Klasszikus

A vokális zene gyöngyszemei a Zeneakadémián

2014.07.08. 13:04
Ajánlom
Mozarttól Schuberten és Bartókon át Eötvös Péterig a dal-, kórus- és operairodalom legkiválóbb szerzőinek művei szerepelnek az őszi kínálatban.

Amint a Zeneakadémia Koncertközpont 2013/14-es évadában, úgy az újranyitás utáni második, immár teljes koncert kalendáriumában is hangsúlyos helyet kapott az énekhang. A Zeneakadémia Nagytermében és Solti Termében a kodályi értékek szellemében olyan, a mai budapesti hangversenykínálatban kuriózumnak számító műfajokat is reflektorfénybe kerülnek, mint a dalest, vagy az a capella kóruskoncert.

A Nemzeti Énekkar Bartóktól Eötvösig című, október 26-ai hangversenyén Antal Mátyás vezényletével a 20. századi magyar kóruskultúra csúcsára vezeti el a közönséget. A koncert műsora Bartók férfi- és vegyeskari művei mellett a II. világháborút követő időszak Bartókhoz más és más módon kötődő szerzőjét is felvonultatja. Jeney Zoltán Absolve Domine című, tizenhat szólamú, megrázó intenzitású 1990-es darabja mellett Kurtág György 1978-as Pilinszky-megzenésítése fog megszólalni, valamint magyarországi bemutatóként Eötvös Péter két évvel ezelőtt komponált női karra írott Rilke-feldolgozása.

Alig néhány hete a brüsszeli Erzsébet királynő verseny döntőjébe jutott be, 2011-ben pedig a Linzben megrendezett Pietro Antonio Cesti barokk énekversenyről elhozta a fődíjat és a közönségdíjat - Baráth Emőke azóta a legjelentősebb karmesterek partnere. Egykori alma materében november 6-án, Összefűzve örökre alcímmel adandó dalestjén Csalog Gábor lesz a partnere, műsoruk első felében Schubert- és Schumann-dalok közül, második felében pedig a rendkívül gazdag francia dalirodalomból válogattak.

Három nappal később, november 9-én újra egy kórusé: a már tavaly is emlékezetes koncertet adó Új Liszt Ferenc Kamarakórusé, és karnagyuké, Erdei Péteré lesz a főszerep. Koncertjüket Franz Lachner, a Beethoven utáni nemzedék egyik jelentős zeneszerzőjének szólistákra és kórusra írott Stabat Matere indítja, ezt követően pedig napjaink flamand kóruskultúrájának egyik meghatározó alakjától, a tavaly elhunyt Vic Neestől hangzik el a Passio Super Galli Cantu alig négy évvel az ősbemutatója után, először Magyarországon. A műsoron egy ősbemutató is szerepel: a kórusirodalmat már eddig is számos nagyszerű darabbal gazdagító Vajda János Hajt az időcímű kompozíciójával a Zeneakadémián hallhatja először a nagyérdemű.

Aligha sejtette Gráf Zsuzsanna 1988-ban, amikor a Városmajori Gimnáziumban létrehozta a zenei tagozatot és megalapította az Angelica Leánykart, hogy egy káprázatos sikertörténet kezdetén áll. Az egykori és jelenlegi „városmajorosokból" álló kórus repertoárjának keresztmetszetét nyújtja: mások mellett Bartók, Kodály, Liszt, Rahmanyinov és Britten méltán népszerű remekműveiből válogat a december 5-ei adventi hangversenyen, amelyen Megyesi Schwartz Lúcia és Bogányi Gergely mellett a Zeneakadémia rektora, Vigh Andrea is közreműködik.

December 7-én napjaink egyik legjelentősebb tenorja, Ian Bostridge lesz a Zeneakadémia vendége. Az idén ötvenéves angol művész későn érő típus: énekesi karrierje 27 éves korában indult, de persze előtte se vesztegette az időt: Oxfordban, illetve Cambridge-ben tanult történelmet és tudományfilozófiát. Hosszan lehetne sorolni lemezeit, díjait, muzsikus partnereit, és a nagy koncerttermeket, ahol fellépett, de felesleges, hiszen Ian Bostridge a mélyen intellektuális énekesek kihalófélben lévő fajának képviselője, akit egyszerűen muszáj meghallgatni. Különösen, ha Schubert utolsó dalciklusát, a Winterreisét énekli, az ezredforduló legjelentősebb brit zeneszerzője, Thomas Adès zongorakíséretével.

A Liszt Ferenc téri műemlék épület rekonstrukciója keretében Solti György Kamaraterem néven kamaraopera-játszóhelyként újjászületett egykori kisterem W. A. Mozart A varázsfuvola című operájával debütált 2013 decemberében. Az előadás művészeti vezetője, Marton Éva és rendezője, a tanszék színpadi játék tanára, Almási-Tóth András magát a Zeneakadémiát, egészen pontosan a szecessziós zenepalotát állította a színpad középpontjába. Hisz mi más volna képes a sötétség és a fény, az értelem és az érzelmek, az emelkedett eszmék és a természeti ösztönök, Sarastro és az Éj királynője ellentétpárjait összhangba rendezni, ha nem a zene. Az Opernwelt kritikusa által "Art Nouveau szatírjáték"-ként jellemzett előadás Varró Dániel új magyar fordítására épül, és 2014. decemberében két alkalommal: 18-án és 22-én lesz újra látható.

A Zeneakadémia opera-kínálatát gazdagítja a szezon egyik nagyszabású nyitányaként az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, melynek döntőjét 2014. szeptember 20-án izgulhatjuk végig a Nagyteremben. Az őszi befogadott produkciók sorában pedig az Operaházzal közös Britten-produkció, a Lukrécia meggyalázása, az Armel operafesztivál két előadása, és a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégekéntérkező Helen Donath fellépése is igazi különlegességnek ígérkezik.

Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.