Klasszikus

A Virtuózok zsűrikedvence a Müpa közönségének játszik

2014.11.11. 16:44
Ajánlom
A Szimfonikus felfedezések-sorozat november 16-i koncertjén a Virtuózok fiatal továbbjutója, Gyöngyösi Ivett játszik. Az ifjú szólista példaképe a 20. század egyik legnagyobb formátumú zongoraművésze, Fischer Annie – a műsor zsűrijének tagja, Batta András zenetörténész szerint van rá esélye, hogy idolja nyomdokaiba lépjen.

Az idén huszonegy éves ifjú tehetség sorra nyeri a versenyeket, kiemelkedő talentuma egészen nyilvánvaló. A Junior Prima-díjas művész a romantikus zenében érzi igazán otthon magát, és a mostani hangversenyen is ebbe a világba kalauzol bennünket Schumann örök szépségű koncertjével. Hollerung Gábor karmester e mellé olyan alkotásokat választott, amelyek érdekes módon kapcsolódnak a romantikához.

Webern Passacagliája diplomadarabként született 1908-ban, és különösen Brahms hatásának jegyeit viseli magán, s a fiatal zeneszerző Schönbergnél folytatott tanulmányait zárta le ezzel a gyönyörű tétellel. Schönberg szintén kiindulópontnak tekintette Brahmst, akinek magyaros fináléjú zongoranégyesét 1937-ben írta át zenekarra. Nem mindennapi műsor egy nem mindennapi tehetséggel, Magyarország egyik legdinamikusabb együttesével, a Budafoki Dohnányi Zenekarral  - ezt kínálja ez az este.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.