Klasszikus

A zene megérint

2003.09.23. 00:00
Ajánlom
A Matáv Szimfonikus Zenekar idei műsorának mottója: „a zene megérint”. A legközelebbi koncertek 23-án és 24-én lesznek a Zeneakadémián. Vezényel Ligeti András, közreműködik David Tong zongoraművész. Műsoron Rossini Olasz nő Algírban, Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini-témára, Puccini: Capriccio sinfonico, Mendelssohn: Olasz szimfónia.

A Makaóból gyermekkorában Ausztráliába átvándorolt, húszéves David Tong először lép fel Budapesten. 25-én a Magyar Tudományos Akadémián este hat órától hallható a hangverseny ugyanezzel a felállással, Rossini műve nélkül.

A Benkó Dixieland Band 26-án este fél nyolctól a Matáv Zeneházban koncertezik. Az utolsó szeptemberi Matáv-zeneprogram a gyerekeknek szól – a Fővárosi Nagycirkuszban. A Zenés Cirkuszon Ligeti András vezényli Dukas A bűvészinas, Rossini Tell Vilmos-nyitány (részlet), Muszorgszkij Egy kiállítás képei – Limoges-i piac, Haydn: Medveszimfónia (részlet), Hacsaturján: Kardtánc, Johann Strauss: Tereferepolka című műveit.

Október 7-én fél nyolckor az Akadémia épületében, 8-án pedig hét órától a Nemzeti Múzeumban csendül fel Bach I. Brandenburgi verseny (BWV 1046) és Mozart G-dúr szerenád (KV 525) című zeneműve. A Budapest Ragtime Band a Matáv Zeneházban játszik 24-én este fél nyolctól.

A kongresszusi központban Romantikus operarészleteket hallhatnak 28-án este fél nyolctól a világhírű José Cura előadásában, Ligeti András karmesterrel. E mű után Cura vezényli Dvorák: 9., „Újvilág” szimfóniáját. Az argentin származású tenorista és karmester az idén másodszor jár hazánkban.

A Benkó Dixieland Band koncertjével Louis Armstrongra, a dixieland koronázatlan királyára emlékezik 31-én este fél nyolctól a Matáv Zeneházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.