Klasszikus

A zene élesíti az elmét?

2012.09.30. 07:12
Ajánlom
Ezt állítja egy svájci tudós és Svájctól sok mindent tanulhatunk. Lassan azt is, hogyan kell zenét oktatni. Amikor a mi büszkeségünk, a hungaricumnak számító Kodály-módszer Magyarországon éppen a leépülés felé tart, a svájciak szeptember 23-án megszavazták a zeneoktatás támogatását.

Zürichben pezsgett a zenei élet szeptember utolsó előtti hétvégéjén. Az Opera tárt karokkal várta a közönséget a 2012-13-as évadot beindító nyílt napján. Andreas Homoki és csapata a nyitást tűzte zászlajára és a közönség elfogadta a meghívást. Zsúfolt ház, lelkes taps fogadta a színpadra lépő új intendánst és estig kavargott az érdeklődő közönség a minden zegzugát bemutató Zürichi Operában.

Egy nappal később arról tartottak a svájciak népszavazást, hogy érdemes-e a zeneoktatás olyan kiemelt támogatásra, mint a sport. A válasz: igen. Három Zürichben dolgozó magyar zeneművész, Horváth Judit, Morvay Judit és Szlávik László segítségével jártuk körbe, hogy milyen volt és milyen lesz a svájci zeneoktatás.

Ilyen volt

Van hova fejlődniük, nem vitás. A huszonhat svájci kanton huszonhat féle iskolarendszert működtet. Különböző ideig tart a tanítás az iskolákban, máskor van év vége, év eleje, különböző szinten zajlik az ének-zene oktatás is. Egyik tanárnál, akinek a fiatalságát az Abba slágerek aranyozták be, Abba dalokat hallgatnak és énekelnek a gyerekek, a másiknál gitár kísérettel svájci népdalokat tanulnak. Nincs egységes tanterv, a tanár dönti el, hogy mit tanít - mondja Horváth Judit brácsaművész, két Svájcban felnőtt gyermek édesanyja, a Zürichi Tonhalle Zenekar tagja.

Ez az együttes aktívan dolgozik azon, hogy felnevelje magának a jövő közönségét. A zenekar művészei kijárnak iskolákba és évente két-három alkalommal fél napjuk is van arra, hogy a gyerekekkel és tanáraikkal együtt elmerüljenek a zene világában: ének, tánc, ritmus és ismerkedés a hangszerekkel ilyenkor a program. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz megszólaltatni egy kürtöt, de sikerült!" - mondta egy nyolcadikos lány kipirult arccal, miután kipróbálhatta a hangszert. "Az ember keresztülfújja a levegőt az összeszorított ajkakon és jó esetben megszólal egy zümmögő hang. Rosszabb esetben valami zörej" - magyarázza Szlávik László, a Philharmonia Zürich szólókürtöse, aki az új nevet viselő Zürichi Operazenekar tagjaként fiatal kürtösöket tanít. Aki itt eléri a megfelelő színvonalat, beülhet a zenekarba gyakorlatra. De ez nem volt mindig ilyen egyszerű.

"Emlékszem, amikor idekerültem tíz évvel ezelőtt, jöttek a jelentkezők a konziból, akik húsz év körüli srácok voltak és alig tudtak belefújni a hangszerbe! Mi otthon húszévesen már komoly darabokat játszottunk a Zeneakadémián. Az utóbbi időben sok pénzt áldoztak itt a felső szintű zeneoktatásra. Olyan vonzó állásokat írtak ki, jó fizetéssel, hogy kiváló külföldi tanárok érkeztek. A mi szakunkon van például Radovan Mlatkovic, aki az egyik legnagyobb név a szakmában. Az utóbbi tíz évben tehát a felső szint nagy fejlődésnek indult, meglátjuk majd, hogy a zeneiskolákban milyen változások lesznek. A lányaimon keresztül úgy látom, hogy egyre jobbak a zeneiskolai tanárok is" - hangsúlyozta.

Ilyen lesz

Nincs minden iskolában zenei végzettséggel rendelkező tanító. Eddig ugyanis, ha egy tanító jelölt nem érzett magában kedvet, tehetséget a zenéhez, kihagyhatta a tanulmányaiból a tárgyat. Mostantól, ha szükséges, zenetanárokat is fel kell venniük az iskoláknak.

"Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a kantonok a zeneoktatáson spórolnak. Sehol sem lehet heti két ének-zene óránál kevesebb!" - ezek egy politikus szavai, a Szövetségi Parlamentben Aargau kantont képviselő Christine Egerszegié. A Zeneakadémiát ének szakon végzett politikusasszony, aki elhunyt férje után viseli a magyar családnevet - a népszavazást elindító és sikerre vivő Jugend und Musik Tanács elnöke.

De nem csak a gyerekekről van szó, az idősebbeket is bátorítják, hogy kezdjenek zenét tanulni, ha eddig ezt az álmukat még nem valósították meg. Végülis "A zene nem ismer korhatárokat!" hangzott a kezdeményezés egyik jelszava, de azt már nem állítják, hogy itt is számítani lehet anyagi támogatásra.

Morvay Judit a Philharmonia Zürich tagjának voltak privát tanítványai. "Nem profi szinten, egyszerűen csak fel akarta frissíteni a tudását például egy német lány, aki korábban már tanult hegedülni. Az igazi álmom az lenne, hogy konzis korosztályt taníthassak, de ahhoz jobban gyökeret kellet volna ereszteni itt. Egy jó zenekar koncertmesterét hívják tanítani, de egy 'sima' zenekari tagnak nem könnyű tanári állást találnia. Ha valaki viszont magánórákat akar venni és egy zenekari művészt választ tanárának, azt meg kell fizetni: 80-100 frank között van egy óra, senki sem vállal olcsóbban" - mondta.

A zeneoktatás előtérbe kerülésének fő támogatója Lutz Jenke német agykutató, neurológus, a Zürichi Egyetemi Klinika professzora. A zene élesíti az elmét? - kérdezi legújabb könyvének címében. Ő maga sohasem tanult zenét, de az az ötlete támadt, hogy megvizsgálja profi zenészek agyát - meséli Horváth Judit. Kiderült, hogy a profi zenészek szürkeállománya lényegesen eltér a zenét nem művelő emberekétől. Kísérleti személyeket toborzott, akik egy választott hangszert hajlandóak voltak hat hónapig tanulni, felvállalva a napi legalább fél óra gyakorlást. Komoly differenciálódást mutatott a kísérleti személyek agya: a jobb és bal agyfélteke sokkal jobban együttműködött a kísérleti idő letelte után, mint a zenét nem művelő embereknél. Érthető, hiszen a zenéléshez szükség van ritmusérzékre, a kottakép elképzeléséhez belső hallásra, a hangok tiszta megszólaltatásához pedig biztos intonációra. A jobb és a balkéz összehangolása motorikus feladat, és ha a hangszert tanulók egy együttesben játszanak, akkor az  egyben szociális iskola is.

A népszavazást előkészítő kampányfilmben felszabadultan zenélő-táncoló gyerekek meggyőzték a svájciak elsöprő többségét. Hátha nálunk is hat... Íme:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.