Klasszikus

A Zawinul Syndicate a Darshan musicdaysen

2002.10.11. 00:00
Ajánlom
Öt évet kellett várni rá – még eggyel többet, mint azelőtt – de megérte, ismét Budapesten játszott Joe Zawinul és szindikátusa október 9-én, szerdán este.

A 70 éves virgonc szintetizátoros és nemzetközi zenekara közel két órán keresztül késztette ütemes mozgásra a New Orleans Music Clubban összegyűlt rajongókat attól függetlenül, hogy az asztaloknál ültek vagy a fennmaradó helyeken álltak-e. A döbbenet általánosnak látszott: évei számának ismeretében szinte hihetetlennek tűnt, hogy ennyi energia áradjon valakiből, ennyi fantázia, újító szellem szikrázzon benne. Ilyen egy legenda.

Akinek volt módja a koncert előtt meghallgatni az idén nyáron megjelent Faces & Places című albumot, lehetett róla elképzelése, milyen zenére számíthat. Ahogy eggyel korábbi lemezén, a World Touron, sőt még az előtt is, az afrikai – egyszerre harmados és negyedes lüktetésű – ritmusok voltak a meghatározók, úgy a főnök most is erre épített, de fontosak még az indiai és dél-amerikai motívumok is.

Mindezek megszólaltatásához pedig Zawinul a legautentikusabb muzsikusokat válogatta maga mellé. Az elefántcsontparti Paco Sery jóvoltából gyilkos dobolást hallhattunk utánozhatatlan tempóval, dinamikával és elképzelhetetlen sebességgel, a hozzá igazodó pontos, virtuóz és hihetetlen feszültségeket teremtő basszusgitározást pedig a fekete selyemkesztyűben játszó kameruni Etienne Mbappe produkálta (meg is jegyezte Zawinul a tagok bemutatásánál, hogy Kamerun “termeli” a világ legjobb basszusgitárosait, amivel Richard Bonára, a Faces & Placesen is közreműködő énekes-basszerre célzott). Sery járt már nálunk ’97-ben, akkor sem volt kevésbé lenyűgöző játéka, és már akkor is előadta duettjét Zawinullal sansán (más néven kalimba, mbira, vagy egyszerűen hüvelykzongora), ami ezúttal is a koncert egyik legemlékezetesebb pillanata volt.

Amit Chatterjee-t, a calcuttai gitárost ’93-ban ismerhettük meg személyesen a billentyűs oldalán, de jó, hogy visszatért: most már azt is tudjuk róla, hogy énekelni sem akárhogy tud. Amint Sabine Kabongo, a csapat legújabb tagja sem; ő nem is csak énekel, ha kell, sikoltozik, veszekszik, egy teljes afrikai piacot megjelenít előttünk. El Matador, El Toro: ki mást is mutathatott volna be ezekkel a szavakkal Zawinul, mint Manolo Badrenát, aki már 1975-től a Weather Reportban perkázott, s széles mosolya és villámgyors keze azóta is a régi.

Zawinul kompozícióiban vannak megírt, állandó elemek, de épp annyi szerepe jut az improvizálásnak is, s itt nemcsak a hagnszerszólókra kell gondolni, hanem bármilyen nem várt fordulatra, amit a főnök útközben eszel ki, mondjuk beint valakinek, hogy most játsszon “sűrűbben”, vagy hirtelen felemeli a karját, hogy váltás következik. (No, meg az is előfordul, hogy a négy szintetizátor közül az egyik megnémul, ilyenkor Sery azonnal reagál, és dobszólót rögtönöz.) Ehhez folyamatos, kemény összpontosításra van szükség minden tag részéről, meg egy jó adag bizalomra és alázatra a főnök irányába. A Syndicate esetében ez is a profizmus része.

Elégedettek lehettünk a hangminőséggel is egy pár pillanatnyi torzítástól eltekintve, jó arányokkal szóltak a hangszerek, a zene dinamikáját is követte a keverés, köszönhető volt ez Ivan Zawinulnak, a zenekarvezető fiának és állandó hangmérnökének. Maradéktalanná pedig akkor vált volna megelégedésünk, ha legalább egy ráadásszámot kapunk, ez viszont elmaradt, hiába a tomboló tapsvihar és füttykoncert mintegy tíz percen keresztül. Persze, a közönség mindig többet akar. De hát ha négy-öt évente láthatja a világ legjobb fusion-bandáit…

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.