Klasszikus

A zene mindenkié?

2013.08.28. 10:55
Ajánlom
Kasmír indiai részének legmagasabb muzulmán vezetője, Basiruddin Ahmad főmufti szót emelt a Bajor Állami Opera Zenekarának Szrinagarban tervezett koncertje ellen.

A főmufti azzal a kéréssel fordult Michael Steinerhez, Németország indiai nagykövetéhez, hogy a hangversenyre szánt pénzt inkább az oktatásra és az egészségügyi ellátásra fordítsák a háború sújtotta régióban - közölte kedden az IANS indiai hírügynökség. Steiner az elmúlt hetekben többször hangsúlyozta, hogy a szeptember 7-i koncert nem politikai, hanem kulturális esemény.

A Bajor Állami Opera Zubin Mehta vezette zenekara mint az első nyugati együttes lép fel a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén fekvő Szrinagarban, Dzsammu és Kasmír állam fővárosában. "Ez a koncert a kasmíri emberekért szól" - mondta korábban a nagykövet, utalva arra, hogy a Pakisztánnal határos vidéken nem könnyű az élet, az ottaniaknak újra és újra erőszaktól és kijárási tilalomtól kell szenvedniük. A bajor együttes Beethoven, Haydn és Csajkovszkij műveit játssza majd a várhatóan ezerötszáz fős hallgatóság előtt. A tekintélyes zenekar fellépésére minden társadalmi rétegből hívtak meg embereket - közölte Steiner. A zenészek Kasmír után két koncertet adnak Mumbaiban is (a zenekarnak nemcsak a konfliktus sújtotta vidéken, de egész Indiában is ez lesz az első vendéjátéka).

A hangversenyre olyan időkben kerül sor, amikor Pakisztán és India között ismét igencsak feszültté vált a viszony Kasmír miatt. A két ország három háborút vívott egymással az utóbbi évtizedekben, ebből kettőt Kasmírért. Basiruddin Ahmad főmufti annak a véleményének adott hangot, hogy "egy ilyen zenei műsor azt a rossz üzenetet közvetíti, hogy a Kasmírban élők jómódúak, és megengedhetik maguknak, hogy ilyen különleges rendezvényen vegyenek részt." Korábban más politikai vezető is nemtetszésének adott hangot a koncertet illetően.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.