Klasszikus

A Visegrád 4 Oktett játéka lemezre kerül

2007.01.16. 00:00
Ajánlom
Budapesten találkoztak - immár tizenhatodszor - a Visegrádi országok kulturális miniszterei. A tanácskozás mellett egy koncert is szerepet kapott, amelyen a négy ország ifjú jazz-zenészei játszottak. A fellépésről készült felvételt mind a négy országban forgalmazzák.

A Visegrádi országok kulturális miniszterei január 12-án tartottak megbeszélést, az eseményt egy nappal korábban szakértői tárgyalás és egy az érintett országok muzsikusainak közös koncertje előzte meg. A zártkörű jazzhangversenyt a Bartók Rádió rögzítette az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A zenekar kifejezetten erre az alkalomra szerveződött, benne mindegyik országból két-két tehetséges fiatal játszott. A hangszerelésre és a jazzmuzsikusok közös próbáinak levezénylésére a zongorista-zeneszerző Nagy Jánost kérték fel. A Visegrád 4 Oktett felállása: Wojciech Jachna, Lengyelország (trombita), Jacek Namyslowski, Lengyelország (harsona), Bolla Gábor, Magyarország (tenorszaxofon), Roman Jánoska, Szlovákia (hegedű), Petr Zelenka, Cseh Köztársaság (gitár), Jirka Nedoma, Cseh Köztársaság (zongora), Pecek Lakatos Krisztián, Magyarország (bőgő), Peter Solarik, Szlovákia (dob).

A megbeszélésen a négy szakminisztérium munkatársai, majd miniszterei olyan kérdéseket vitattak meg, mint a Visegrádi Csoport európai uniós projektjeinek helyzete, az irodalom és a zene területén folytatott párbeszéd erősítésének lehetőségei a Visegrádi Könyvtár és Visegrádi Antológia elnevezésű projektek segítségével, illetve a Nemzetközi Visegrádi Alap által elért eredmények értékelése. Új munkacsoportok felállítására is javaslatot tettek a kulturális örökség közös védelme érdekében és azért, hogy közös válaszokat lehessen adni a kihívásokra, például a kulturális projektek finanszírozási kérdéseire.

A V4 kulturális miniszterei támogatták a magyar kulturális és oktatási miniszter azon véleményét, amely szerint rendkívül fontos a kultúra gazdasági kérdéseiről folytatott további párbeszéd és ezen a területen a további együttműködés. A miniszterek többek között támogatták a szlovák fél közös digitális műsorszolgáltatásról szóló ötletét, valamint a vonatkozó projektnek az illetékes hatóságokkal való megvitatását minden résztvevő országban. Ugyancsak jóváhagyták a fiatal művészek és kulturális menedzserek tanulmányút-programjait, valamint támogatásukról biztosították Varsónak az Expo 2012-es megrendezésére benyújtott pályázatát, mivel véleményük szerint a Világkiállítás újabb lehetőséget adna az egész közép-kelet-európai regió népszerűsítésére.

A 2006-os Visegrádi Díjat a Krakkói Nemzetközi Kulturális Központnak adták át, továbbá megállapodtak abban, hogy a V4 országok kulturális minisztereinek következő találkozóját 2007 októberében Szlovákiában rendezik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.