Klasszikus

A Zemplénben továbbra is komolyan gondolják

2010.06.10. 08:00
Ajánlom
A Zempléni Fesztivál augusztus közepén két héten keresztül várja a látogatókat. A júniusi extra hétvége koncertjeinek teljes bevételét a régió árvízkárosultjainak ajánlják fel.

A fesztivált 1992-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapította, az első évben Sárospatakon és még három településen zajlottak az események, idén, augusztus 7. és 21. között már több mint húsz település ad helyt komolyzenei koncerteknek, színházi, tánc- és jazzesteknek, kirándulásoknak és kiállításoknak. A programokhoz kapcsolódóan a régió hagyományai, jellegzetes ételei és a tokaji borok is középpontjába kerülnek.

A szervezők a tavalyi esztendőhöz hasonlóan megrendezik az EXTRA hétvégét. Június 18. és 20. között Jandó Jenő zongoraművész és a Budafoki Dohnányi Zenekar, a nemrégiben a Vatikánban koncertező Rajkó Zenekar, Szotyori Nagy Gábor orgonaművész, valamint a Makám Együttes koncertjei által ízelítőt kaphatnak az érdeklődők az augusztusi eseménysorozat kínálatából. Jandó Jenő és a Budafoki Dohnányi Zenekar, valmint a Rajkó Zenekar egyházi hangversenyének teljes bevételét a szervezők a régió árvízkárosultjainak ajánlják fel. A kezdeményezést támogatja a fesztivál főszponzora, az Antenna Hungária is kétmillió forinttal.

A Zempléni Fesztivál jegyárai idén sem változtak, a legdrágább belépők háromezer forintba kerülnek, és szokásosan ingyenes lesz sok esemény. A nyitó koncerten a Budafoki Dohnányi Zenekar és Shlomo Mintz játszik. A fesztivál nagyszabású vállalkozásaként augusztus 14-én, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán Verdi Requiem című oratóriumát hallgathatja meg a közönség. A Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Cselóczki Tamás és Jaakko Rynänen, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, Hollerung Gábor vezényletével megvalósuló, több mint kétszáz résztvevőt érintő produkcióban a nemzetközi összetételű World Festival Choir, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság mellett helyi kórusok is szerepelnek majd. A fesztivált Várdai István gordonkaművész és az alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye zárja a sárospataki református templomban.

A klasszikus koncertek mellett színházi előadások is várják a közönséget, és idén sem marad el a legjobb együttesek közreműködésével rendezett Zempléni Dixieland Blues és Jazz Nap a sárospataki Szabadtéri Színpadon. A változatos jazzprogramok közül kiemelkedik a Szakcsi Gipsy Jazz és Roby Lakatos közös koncertje a tokaji Kossuth téren. A Bolyki Brothers, Falusi Mariann, Szulák Andrea, Südi Iringó, a Kaláka Együttes, a Vám- és Pénzügyőrség Fúvós Zenekara, a Chameleon Big Band, valamint a magyar komoly- és könnyűzenei élet számos kiváló személyisége lép majd fel kamarakoncertek, kiránduló koncertek, gyermekprogramok, gasztronómiai estek szereplőjeként. Az idei év felvezetés a huszadik, jubileumi fesztiválra. Ahhoz, hogy 2011-ben igazi best of program jöhessen létre, a fesztivállátogatók véleményére is számítanak.

A rendezvények közül több a térség fesztiváljainak együttműködésével valósul meg; és bár a Fesztiválok Éve 2010 nem jelentett extra anyagi forrást, a szervezők ehhez az évhez kapcsolódóan rendezik meg a Zempléni Talentum Minifesztivált, amelynek keretében tehetséges helyi fiatal művészek, együttesek, produkciók mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.