Klasszikus

A zene mindenkié - de nem ingyen!

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
Nem csupán a CD-kről lehet ma már illegális másolatokat készíteni, hanem bizonyos internetes honlapok segítségével a világhálóról is le lehet tölteni a magyar és külföldi sztárok hangfelvételeit. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége dolgozik azon, hogy legális alternatívája legyen az eddig törvényellenesen működő fájlcserélő programoknak.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) 1990-ben történt megalakulása óta egyik legfőbb céljának tekinti a hangfelvételek illegális felhasználásának visszaszorítását - mondta lapunknak Dénes Tamás a szövetség sajtószóvivője. A MAHASZ által 1990-ben létrehozott ellenőrző csoport rendszeresen vizsgálja a hanglemezboltokat, piacokat, szórakozóhelyeket és az utóbbi három évben az Internetet is. Az ellenőrzési csoport azonban nem rendelkezik hatósági jogosítványokkal, ezért a rendőrség illetve a vámszervek közreműködése nélkül nem tudná feladatát ellátni. A szerzők jogainak védelmét szolgáló jogszabályok európai színvonalú védelmet biztosítanak a jogosultaknak. A szerzői jogok megsértése a Btk. 1994. évi módosítása óta bűncselekménynek minősül, melynek elkövetéséért a jelenleg hatályos szabályok szerint akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

A hangfelvételek tömeges másolásának megakadályozását szolgálják az utóbbi időben a CD-k esetében alkalmazott másolásvédelemi technológiák. E technológiák különböző alapelveken működnek, de valamennyi arra irányul, hogy megakadályozza a CD-n rögzített hangfelvételről digitális, CD-minőségű másolat készítését.

De nem csak CD másolások ellen kell fellépnie a MAHASZ-nak. Egyre inkább terjed, a zeneművek internetről történő illegális letöltésének gyakorlata, s azokat CD-re másolják, esetleg sokszorosítják. Interneten talált jogsértő tartalmak esetén a MAHASZ - a jogosultak felhatalmazása alapján - értesítést küld a szerver üzemeltetőjének. S arra kéri, hogy a jogsértő tartalomhoz történő hozzáférést akadályozza meg.

A fájlcserélő programok működésének elve az, hogy használói a birtokukban lévő hangfelvételeket számítógépük segítségével a nyilvánosság - azaz a filesharing programok használói - számára hozzáférhetővé teszik. A szerzői jog által védett hangfelvételek ilyen felhasználására jogszerűn csak akkor van lehetőség, ha ehhez a szerző, az előadóművész és a hangfelvétel előállítója előzetesen hozzájárult. E hozzájárulás hiányában a hangfelvétel nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele jogellenes felhasználásnak minősül.

A cserebere csak úgy tud megvalósulni, hogy a fájlcserélő programok használói jogszerűtlenül teszik a birtokukban lévő hangfelvételeket az Interneten nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé. A letöltés önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés, azaz másolat készítés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (CD-re) magáncélú felhasználás céljára készül és meg is marad e keretek között. Arról egyelőre folyik a jogalkotói és jogalkalmazói berkekben vita, hogy az interneten elérhető, oda engedély nélkül feltett hangfelvételről készíthető-e legális másolat.

A német Szerzői Jogi Törvény például úgy foglal állást, hogy csak jogtiszta forrás esetén számíthat a magáncélra készült másolat jogszerűnek. A fájlcserélés törvénysértő voltával kapcsolatban felvilágosító kampányt készül indítani a MAHASZ a többi jogosult csoporttal együtt. Remélhetőleg hamarosan legális alternatívája is lesz a fájlcserélésnek, így mindazok akik a zenéhez való hozzájutásnak az ezt a módját részesítik előnyben, választhatnak jogszerű csatornát is. Ezt követően jogi eszközökkel is fel fogják venni a harcot a jogosultak a törvénysértők ellen.

Fenyő Miklós lapunk kérdésére elmondta, hogy kiadójával együtt számolnak az illegális másolatok létével, de esetében ez nem jelentős nagyságrendű, hiszen a muzsikáját kedvelő közönség tud áldozni eredeti hordozóra.

Lang Györgyi a Pa-Dö-Dő együttes tagja a Népszavának elmondta, szinte lehetetlen küzdeni az illegális másolatok ellen, melynek legfőbb okát a CD-k magas árában látja. Ezért a Pa-Dö-Dő lemezeiket maguk adják ki, s koncertjeiken a bolti árnál jóval olcsóbban, alig több, mint 2000 forintért árusítják őket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.