Klasszikus

A Wiener Kammerensemble Budapesten

2015.11.18. 07:20
Ajánlom
A Müpában ad koncertet a Wiener Kammerensemble november 24-én. A Bécsi Filharmonikusok és a Bécsi Szimfonikusok muzsikusaiból álló nyolctagú együttes Mozart, Beethoven és Schubert kamarazenéjét hozza el a magyar fővárosba.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adandó koncert második felében Schubert F-dúr-oktettje (D 803) hangzik el, amely a Wiener Kammerensemble repertoárjának egyik legfontosabb darabja - magyarázta a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistájaként tizenhét éve az osztrák fővárosban élő Varga Tamás.

Wiener Kammerensemble

Wiener Kammerensemble

A koncert első felében Mozart D-dúr divertimentója (K. 205) és Beethoven B-dúr vonósnégyese (op. 18, No. 6) hangzik el. Varga Tamás elmondása szerint a Mozart-divertimentót egy kissé könnyedebb darabként választották a programba, míg Beethoven op. 18-as vonósnégyes-ciklusának hat kvartettjét néhány éve kezdték el előadni, egyiket a másik után - most éppen a No. 6 jelűre esett a választás.

Varga Tamás kiemelte: Budapesten tudomása szerint most először lép fel a Wiener Kammerensemble - azóta egészen biztosan nem jártak itt, hogy 2000-ben belépett az együttesbe. Az ausztriai fellépéseken kívül gyakran turnéznak Japánban, és most éppen azon dolgoznak, hogy a következő évben talán Kína felé is nyissanak - mesélte. "Olaszországba sokáig rendszeresen visszajártunk, de ott most a gazdasági nehézségek miatt kicsit leült a piac, reméljük, hogy rendeződik a helyzet, és újra mehetünk. Németországban is vannak helyek, ahová rendszeresen viszajárunk."

Varga Tamás elmondta, hogy a Wiener Kammerensemble tagjai túlnyomórészt a Bécsi Filharmonikusok muzsikusai, mások a Bécsi Szimfonikusoknál játszanak. A mostani felállásból (Albena Danailova, Andreas Grossbauer - hegedű, Tobias Lea - brácsa, Varga Tamás - cselló, Christoph Wimmer - nagybőgő, Thomas Jöbstl - kürt, Gerald Pachinger - klarinét, Richard Galler - fagott) hatan a Bécsi Filharmonikusoknál, ketten a Bécsi Szimfonikusoknál zenélnek. A Wiener Kammerensemble repertoárjában Mozart, Haydn, Beethoven és Schubert a leginkább meghatározó, ehhez jön hozzá a Strauss-dinasztia zenéje és Brahms, de tesznek "kirándulásokat" más szerzőkhöz és korszakokba is - magyarázta Varga Tamás, hozzátéve: sok átiratot is játszanak, melyek egy részét ő maga írta a zenekar számára.

A csellista a spontán kamarazenélés élvezetéről is beszélt. Mint mondta, a próbákon nem rögzítenek minden részletet. "Nem beszéljük meg például pontosan, hogy mikor és milyen mértékben játszom egy lassítást. Megbízhatok a kollégáimban, hogy reagálni fognak arra, amit az adott pillanat vagy az akusztika megkövetel. Ettől friss és egyedi marad minden előadás. Még ha egy turnén négy-ötször is játszunk egy darabot, az minden alkalommal különbözni fog valamilyen módon, mert az improvizáció szabadsága is benne van az előadásban."

Varga Tamás jelezte, hogy további magyarországi fellépések egyelőre nincsenek tervben, de ha felkérést kapnak, nagyon szívesen jönnek akár Budapestre, akár vidéki városokba, Győrbe, Pécsre, Miskolcra vagy épp Debrecenbe, hiszen ezeken a helyeken mind komoly zenei élet folyik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.