Klasszikus

"A zene kettős természetű fénye"

2014.07.13. 06:58
Ajánlom
Július 13-án lenne hetvenöt éves a Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, az improvizatív kortárs zene kiemelkedő alakja. MAGAZIN

Szabados György Budapesten született művészetkedvelő családban. Édesapja orvos, édesanyja Bárdos Lajos tanítványaként végzett énekes-énektanár volt. A zeneszerző alig néhány évesen tökéletesen visszaénekelte a hallott dallamokat, rendkívüli zenei adottsága, rögtönző zongorajátéka korán megmutatkozott.

Szabadost édesanyja zenésznek szánta, de édesapja a családi hagyományoknak megfelelően az orvosi egyetemre íratta, a zenei tanulmányait így magánúton folytatta. Mivel Budapesten nem kapott orvosi állást, egy ideig Kecskeméten volt szállodai zongorista. Katonai szolgálatának letöltése után már a fővárosban dolgozhatott belgyógyászként, így nappal gyógyított, hétvégenként és éjszaka pedig a zongorán gyakorolt és zenét szerzett. A jazz-zenével a középiskolában ismerkedett meg, s ebben műfajban találta meg azt a nyelvet, amellyel improvizatív képességének formát adhatott. 1955-ben lépett fel először nyilvánosan, első szólóestjét nyolc évvel később tartotta a szabad improvizáció jegyében.

Zenei világa kezdetben a free jazzhez állt közel, a "B-A-C-H élmények" című 1964-es lemeze az első free zenei felvételnek számít Magyarországon. 1972-ben Spanyolországban együttesével megnyerte a San Sebastián-i Nemzetközi Jazzfesztivál free kategóriájának nagydíját, de előadása a műfajt akkor még kevéssé értő magyar közönség előtt az Erkel Színházban botrányba fulladt. 1974-ben jelent meg Az esküvő című lemeze, a következő évtől a Kassák Klubban játszott, ahol megalapította a Kortárs Zenei Műhelyt. Egyfajta zenei-filozófiai iskolát teremtett, innen indult mások mellett a ma már szintén neves Dresch Mihály és Grencsó István is.

1983-ban megalakította a Magyar Királyi Udvari Zenekart (MaKUZ), ami zenei tevékenységének szimbóluma is lett, öt évvel később létrehozta a Szabad Zene Nyilvánossága (SZAZEN) klubot. Magyarországon elsőként kísérletezett a preparált zongorával. Írt balettet Markó Iván (A szarvassá vált fiak) koreográfiájára. Jelenés című művét a honfoglalás millecentenáriumára, az Elégia 56-ot az 1956-os magyar forradalom évfordulójára komponálta, szólózongora- és zongoradarabokat is jegyzett. 2004-ben jelent meg A szépség szíve, valamint a Triotone című albuma, 2008-ban pedig Boldogasszony földje (Harangok) címmel adott ki lemezt.

Rendszeresen publikált esszéket, zenei írásokat. A zene kettős természetű fénye című könyvében - Váczi Tamással közösen - "zenei és mentalitástörténeti" gondolatait fogalmazta meg. Tóth János Örökmozi című rövidfilm összeállításának zeneszerzője volt Eötvös Péterrel, s közreműködött Szabó László Az ember, aki nappal aludt című játékfilmjében is. Szabados eredeti zenei világa az új zene sajátos útját követte, alkotói felfogását a kompozíció és a szabad improvizáció harmóniájára, a zene mint természetes nyelv és az ember mint közvetítő összetartozására alapozta.  A művészetet hídnak tekintette a világ és Isten között. Azt vallotta, hogy "sokféle muzsika létezik, mely épp olyan arcú, mint maga a világ". Az ő művészetében találkozott össze először és sajátos módon a magyar népzene világa az improvizációval, valamint a kortárs kompozícióval és a szakrális zenével.

Szabados Györgyöt 1983-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2000-ben Magyar Művészetért díjat kapott, a következő évben a Magyar Jazz Szövetség neki ítélte a Szabó Gábor-életműdíjat, 2008-ban megkapta a Magyar Jazz Díjat. A Gramofon című szaklap 2001-ben Time Flies, 2008-ban Boldogasszony földje című dzsesszlemezét díjazta. 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Hosszan tartó, súlyos betegség után 2011. június 10-én hunyt el Nagymaroson.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.