Klasszikus

A zene mindenkié?

2013.08.28. 10:55
Ajánlom
Kasmír indiai részének legmagasabb muzulmán vezetője, Basiruddin Ahmad főmufti szót emelt a Bajor Állami Opera Zenekarának Szrinagarban tervezett koncertje ellen.

A főmufti azzal a kéréssel fordult Michael Steinerhez, Németország indiai nagykövetéhez, hogy a hangversenyre szánt pénzt inkább az oktatásra és az egészségügyi ellátásra fordítsák a háború sújtotta régióban - közölte kedden az IANS indiai hírügynökség. Steiner az elmúlt hetekben többször hangsúlyozta, hogy a szeptember 7-i koncert nem politikai, hanem kulturális esemény.

A Bajor Állami Opera Zubin Mehta vezette zenekara mint az első nyugati együttes lép fel a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén fekvő Szrinagarban, Dzsammu és Kasmír állam fővárosában. "Ez a koncert a kasmíri emberekért szól" - mondta korábban a nagykövet, utalva arra, hogy a Pakisztánnal határos vidéken nem könnyű az élet, az ottaniaknak újra és újra erőszaktól és kijárási tilalomtól kell szenvedniük. A bajor együttes Beethoven, Haydn és Csajkovszkij műveit játssza majd a várhatóan ezerötszáz fős hallgatóság előtt. A tekintélyes zenekar fellépésére minden társadalmi rétegből hívtak meg embereket - közölte Steiner. A zenészek Kasmír után két koncertet adnak Mumbaiban is (a zenekarnak nemcsak a konfliktus sújtotta vidéken, de egész Indiában is ez lesz az első vendéjátéka).

A hangversenyre olyan időkben kerül sor, amikor Pakisztán és India között ismét igencsak feszültté vált a viszony Kasmír miatt. A két ország három háborút vívott egymással az utóbbi évtizedekben, ebből kettőt Kasmírért. Basiruddin Ahmad főmufti annak a véleményének adott hangot, hogy "egy ilyen zenei műsor azt a rossz üzenetet közvetíti, hogy a Kasmírban élők jómódúak, és megengedhetik maguknak, hogy ilyen különleges rendezvényen vegyenek részt." Korábban más politikai vezető is nemtetszésének adott hangot a koncertet illetően.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.