Klasszikus

A világzene sztárjai a VIDOR Fesztiválon

2005.09.01. 00:00
Ajánlom
A VIdámság és a Derű ORszágos Seregszemléjét negyedik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán szeptember 2. és 10. között. A minőségi szórakoztatás, az igényes humor számos művészeti ágazatot felölelő fesztiválján neves zenészekkel, együttesekkel találkozhatnak a világzene rajongói.

A Kossuth téren minden nap két ingyenes koncerttel várják az érdeklődőket. A fellépők között olyan világsztárok lesznek, mint a tizenhárom tagú kubai együttes, a Compay Segundo Orchestra, amely most először lép fel Magyarországon; a szintén tizenhárom tagú francia zenekar, a némi sanzonnal, rap-pel és reggae-vel fűszerezett latin muzsikát játszó La Familia; a Goran Bregovic Wedding and Funeral Orchestra, amelynek vezetője olyan kultuszfilmek zenéjét írta, mint az Arizóniai álmodozók, az Underground vagy a Cigányok ideje; vagy a hetvenhét évesen is lenyűgözően könnyed és szellemes zongorista, Maurice el Médioni. A hazai együttesek közül többek között a Romano Drom, a Vujicsics, a Hétrét, a Muzsikás és a Csík Zenekar lép a közönség elé.

A fesztivál keretében klasszikus és népzenei koncertekre is ellátogathatnak a vidorságra vágyók: a nyíregyházi McDonald'sban például nem csak az olaj sercegését, de klasszikus fuvola- és gitárzenét, kórusmuzsikát, dalokat és rézfúvós kamarazenét is hallhatnak majd a betérők.

A teljes, részletes program az alábbi honlapon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.