Klasszikus

A Vonat

2004.10.25. 00:00
Ajánlom
A Vonat címmel írt szimfóniát Richard Edlinger, a United Philharmonic Vienna főkarmestere. Művével a hatvan évvel ezelőtti Holocaust áldozatainak emléke előtt tiszteleg.

Richard Edlingert gyermekkora óta foglalkoztatta a Holocaust témája, ám csak a kilencvenes évek végén született meg szimfóniájának ötlete, amely egy zsidó család utolsó együttlétét beszéli el egy deportáltakkal telezsúfolt szerelvényben végső, erőszakos szétszakításuk előtt. Elképzelésére alapozva a magyar származású Müller Viktóriát kérte fel a szimfónia szövegének megírására.

A szimfónia ősbemutatója szerzőjének vezénylete alatt hangzik el a Dohány utcai Zsinagógában november 22-én, este hét órakor. A Narrátor szerepében az Oscar-díjas Maximilian Schell, a Kántor szerepében pedig a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, Fekete László lesz hallható. Az Anyát Rajk Judit, az Apát az osztrák bariton, Adrian Erőd alakítja. Az ősbemutatón az osztrák United Philharmonic Vienna zenekar 82 tagja játszik.

(Jegyek a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központban (1075 Budapest, Síp u. 12.) és az ismert jegyirodákban válthatók.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.