Klasszikus

A weimari mesterdalnok

2011.12.08. 08:00
Ajánlom
Néhány évvel ezelőtt egyik német kritikusa méltatta Meistersingerként, és ez az elnevezés azóta kezd összeforrni a weimari születésű Matthias Goerne nevével. Hangját is többnyire ugyanazzal a jelzővel illetik, „bársonyosan lágy" baritonja sokak szerint olyan, mint a mákony. Aki egyszer hallotta, újra és újra hallani akarja.

Akármihez is nyúl Matthias Goerne, abból arany lesz, ő pedig otthonosan sétál korszakok, stílusok, műfajok és szerzők között. Budapesti koncertjén Goerne kicsit kitolja a határokat, barokk est lévén Bach művei mellett Relemann és a kevésbé ismert Graupner egy-egy darabja is helyet kap a műsorban. Bach Ich habe genug című kantátája - amit később többször is átdolgozott - Mária tisztulásának ünnepére született 1727-ben, a húsvét harmadik napjára írt Der Friede sei mit dir keletkezési éve pedig valószínűleg 1730. Ezt az időszakot egyébként több tragédia is beárnyékolta, a Bach házaspár 1726 és 1733 között hét kisgyerekét vesztette el, egyik fiúk, Gottfried Heinrich pedig szellemileg visszamaradottan született.

Matthias Goerne szívéhez nemcsak Bach, de az egész barokk időszak „beszédszerű zenéje" igen közel áll. A szöveg, ami ebben a korszakban különösen fontos szerepet kap a zeneművekben, Goerne számára annyira lényeges az előadásokban, hogy egy interjúban elmondta: annak, ahogyan énekel, kevésbé van köze önmagában az énekléshez, mint ének és beszéd kapcsolatához. Az előadónak pontosan értenie kell a szöveget, ezért ő csak olyan nyelven énekel, amit jól ismer. Franciául nem tud, így nem lenne magabiztos a színpadon, ezért is utasította vissza nemrég a részvételt Debussy egyetlen befejezett operája, a Pelléas és Mélisande előadásában.

A Bázeli Kamarazenekar, amellyel Matthias Goerne Budapesten színpadra lép, a barokk zene egyik specialistájának számít, így a fellépések alkalmával valódi időutazásra hívhatja a közönséget. A muzsikusok számára a legjobb mesterek készítik el az eredeti historikus hangszerek tökéletes másolatát. A korszak jellegzetes hangszerei mellett - mint amilyen a csembaló és a theorba - a koncerten azt is láthatjuk majd, milyen a fennmaradt minták alapján elkészített barokk oboa és hegedű. Az eredeti 18. századi előadásmódot felidézve a hegedűsök és a fafúvósok állnak a színpadon, és a zenekar abban is követi az adott kort, hogy a ma megszokott 440-442 Herz hangmagassággal ellentétben 415 Herzen, vagyis alacsonyabb hangoláson játszik. Matthias Goerne és a Bázeli Kamarazenekar koncertje tehát valamennyire összemossa majd az évszázadokat, és a 21. századi agyunkkal, lelkünkkel és mentalitásunkkal élhetünk át egy hamisítatlan barokk estét.

Matthias Goerne (ének) Bach-estje

2011. december 18. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Bázeli Kamarazenekar, Céline Moinet (oboa)
Hangversenymester: Julia Schröder

Telemann: D-dúr szvit oboára, trombitára, vonósokra, continuóra
Graupner: "Wie wunderbar ist Gottes Güte"- karácsonyi kantáta
Bach: c-moll kettősverseny hegedűre, oboára és vonósokra, BWV 1060; "Der Friede sei mit dir"- kantáta, BWV 158; "Ich habe genug"- kantáta, BWV 82

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.