Klasszikus

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

2021.09.23. 09:45
Ajánlom
Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.

Két hangszeren játszom, hegedülök, gitározom, és van egy orvos-vonósnégyesünk is – mesél a zenéhez és a muzsikusokhoz fűződő viszonyáról dr. Székely György. – Az egész életem arról szól, hogy a szabadidőmben muzsikálok. Zenerajongó vagyok, amikor csak tehetem, koncertekre járok. Valahogy természetes volt, hogy az itt-ott megismert művészek időnként felajánlották, hogy szívesen játszanának velünk, és mi ezt mindig nagy örömmel el is fogadtuk. Egy-egy ilyen alkalom ugyanis felér egy mesterkurzussal. Sikerült együtt zenélnünk a művészi élet valódi nagyságaival. Lehetetlen felsorolni, ki mindenkivel, mert igen hosszú lenne a lista, és nem szabad senkit sem kihagyni. A Zeneakadémia is komoly támogatónk. Nemcsak kitüntették a vonósnégyesünket egy komoly díjjal, de már hetedik alkalommal biztosítják nekünk a lehetőséget, hogy a Nagyteremben jótékonysági koncertet tarthassunk az egészségügy javára. Nekünk, amatőr zenészeknek nagy öröm, ha együtt lehetünk, és néha közösen is muzsikálhatunk jelentős, kiváló művészekkel. Az pedig különösen megtisztelő, amikor – mint ez alkalommal is – a segítségüket is fölajánlják.

VasaryFelvegifoto_AND_MG_9871-161200.jpg

Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Önnek egyfajta hitvallása is, hogy a zenének gyógyító ereje van. Kicsit más formában, de a muzsika itt is hozzájárul a gyógyuláshoz.

Ha valaki nyitott a zenére, a művészetekre, annak a lelkiállapota is pozitívabb.

A jó irányú psziché a betegségekre is egyértelműen gyógyító hatással van.

A koronavírus-járvány okán az egészségügyi dolgozókat még nagyobb tisztelet övezi országszerte. Jól gondolom, hogy ez az időszak a művészekhez kapcsolódó szálakat is még szorosabbra fonta?

Igen. Nagyon sok kulturális eseményre kapunk meghívást. A mi kórházi osztályunkról is sokan részt vettek a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás rendezte nyári Fesztivál Akadémia Budapest programjain. Vashegyi György karmester is rendszeresen meghív minket, színházaktól szintén gyakran kapunk invitálást. Volt olyan társulat, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozóknak rendezett előadást. Nagyon hosszú a sor, és mindez igen megtisztelő, mert azt érezzük, a művészek a maguk módján így fejezik ki elismerésüket az iránt, amit nap, mint nap teszünk a kórházakban, rendelőkben.

SumegiEszterFB_IMG_1618125620576-161933.jpg

Sümegi Eszter (Fotó/Forrás: Emmer László)

Az 1983-ban alakult Semmelweis Vonósnégyesben kikkel zenél együtt?

A Semmelweis Egyetem több mint 50 évvel ezelőtt alakult orvoszenekarában kezdtük, és már évtizedek óta együtt zenélünk dr. Kelemen László belgyógyász-háziorvossal, aki az első hegedűsünk, dr. Asbót Richard kardiológussal, ő a csellistánk, és dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-onkológus a brácsásunk. Én vagyok a második hegedűs, és – ha lehet így mondani – az együttes menedzsere lettem.

Otthonról hozta a muzsika szeretetét?

A szüleim zeneszeretők voltak, úgy nőttem fel, hogy mindig klasszikus zene szólt nálunk.

Először hegedülni tanultam, majd a klasszikus gitár következett.

Ez utóbbinak nagy előnye, hogy – ellentétben a kamarazenéléssel – az ember egymagában is tudja művelni. Most a járvány miatt nem tudjuk, mit hoz a jövő, de amikor csak lehetőségünk van, együtt muzsikálunk.

Orvosként, zenét szerető és művelő emberként, mit gondol, a betegségek gyógyításában – a tudományon kívül – mekkora segítséget nyújtanak a művészetek?

Mások nevében nem beszélhetek, ráadásul a zeneterápia, művészetterápia is külön szakterület. Voltak olyan programjaink, amikor betegeknek zenéltünk, például az Onkológiai Intézetben. De mostanában erre kevés a lehetőség. Egyrészt azért, mert túl nagy a terhelés az egészségügyön, másrészt járványveszély közepette csak az menjen kórházba, akinek nagyon muszáj!

GertlerTeo_MG_9454-161700.jpg

Gertler Teo (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Reméljük, a jótékonysági koncert bevétele is sokat segít majd a gyógyításban! Az esemény műsorára tűzte Telemann 12. fantáziáját, Csajkovszkij Melankolikus szerenádját,Waxman Carmen-fantáziájátés Pergolesi Stabat Materét. Lesz egy beszélgetés is az ön vezetésével, ahol Vásáry Tamást fogja kérdezni. Mi mindenről szeretné őt faggatni?

Ennek a beszélgetésnek jó néhány előzménye van. Egy korábbi koncert köti össze Vásáry Tamást és Gertler Teo ifjú hegedűművészt. Teo csodagyerekként robbant be a magyar és immáron a nemzetközi zenei életbe. Most, a tizenhárom évével, már mondhatni „felnőtt művész”. De ez nagyon bonyolult és nehezen feldolgozható folyamat.

Vásáry Tamással többek között arról fogok beszélgetni, ő miként élte meg annak idején a csodagyerekből koncertező művésszé válást.

De megszólalnak még a Tóth-Vajna ikrek is, Gergő és Zsombor. Mindketten profi orvosok és csodálatos muzsikusok. 30 évesen mind az orvosi, mind a zenészi hivatásukban fantasztikusat produkálnak.

Mi a koncert legfontosabb üzenete?

Az, hogy a zene fölszabadítja az embert, és segít kizökkenteni valamennyiünket a mindennapok félelmei, stresszei alól. Ezen a fellépésen négy művészgeneráció találkozik. Közben fölcsendül egy ikonikus barokk mű, mindenki kedvence, a Stabat Mater, ami a kiváló művészek megszólaltatásában igazán felszabadító, pozitív élmény lesz. 

A jótékonysági estre belépők az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép forrása: dr. Székely György

Vásáry Tamás és Gertler Teo az egészségügyisekért zenél

Kapcsolódó

Vásáry Tamás és Gertler Teo az egészségügyisekért zenél

A Zeneakadémia Nagytermében tart jótékonysági koncertet Vásáry Tamás, aki olyan neves alkotókkal lép színpadra, mint Sümegi Eszter, Rajk Judit vagy Rolla János.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Budapesten rendezik meg a Simándy Énekversenyt

Szegedről az Eiffel Műhelyházba költözik a nagy hagyományú Simándy József Énekverseny. A huszonötödik jubileumát ünneplő megmérettetésen június 3. és 8 között mérkőzhetnek meg a fiatal énekesek.
Klasszikus lapszemle

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Klasszikus gyász

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.