Klasszikus

A zene igazi szentélye lehet a Művészetek Palotája

2005.01.01. 00:00
Ajánlom
A most elkészült Művészetek Palotájában, a budapesti Lágymányosi hídnál a márciusi ünnepélyes megnyitóig próbahangversenyek lesznek, így közönség előtt végzik el az akusztikai beállításokat.

Jövő szombaton tartja az első, nyilvános próbahangversenyt a Nemzeti Filharmónia, Kocsis Zoltán vezetésével, Mozart műveiből.

- Az épület kívülről nem sok jót ígér, de nem is ez a lényeges, hanem az, ami benne van – mondta Kocsis Zoltán. Belül sokkal barátságosabb, mint kívülről, és az elegendő, hogy Budapest zenei élete tökéletesen reprezentálhassa önmagát. Szinte bármit elő lehet benne adni.

- Jól szól ez a terem? Mihez lehetne hasonlítani?

- Azt gondolom, hogy legjobban talán a luzerni, szintén Rassel Johnson akusztikai bábáskodása alatt megszületett új Kunsthausra, de annál lényegesen jobb. Az eddigi Russel Johnson-féle termek közül, amit megismertem, magasan a birminghami Symphony Hall tetszett a legjobban.

- A budapesti épület színház is lesz.

- 450 személyes zsinórpadlása talán Európában az egyik legjobb.

- A teremben, úgy tudom a kamaraopera is működik majd, és ott lesz Bozsik Yvett társulatának is az otthona.

- Bármit meg lehet benne csinálni. Olyan széles lehetőségeket nyújt, mint színházterem, hogy az egészen elképesztő. Múzeum is lesz. A közönség akarva-akaratlanul odaszokik.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.