Klasszikus

A Vilniusi Harmonika Zenekar koncertje a Benczúr Házban

2004.03.22. 00:00
Ajánlom
A Vilniusi Harmonika Zenekar a Benczúr Ház dísztermében ad koncertet április 6-án. Az 1997-ben alakult hivatásos csoport nagy sikerű koncerteket adott már Lengyelországban, Ausztriában, Olaszországban. Az esten többek között Sosztakovics, Bernstein, Dvoskin művei hangzanak el.

A Vilniusi Harmonika Zenekar Ceslovas Laonas kezdeményezésére jött létre 1997 őszén. A Vilniusi Zeneiskola tanáraiból álló hivatásos, aktívan koncertező csoportot Richard Sviackevicius irányítja, aki a Baltikum Harmonika színpadainak egyik legnépszerűbb személyisége, a régóta fenálló Balti Harmonika Szövetség elnöke, alapítója valamint a Baltic Zenei Fesztivál szervezője. A fő director mellett a zenekar vezetését fiatal, hivatásos muzsikusok látják el.

A csoport nagyon sikeres koncerteket adott már Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Finnországban, és Spanyolországban. Több nemzetközi fesztiválon vettek részt Lettországban, Észtországban és Litvániában, 2000 októberében pedig Olaszországban a castelfidardoi nemzetközi versenyen második helyezést értek el. A Litván Rádió felvételt készített a zenekarral, amelyen neves nemzetközi szólisták működtek közre. A Vilniusi Harmonika Zenekar repertoárján nagyrészt klasszikus átiratok, eredeti harmonika darabok és népszerű művek szerepelnek.

A Magyar Harmonika Társaság szervezésében április 6-án a Benczúr Ház dísztermében a magyar közönség is megismerheti a zenekart, amely Bernstein, Rimszkij, Korszakov, Piazzolla, Sosztakovics, Dovskin, Mahr, Novikas, Boll, Kalke darabokból ad elő egy csokorra valót.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.