Klasszikus

A zene mindenkié

2004.06.18. 00:00
Ajánlom
Rauhala Pekka Matiasné – Erdélyi Lászlóné, Lenke néni – betöltötte 90. életévét. A Magyar Köztársaság Elnöke az Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta neki, a Finn Kodály Társaság alapító és tiszteletbeli tagjának, zenepedagógusi életművéért, a Kodály Zoltán zenetanítási módszer hazai és finn területeken történt megismertetéséért.

Lenke néni 1914. március 9-én született Sátoraljaújhelyen. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte, majd zongora-, ének- és zenetanári diplomát is szerzett. Pedagógusi pályáját Sárospatakon kezdte. Több mint húsz évig tanított líceumban, képzőkben, zeneiskolában és konzervatóriumban. Ő alapította meg Miskolcon az Egressy Béni Zeneiskolát. Kitüntetése, születésnapja és a zene ünnepe alkalmából beszélgettünk vele.

– Lenke néni, van olyan, hogy botfülű valaki?

– Ebben sok a vita. Szőnyi Erzsébet nevezte Kodály-módszernek a magyar zenetanítás metodikáját. Véleményem szerint, ha nincs is hallása a gyermeknek, amikor megszületik, akkor is meg lehet tanítani zenélni.

– Mi ennek a titka?

– Mindegy, hogy van-e hangja, vagy nincs, a lényeg, hogy énekeljen együtt azokkal, akik tudnak énekelni. Egy finn kolléganőmmel kidolgoztuk – magyar mintára – az óvodai zenei oktatás metodikáját. Kiadtunk egy könyvet Játsszunk énekelve és muzsikálva címmel, amely azóta Finnországban alapmű lett, és számos óvodában tanítanak ebből. Meg kell nézni, hogy a gyerek mire figyel, mit tud átvenni. Először a könnyű, egy-két hangos dalokat, később az egyre több hangos dalokat tanítjuk nekik.

– Mikor dől el, hogy valaki zeneileg tehetséges?

– Azt nem lehet tudni. Van olyan gyerek, akit nem tudnak zenei tehetségnek képezni. Az öröklődés biztosan számít. Nekem három gyerekem, nyolc unokám és tizenhárom dédunokám van. Apám jó muzsikus volt, én zongorista lettem, a lányom zongoradiplomát kapott, az ő kislánya lesz a második zseni a családban, mert magától tanult meg zenélni. Vannak ilyen csodák, de nem mindenkinél biztos a csoda. Ezt Kodály is megmondta.

– Hol jobb lenni, Finnországban, vagy Magyarországon?

– Itt él a családomnak negyven tagja, jó ott lenni. Finnországban tisztelik, segítik az időseket. Nálunk is kezdenek odafigyelni az idős emberekre, és ez nagyon jól esik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.