Klasszikus

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

2021.09.23. 09:45
Ajánlom
Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.

Két hangszeren játszom, hegedülök, gitározom, és van egy orvos-vonósnégyesünk is – mesél a zenéhez és a muzsikusokhoz fűződő viszonyáról dr. Székely György. – Az egész életem arról szól, hogy a szabadidőmben muzsikálok. Zenerajongó vagyok, amikor csak tehetem, koncertekre járok. Valahogy természetes volt, hogy az itt-ott megismert művészek időnként felajánlották, hogy szívesen játszanának velünk, és mi ezt mindig nagy örömmel el is fogadtuk. Egy-egy ilyen alkalom ugyanis felér egy mesterkurzussal. Sikerült együtt zenélnünk a művészi élet valódi nagyságaival. Lehetetlen felsorolni, ki mindenkivel, mert igen hosszú lenne a lista, és nem szabad senkit sem kihagyni. A Zeneakadémia is komoly támogatónk. Nemcsak kitüntették a vonósnégyesünket egy komoly díjjal, de már hetedik alkalommal biztosítják nekünk a lehetőséget, hogy a Nagyteremben jótékonysági koncertet tarthassunk az egészségügy javára. Nekünk, amatőr zenészeknek nagy öröm, ha együtt lehetünk, és néha közösen is muzsikálhatunk jelentős, kiváló művészekkel. Az pedig különösen megtisztelő, amikor – mint ez alkalommal is – a segítségüket is fölajánlják.

VasaryFelvegifoto_AND_MG_9871-161200.jpg

Vásáry Tamás (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Önnek egyfajta hitvallása is, hogy a zenének gyógyító ereje van. Kicsit más formában, de a muzsika itt is hozzájárul a gyógyuláshoz.

Ha valaki nyitott a zenére, a művészetekre, annak a lelkiállapota is pozitívabb.

A jó irányú psziché a betegségekre is egyértelműen gyógyító hatással van.

A koronavírus-járvány okán az egészségügyi dolgozókat még nagyobb tisztelet övezi országszerte. Jól gondolom, hogy ez az időszak a művészekhez kapcsolódó szálakat is még szorosabbra fonta?

Igen. Nagyon sok kulturális eseményre kapunk meghívást. A mi kórházi osztályunkról is sokan részt vettek a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás rendezte nyári Fesztivál Akadémia Budapest programjain. Vashegyi György karmester is rendszeresen meghív minket, színházaktól szintén gyakran kapunk invitálást. Volt olyan társulat, amely kifejezetten az egészségügyi dolgozóknak rendezett előadást. Nagyon hosszú a sor, és mindez igen megtisztelő, mert azt érezzük, a művészek a maguk módján így fejezik ki elismerésüket az iránt, amit nap, mint nap teszünk a kórházakban, rendelőkben.

SumegiEszterFB_IMG_1618125620576-161933.jpg

Sümegi Eszter (Fotó/Forrás: Emmer László)

Az 1983-ban alakult Semmelweis Vonósnégyesben kikkel zenél együtt?

A Semmelweis Egyetem több mint 50 évvel ezelőtt alakult orvoszenekarában kezdtük, és már évtizedek óta együtt zenélünk dr. Kelemen László belgyógyász-háziorvossal, aki az első hegedűsünk, dr. Asbót Richard kardiológussal, ő a csellistánk, és dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász-onkológus a brácsásunk. Én vagyok a második hegedűs, és – ha lehet így mondani – az együttes menedzsere lettem.

Otthonról hozta a muzsika szeretetét?

A szüleim zeneszeretők voltak, úgy nőttem fel, hogy mindig klasszikus zene szólt nálunk.

Először hegedülni tanultam, majd a klasszikus gitár következett.

Ez utóbbinak nagy előnye, hogy – ellentétben a kamarazenéléssel – az ember egymagában is tudja művelni. Most a járvány miatt nem tudjuk, mit hoz a jövő, de amikor csak lehetőségünk van, együtt muzsikálunk.

Orvosként, zenét szerető és művelő emberként, mit gondol, a betegségek gyógyításában – a tudományon kívül – mekkora segítséget nyújtanak a művészetek?

Mások nevében nem beszélhetek, ráadásul a zeneterápia, művészetterápia is külön szakterület. Voltak olyan programjaink, amikor betegeknek zenéltünk, például az Onkológiai Intézetben. De mostanában erre kevés a lehetőség. Egyrészt azért, mert túl nagy a terhelés az egészségügyön, másrészt járványveszély közepette csak az menjen kórházba, akinek nagyon muszáj!

GertlerTeo_MG_9454-161700.jpg

Gertler Teo (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

Reméljük, a jótékonysági koncert bevétele is sokat segít majd a gyógyításban! Az esemény műsorára tűzte Telemann 12. fantáziáját, Csajkovszkij Melankolikus szerenádját,Waxman Carmen-fantáziájátés Pergolesi Stabat Materét. Lesz egy beszélgetés is az ön vezetésével, ahol Vásáry Tamást fogja kérdezni. Mi mindenről szeretné őt faggatni?

Ennek a beszélgetésnek jó néhány előzménye van. Egy korábbi koncert köti össze Vásáry Tamást és Gertler Teo ifjú hegedűművészt. Teo csodagyerekként robbant be a magyar és immáron a nemzetközi zenei életbe. Most, a tizenhárom évével, már mondhatni „felnőtt művész”. De ez nagyon bonyolult és nehezen feldolgozható folyamat.

Vásáry Tamással többek között arról fogok beszélgetni, ő miként élte meg annak idején a csodagyerekből koncertező művésszé válást.

De megszólalnak még a Tóth-Vajna ikrek is, Gergő és Zsombor. Mindketten profi orvosok és csodálatos muzsikusok. 30 évesen mind az orvosi, mind a zenészi hivatásukban fantasztikusat produkálnak.

Mi a koncert legfontosabb üzenete?

Az, hogy a zene fölszabadítja az embert, és segít kizökkenteni valamennyiünket a mindennapok félelmei, stresszei alól. Ezen a fellépésen négy művészgeneráció találkozik. Közben fölcsendül egy ikonikus barokk mű, mindenki kedvence, a Stabat Mater, ami a kiváló művészek megszólaltatásában igazán felszabadító, pozitív élmény lesz. 

A jótékonysági estre belépők az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép forrása: dr. Székely György

Vásáry Tamás és Gertler Teo az egészségügyisekért zenél

Kapcsolódó

Vásáry Tamás és Gertler Teo az egészségügyisekért zenél

A Zeneakadémia Nagytermében tart jótékonysági koncertet Vásáry Tamás, aki olyan neves alkotókkal lép színpadra, mint Sümegi Eszter, Rajk Judit vagy Rolla János.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.