Klasszikus

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

2021.09.23. 09:45
Ajánlom
Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.

Két hangszeren játszom, hegedülök, gitározom, és van egy orvos-vonósnégyesünk is – mesél a zenéhez és a muzsikusokhoz fűződő viszonyáról dr. Székely György. – Az egész életem arról szól, hogy a szabadidőmben muzsikálok. Zenerajongó vagyok, amikor csak tehetem, koncertekre járok. Valahogy természetes volt, hogy az itt-ott megismert művészek időnként felajánlották, hogy szívesen játszanának velünk, és mi ezt mindig nagy örömmel el is fogadtuk. Egy-egy ilyen alkalom ugyanis felér egy mesterkurzussal. Sikerült együtt zenélnünk a művészi élet valódi nagyságaival. Lehetetlen felsorolni, ki mindenkivel, mert igen hosszú lenne a lista, és nem szabad senkit sem kihagyni. A Zeneakadémia is komoly támogatónk. Nemcsak kitüntették a vonósnégyesünket egy komoly díjjal, de már hetedik alkalommal biztosítják nekünk a lehetőséget, hogy a Nagyteremben jótékonysági koncertet tarthassunk az egészségügy javára. Nekünk, amatőr zenészeknek nagy öröm, ha együtt lehetünk, és néha közösen is muzsikálhatunk jelentős, kiváló művészekkel. Az pedig különösen megtisztelő, amikor – mint ez alkalommal is – a segítségüket is fölajánlják.

VasaryFelvegifoto_AND_MG_9871-161200.jpg

Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Önnek egyfajta hitvallása is, hogy a zenének gyógyító ereje van. Kicsit más formában, de a muzsika itt is hozzájárul a gyógyuláshoz.

Ha valaki nyitott a zenére, a művészetekre, annak a lelkiállapota is pozitívabb.

A jó irányú psziché a betegségekre is egyértelműen gyógyító hatással van.

A koronavírus-járvány okán az egészségügyi dolgozókat még nagyobb tisztelet övezi országszerte. Jól gondolom, hogy ez az időszak a művészekhez kapcsolódó szálakat is még szorosabbra fonta?

Igen. Nagyon sok kulturális eseményre kapunk meghívást. A mi kórházi osztályunkról is sokan részt vettek a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás rendezte nyári Fesztivál Akadémia Budapest programjain. Vashegyi György karmester is rendszeresen meghív minket, színházaktól szintén gyakran kapunk invitálást. Volt olyan társulat, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozóknak rendezett előadást. Nagyon hosszú a sor, és mindez igen megtisztelő, mert azt érezzük, a művészek a maguk módján így fejezik ki elismerésüket az iránt, amit nap, mint nap teszünk a kórházakban, rendelőkben.

SumegiEszterFB_IMG_1618125620576-161933.jpg

Sümegi Eszter (Fotó/Forrás: Emmer László)

Az 1983-ban alakult Semmelweis Vonósnégyesben kikkel zenél együtt?

A Semmelweis Egyetem több mint 50 évvel ezelőtt alakult orvoszenekarában kezdtük, és már évtizedek óta együtt zenélünk dr. Kelemen László belgyógyász-háziorvossal, aki az első hegedűsünk, dr. Asbót Richard kardiológussal, ő a csellistánk, és dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-onkológus a brácsásunk. Én vagyok a második hegedűs, és – ha lehet így mondani – az együttes menedzsere lettem.

Otthonról hozta a muzsika szeretetét?

A szüleim zeneszeretők voltak, úgy nőttem fel, hogy mindig klasszikus zene szólt nálunk.

Először hegedülni tanultam, majd a klasszikus gitár következett.

Ez utóbbinak nagy előnye, hogy – ellentétben a kamarazenéléssel – az ember egymagában is tudja művelni. Most a járvány miatt nem tudjuk, mit hoz a jövő, de amikor csak lehetőségünk van, együtt muzsikálunk.

Orvosként, zenét szerető és művelő emberként, mit gondol, a betegségek gyógyításában – a tudományon kívül – mekkora segítséget nyújtanak a művészetek?

Mások nevében nem beszélhetek, ráadásul a zeneterápia, művészetterápia is külön szakterület. Voltak olyan programjaink, amikor betegeknek zenéltünk, például az Onkológiai Intézetben. De mostanában erre kevés a lehetőség. Egyrészt azért, mert túl nagy a terhelés az egészségügyön, másrészt járványveszély közepette csak az menjen kórházba, akinek nagyon muszáj!

GertlerTeo_MG_9454-161700.jpg

Gertler Teo (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Reméljük, a jótékonysági koncert bevétele is sokat segít majd a gyógyításban! Az esemény műsorára tűzte Telemann 12. fantáziáját, Csajkovszkij Melankolikus szerenádját,Waxman Carmen-fantáziájátés Pergolesi Stabat Materét. Lesz egy beszélgetés is az ön vezetésével, ahol Vásáry Tamást fogja kérdezni. Mi mindenről szeretné őt faggatni?

Ennek a beszélgetésnek jó néhány előzménye van. Egy korábbi koncert köti össze Vásáry Tamást és Gertler Teo ifjú hegedűművészt. Teo csodagyerekként robbant be a magyar és immáron a nemzetközi zenei életbe. Most, a tizenhárom évével, már mondhatni „felnőtt művész”. De ez nagyon bonyolult és nehezen feldolgozható folyamat.

Vásáry Tamással többek között arról fogok beszélgetni, ő miként élte meg annak idején a csodagyerekből koncertező művésszé válást.

De megszólalnak még a Tóth-Vajna ikrek is, Gergő és Zsombor. Mindketten profi orvosok és csodálatos muzsikusok. 30 évesen mind az orvosi, mind a zenészi hivatásukban fantasztikusat produkálnak.

Mi a koncert legfontosabb üzenete?

Az, hogy a zene fölszabadítja az embert, és segít kizökkenteni valamennyiünket a mindennapok félelmei, stresszei alól. Ezen a fellépésen négy művészgeneráció találkozik. Közben fölcsendül egy ikonikus barokk mű, mindenki kedvence, a Stabat Mater, ami a kiváló művészek megszólaltatásában igazán felszabadító, pozitív élmény lesz. 

A jótékonysági estre belépők az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép forrása: dr. Székely György

Vásáry Tamás és Gertler Teo az egészségügyisekért zenél

Kapcsolódó

Vásáry Tamás és Gertler Teo az egészségügyisekért zenél

A Zeneakadémia Nagytermében tart jótékonysági koncertet Vásáry Tamás, aki olyan neves alkotókkal lép színpadra, mint Sümegi Eszter, Rajk Judit vagy Rolla János.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.