Klasszikus

A zene igazi szentélye lehet a Művészetek Palotája

2005.01.01. 00:00
Ajánlom
A most elkészült Művészetek Palotájában, a budapesti Lágymányosi hídnál a márciusi ünnepélyes megnyitóig próbahangversenyek lesznek, így közönség előtt végzik el az akusztikai beállításokat.

Jövő szombaton tartja az első, nyilvános próbahangversenyt a Nemzeti Filharmónia, Kocsis Zoltán vezetésével, Mozart műveiből.

- Az épület kívülről nem sok jót ígér, de nem is ez a lényeges, hanem az, ami benne van – mondta Kocsis Zoltán. Belül sokkal barátságosabb, mint kívülről, és az elegendő, hogy Budapest zenei élete tökéletesen reprezentálhassa önmagát. Szinte bármit elő lehet benne adni.

- Jól szól ez a terem? Mihez lehetne hasonlítani?

- Azt gondolom, hogy legjobban talán a luzerni, szintén Rassel Johnson akusztikai bábáskodása alatt megszületett új Kunsthausra, de annál lényegesen jobb. Az eddigi Russel Johnson-féle termek közül, amit megismertem, magasan a birminghami Symphony Hall tetszett a legjobban.

- A budapesti épület színház is lesz.

- 450 személyes zsinórpadlása talán Európában az egyik legjobb.

- A teremben, úgy tudom a kamaraopera is működik majd, és ott lesz Bozsik Yvett társulatának is az otthona.

- Bármit meg lehet benne csinálni. Olyan széles lehetőségeket nyújt, mint színházterem, hogy az egészen elképesztő. Múzeum is lesz. A közönség akarva-akaratlanul odaszokik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Színház

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.
Klasszikus hír

Új magyar fejlesztés forradalmasítja a tubajátékot

Egy új magyar hangszerfejlesztésnek köszönhetően ezentúl állva is lehet játszani az ehhez átalakított tubán. A Szentpáli Roland és Juhász Zoltán által kifejlesztett mechanika lehetővé teszi, hogy a szólista szabadon mozogjon a színpadon.