Klasszikus

A világ legnagyobb gospel show-ja

2004.11.22. 00:00
Ajánlom
Say Yes – Mondj Igent! a mottója a The Harlem Gospel Singers & Band új produkciójának, amely üzenet és egyben kérés is; felhívás a békés együttélésre, a kölcsönös tiszteletre és a megingathatatlan hitre egy emberibb világért.

A társulat alapítója a briliáns művész, Queen Esther Marow gospel sztár, aki örök mentora és művészeti vezetője a világ leghíresebb gospel formációjának. Fáradhatatlanul és rendíthetetlenül harcol a közömbösség és igazságtalanság ellen és az akarat szabadságáért, Dr. Martin Luther Kinggel és Mahalia Jacksonnal együtt aktívan részt vett a polgárjogi mozgalmakban. Sokoldalú és energikus személyiségként olyan emberekkel lépett színpadra, mint Duke Ellington, Ray Charles, Bob Dylan, B. B. King, Harry Belafonte, Chick Korea és még sokan mások.

A nemzetközileg is elismert társulat most minden energiáját, inspirációját és kreativitását a „Say Yes” című új előadásba fektette. Az együttes tagjai generációjuk legjobb művészei közül kerülnek ki. A kiemelkedő zongorista és szintetizátor-játékos, Terry Burrus zenei vezetésével a gospel-veterán Charles Lyles tiszteletes, Dorrey Lyles testvér, a fiatal felfedezettek – a szoprán Rosena Hill és Belinda Munroe – egyesítik erejüket az idei turnéra. Először csatlakozik a társulathoz a tenor Tyrone Davis, Rodney Archie és Dennis Hinson, illetve a bariton Allen Steed és a bass-bariton Marvin Lowe. A rendező a nemzetközileg elismert David H. Bell. A produkció 2004. december elsején este nyolc órától a Budapest Kongresszusi Központban, 2-án pedig Győrben, az Egyetemi Csarnokban hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.