Klasszikus

A zene mindenkié

2007.02.06. 00:00
Ajánlom
A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2007-ben egy DVD filmmel készült a Kodály-évre, melynek Psalmus Humanus „A zene mindenkié” Kodály Zoltán (1882-1967) címet adták. A film és az egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet a művészeti tevékenységek társadalmi, érzelmi, és fejlődéslélektani fontosságára.

A Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 2002. tavaszán alakult meg. A budapesti székhelyű civil szervezet magas szakmai felkészültségű, gyakorló pedagógusokból áll. Az egyesület nevét Szent-Györgyi Albert: Psalmus Humanus - Emberi zsoltár című verse alapján választották. Kodály zenepedagógiai elveit a legújabb természet-, és társadalomtudományos eredményekkel ötvözve dolgozták ki a Psalmus Humanus művészetpedagógiai programot. A programban megismerhető művészeti műhelyek minden gyermek számára biztosítják, hogy kulturális és szociális körülményeiktől függetlenül részt vehessenek a művészeti tevékenységekben. A művészet nagyban segíti az egészséges személyiség fejlődését, az érzelmi nevelést, és még sok pozitív hatása mellett a társadalmi hasznosságot is.

A szervezet Psalmus Humanus „ A zene mindenkié” Kodály Zoltán (1882-1967) címmel készített egy filmet, amely bemutatja a kodályi zenepedagógia gyökereit, majd napjaink kevésbé ismert művészeti műhelyeit, főképpen a közoktatás keretében. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekkori művészeti tevékenységek színes lehetőségeire, és pozitív hatásaira.

Ha a társadalom széles nyilvánossága előtt ismertté válna a zenei élet, és az oktatás fontossága, más lenne ezek megítélése. Az egyesület szeretné, ha megváltozna ez a szemlélet, mely társadalmunkban uralkodik, elnyomva ezzel a gyermekek zenei fejlődését, amely egészséges fejlődésüket segíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.