Klasszikus

A Vilniusi Harmonika Zenekar koncertje a Benczúr Házban

2004.03.22. 00:00
Ajánlom
A Vilniusi Harmonika Zenekar a Benczúr Ház dísztermében ad koncertet április 6-án. Az 1997-ben alakult hivatásos csoport nagy sikerű koncerteket adott már Lengyelországban, Ausztriában, Olaszországban. Az esten többek között Sosztakovics, Bernstein, Dvoskin művei hangzanak el.

A Vilniusi Harmonika Zenekar Ceslovas Laonas kezdeményezésére jött létre 1997 őszén. A Vilniusi Zeneiskola tanáraiból álló hivatásos, aktívan koncertező csoportot Richard Sviackevicius irányítja, aki a Baltikum Harmonika színpadainak egyik legnépszerűbb személyisége, a régóta fenálló Balti Harmonika Szövetség elnöke, alapítója valamint a Baltic Zenei Fesztivál szervezője. A fő director mellett a zenekar vezetését fiatal, hivatásos muzsikusok látják el.

A csoport nagyon sikeres koncerteket adott már Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Finnországban, és Spanyolországban. Több nemzetközi fesztiválon vettek részt Lettországban, Észtországban és Litvániában, 2000 októberében pedig Olaszországban a castelfidardoi nemzetközi versenyen második helyezést értek el. A Litván Rádió felvételt készített a zenekarral, amelyen neves nemzetközi szólisták működtek közre. A Vilniusi Harmonika Zenekar repertoárján nagyrészt klasszikus átiratok, eredeti harmonika darabok és népszerű művek szerepelnek.

A Magyar Harmonika Társaság szervezésében április 6-án a Benczúr Ház dísztermében a magyar közönség is megismerheti a zenekart, amely Bernstein, Rimszkij, Korszakov, Piazzolla, Sosztakovics, Dovskin, Mahr, Novikas, Boll, Kalke darabokból ad elő egy csokorra valót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.