Klasszikus

A vokális zene gyöngyszemei a Zeneakadémián

2014.07.08. 13:04
Ajánlom
Mozarttól Schuberten és Bartókon át Eötvös Péterig a dal-, kórus- és operairodalom legkiválóbb szerzőinek művei szerepelnek az őszi kínálatban.

Amint a Zeneakadémia Koncertközpont 2013/14-es évadában, úgy az újranyitás utáni második, immár teljes koncert kalendáriumában is hangsúlyos helyet kapott az énekhang. A Zeneakadémia Nagytermében és Solti Termében a kodályi értékek szellemében olyan, a mai budapesti hangversenykínálatban kuriózumnak számító műfajokat is reflektorfénybe kerülnek, mint a dalest, vagy az a capella kóruskoncert.

A Nemzeti Énekkar Bartóktól Eötvösig című, október 26-ai hangversenyén Antal Mátyás vezényletével a 20. századi magyar kóruskultúra csúcsára vezeti el a közönséget. A koncert műsora Bartók férfi- és vegyeskari művei mellett a II. világháborút követő időszak Bartókhoz más és más módon kötődő szerzőjét is felvonultatja. Jeney Zoltán Absolve Domine című, tizenhat szólamú, megrázó intenzitású 1990-es darabja mellett Kurtág György 1978-as Pilinszky-megzenésítése fog megszólalni, valamint magyarországi bemutatóként Eötvös Péter két évvel ezelőtt komponált női karra írott Rilke-feldolgozása.

Alig néhány hete a brüsszeli Erzsébet királynő verseny döntőjébe jutott be, 2011-ben pedig a Linzben megrendezett Pietro Antonio Cesti barokk énekversenyről elhozta a fődíjat és a közönségdíjat - Baráth Emőke azóta a legjelentősebb karmesterek partnere. Egykori alma materében november 6-án, Összefűzve örökre alcímmel adandó dalestjén Csalog Gábor lesz a partnere, műsoruk első felében Schubert- és Schumann-dalok közül, második felében pedig a rendkívül gazdag francia dalirodalomból válogattak.

Három nappal később, november 9-én újra egy kórusé: a már tavaly is emlékezetes koncertet adó Új Liszt Ferenc Kamarakórusé, és karnagyuké, Erdei Péteré lesz a főszerep. Koncertjüket Franz Lachner, a Beethoven utáni nemzedék egyik jelentős zeneszerzőjének szólistákra és kórusra írott Stabat Matere indítja, ezt követően pedig napjaink flamand kóruskultúrájának egyik meghatározó alakjától, a tavaly elhunyt Vic Neestől hangzik el a Passio Super Galli Cantu alig négy évvel az ősbemutatója után, először Magyarországon. A műsoron egy ősbemutató is szerepel: a kórusirodalmat már eddig is számos nagyszerű darabbal gazdagító Vajda János Hajt az időcímű kompozíciójával a Zeneakadémián hallhatja először a nagyérdemű.

Aligha sejtette Gráf Zsuzsanna 1988-ban, amikor a Városmajori Gimnáziumban létrehozta a zenei tagozatot és megalapította az Angelica Leánykart, hogy egy káprázatos sikertörténet kezdetén áll. Az egykori és jelenlegi „városmajorosokból" álló kórus repertoárjának keresztmetszetét nyújtja: mások mellett Bartók, Kodály, Liszt, Rahmanyinov és Britten méltán népszerű remekműveiből válogat a december 5-ei adventi hangversenyen, amelyen Megyesi Schwartz Lúcia és Bogányi Gergely mellett a Zeneakadémia rektora, Vigh Andrea is közreműködik.

December 7-én napjaink egyik legjelentősebb tenorja, Ian Bostridge lesz a Zeneakadémia vendége. Az idén ötvenéves angol művész későn érő típus: énekesi karrierje 27 éves korában indult, de persze előtte se vesztegette az időt: Oxfordban, illetve Cambridge-ben tanult történelmet és tudományfilozófiát. Hosszan lehetne sorolni lemezeit, díjait, muzsikus partnereit, és a nagy koncerttermeket, ahol fellépett, de felesleges, hiszen Ian Bostridge a mélyen intellektuális énekesek kihalófélben lévő fajának képviselője, akit egyszerűen muszáj meghallgatni. Különösen, ha Schubert utolsó dalciklusát, a Winterreisét énekli, az ezredforduló legjelentősebb brit zeneszerzője, Thomas Adès zongorakíséretével.

A Liszt Ferenc téri műemlék épület rekonstrukciója keretében Solti György Kamaraterem néven kamaraopera-játszóhelyként újjászületett egykori kisterem W. A. Mozart A varázsfuvola című operájával debütált 2013 decemberében. Az előadás művészeti vezetője, Marton Éva és rendezője, a tanszék színpadi játék tanára, Almási-Tóth András magát a Zeneakadémiát, egészen pontosan a szecessziós zenepalotát állította a színpad középpontjába. Hisz mi más volna képes a sötétség és a fény, az értelem és az érzelmek, az emelkedett eszmék és a természeti ösztönök, Sarastro és az Éj királynője ellentétpárjait összhangba rendezni, ha nem a zene. Az Opernwelt kritikusa által "Art Nouveau szatírjáték"-ként jellemzett előadás Varró Dániel új magyar fordítására épül, és 2014. decemberében két alkalommal: 18-án és 22-én lesz újra látható.

A Zeneakadémia opera-kínálatát gazdagítja a szezon egyik nagyszabású nyitányaként az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, melynek döntőjét 2014. szeptember 20-án izgulhatjuk végig a Nagyteremben. Az őszi befogadott produkciók sorában pedig az Operaházzal közös Britten-produkció, a Lukrécia meggyalázása, az Armel operafesztivál két előadása, és a MÁV Szimfonikus Zenekar vendégekéntérkező Helen Donath fellépése is igazi különlegességnek ígérkezik.

Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.