Klasszikus

A világ vezetőinek dirigál Fischer

2014.11.03. 10:17
Ajánlom
Fischer Iván tervezi a német fővárosban a berlini fal és a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést, amelyen többek között Angela Merkel és Joachim Gauck is jelen lesznek.

Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus zeneigazgatóját kérte fel a német kormány, hogy november 9-én a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából tervezze meg és vezényelje le az ünnepélyes megemlékezést a berlini Konzerthaus nagytermében. Az eseményen részt vesz Joachim Gauck, a Német Köztársaság Elnöke, Angela Merkel kancellár, Klaus Wowereit, Berlin főpolgármestere, a meghívottak között jelen lesz Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió volt elnöke és Németh Miklós, az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első kormányfője is.  Fischer Iván egyelőre nem árult el részleteket a tervekről.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar egyik hangversenye 1989-ben történelmi jelentőségűvé vált. A karmester így emlékszik erre: "Ezekben a napokban nagyon nagy izgalom volt Budapesten, mert itt volt az a több száz NDK-s menekült, akik előbb megszállták a követségeket, utána pedig befogadta őket a Máltai Szeretetszolgálat, és nem lehetett tudni, hogy mi lesz velük."

1989. augusztus 18-án a Fesztiválzenekar zeneigazgatója négyszáz NDK-s menekültet hívott meg Beethoven-koncertjükre a Kongresszusi Központba. A hangverseny után a világhírű karmestert egy 15 fős nyugat-német diplomata küldöttség látogatta meg az öltözőjében, ahol egyrészt elismerésüket fejezték ki a zeneigazgató és a zenekar gesztusa iránt, másrészt elmesélték, hogy a koncert szünetében informálhatták a menekülteket a másnapra tervezett Páneurópai Piknikről. Itt nyílt meg a vasfüggöny, a lavina pedig elindult.


A november 9-i megemlékezést több német televíziós csatorna közvetíti délután 16 órától.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.