Klasszikus

A Wiener Kammerensemble Budapesten

2015.11.18. 07:20
Ajánlom
A Müpában ad koncertet a Wiener Kammerensemble november 24-én. A Bécsi Filharmonikusok és a Bécsi Szimfonikusok muzsikusaiból álló nyolctagú együttes Mozart, Beethoven és Schubert kamarazenéjét hozza el a magyar fővárosba.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adandó koncert második felében Schubert F-dúr-oktettje (D 803) hangzik el, amely a Wiener Kammerensemble repertoárjának egyik legfontosabb darabja - magyarázta a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistájaként tizenhét éve az osztrák fővárosban élő Varga Tamás.

Wiener Kammerensemble

Wiener Kammerensemble

A koncert első felében Mozart D-dúr divertimentója (K. 205) és Beethoven B-dúr vonósnégyese (op. 18, No. 6) hangzik el. Varga Tamás elmondása szerint a Mozart-divertimentót egy kissé könnyedebb darabként választották a programba, míg Beethoven op. 18-as vonósnégyes-ciklusának hat kvartettjét néhány éve kezdték el előadni, egyiket a másik után - most éppen a No. 6 jelűre esett a választás.

Varga Tamás kiemelte: Budapesten tudomása szerint most először lép fel a Wiener Kammerensemble - azóta egészen biztosan nem jártak itt, hogy 2000-ben belépett az együttesbe. Az ausztriai fellépéseken kívül gyakran turnéznak Japánban, és most éppen azon dolgoznak, hogy a következő évben talán Kína felé is nyissanak - mesélte. "Olaszországba sokáig rendszeresen visszajártunk, de ott most a gazdasági nehézségek miatt kicsit leült a piac, reméljük, hogy rendeződik a helyzet, és újra mehetünk. Németországban is vannak helyek, ahová rendszeresen viszajárunk."

Varga Tamás elmondta, hogy a Wiener Kammerensemble tagjai túlnyomórészt a Bécsi Filharmonikusok muzsikusai, mások a Bécsi Szimfonikusoknál játszanak. A mostani felállásból (Albena Danailova, Andreas Grossbauer - hegedű, Tobias Lea - brácsa, Varga Tamás - cselló, Christoph Wimmer - nagybőgő, Thomas Jöbstl - kürt, Gerald Pachinger - klarinét, Richard Galler - fagott) hatan a Bécsi Filharmonikusoknál, ketten a Bécsi Szimfonikusoknál zenélnek. A Wiener Kammerensemble repertoárjában Mozart, Haydn, Beethoven és Schubert a leginkább meghatározó, ehhez jön hozzá a Strauss-dinasztia zenéje és Brahms, de tesznek "kirándulásokat" más szerzőkhöz és korszakokba is - magyarázta Varga Tamás, hozzátéve: sok átiratot is játszanak, melyek egy részét ő maga írta a zenekar számára.

A csellista a spontán kamarazenélés élvezetéről is beszélt. Mint mondta, a próbákon nem rögzítenek minden részletet. "Nem beszéljük meg például pontosan, hogy mikor és milyen mértékben játszom egy lassítást. Megbízhatok a kollégáimban, hogy reagálni fognak arra, amit az adott pillanat vagy az akusztika megkövetel. Ettől friss és egyedi marad minden előadás. Még ha egy turnén négy-ötször is játszunk egy darabot, az minden alkalommal különbözni fog valamilyen módon, mert az improvizáció szabadsága is benne van az előadásban."

Varga Tamás jelezte, hogy további magyarországi fellépések egyelőre nincsenek tervben, de ha felkérést kapnak, nagyon szívesen jönnek akár Budapestre, akár vidéki városokba, Győrbe, Pécsre, Miskolcra vagy épp Debrecenbe, hiszen ezeken a helyeken mind komoly zenei élet folyik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.