 29-én Bangkokban tartott ünnepélyes gálán.

A díjat a világ egyik legtekintélyesebb napilapja a Wall Street Journal és a FIABCI alapította. A FIABCI Prix d'Excellence az építészeti csúcsteljesítményeket ismeri el. A FIABCI a legnagyobb és legátfogóbb, 52 éves múltra visszatekintő nemzetközi ingatlan szakmai szövetség, amely világszerte 50 országban rendelkezik tagozattal. A díj azokat a fejlesztéseket értékeli, amelyek a legoptimálisabban elégítik ki a társadalmi igényeket. A zsűri tagjai nemzetközileg elismert, kimagasló ingatlanszakértők. A FIABCI Prix d'Excellence az átfogó minőséget és a működtetés színvonalát ismeri el, s nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat.

A Lágymányosi híd pesti oldalánál fekvő 70 ezer négyzetméteres Művészetek Palotája építését 2002. márciusában kezdte meg az Arcadom Rt. a TriGránit megbízásából. A 2005. március 14-én megnyitott beruházás az úgynevezett PPP - Public Private Partnership - konstrukcióban, az üzleti szféra és az állam együttműködésében készült, mint ilyen első alkalommal az egész régióban. Itt kapott helyet a Ludwig Kortárs Múzeum, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (amelynek rezidens zenekara a Nemzeti Filharmonikus Zenekar) és a magas akusztikai színvonallal rendelkező Fesztivál Színház, a Nemzeti Táncszínház otthona. Egyszerre 4500 látogatót képes fogadni a Palota.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő körülményeket teremt a zenei műfajok számára. A terem 25 méter magas – 2 szinttel magasabb, mint az Andrássy úti házak sora – 25 méter széles, és 52 méter hosszú, olyan méretű, mint egy gótikus katedrális. Az akusztikai terveket a Russell Johnson vezette világhírű Artec iroda készítette. A Művészetek Palotája 2006-ban több mint 500 rendezvénynek ad otthont, eddigi látogatói száma megközelíti az egymilliót.

Megnyitása óta a TriGránit üzemelteti a kulturális központot, amely világhírre tett szert a kulturális életben, nagyban hozzájárulva az országkép építéséhez. A kulturális központ beruházási összege 12 km autópálya magyarországi építési költségének felel meg.

A TriGránit egy integrált ingatlan befektetési, fejlesztési és üzemeltetési vállalat. 1997-es alapítása óta a TriGránit Fejlesztési Részvénytársaság összesen 1 milliárd euró értékben fejlesztett projekteket Közép-Kelet Európa 10 országában és további kétmilliárd euró – többnyire vegyes hasznosítású – fejlesztés megvalósítását tervezi az elkövetkező években, számos állami-magán együttműködési beruházás (PPP) mellett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.