Klasszikus

A zene mindenkié - de nem ingyen!

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
Nem csupán a CD-kről lehet ma már illegális másolatokat készíteni, hanem bizonyos internetes honlapok segítségével a világhálóról is le lehet tölteni a magyar és külföldi sztárok hangfelvételeit. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége dolgozik azon, hogy legális alternatívája legyen az eddig törvényellenesen működő fájlcserélő programoknak.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) 1990-ben történt megalakulása óta egyik legfőbb céljának tekinti a hangfelvételek illegális felhasználásának visszaszorítását - mondta lapunknak Dénes Tamás a szövetség sajtószóvivője. A MAHASZ által 1990-ben létrehozott ellenőrző csoport rendszeresen vizsgálja a hanglemezboltokat, piacokat, szórakozóhelyeket és az utóbbi három évben az Internetet is. Az ellenőrzési csoport azonban nem rendelkezik hatósági jogosítványokkal, ezért a rendőrség illetve a vámszervek közreműködése nélkül nem tudná feladatát ellátni. A szerzők jogainak védelmét szolgáló jogszabályok európai színvonalú védelmet biztosítanak a jogosultaknak. A szerzői jogok megsértése a Btk. 1994. évi módosítása óta bűncselekménynek minősül, melynek elkövetéséért a jelenleg hatályos szabályok szerint akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

A hangfelvételek tömeges másolásának megakadályozását szolgálják az utóbbi időben a CD-k esetében alkalmazott másolásvédelemi technológiák. E technológiák különböző alapelveken működnek, de valamennyi arra irányul, hogy megakadályozza a CD-n rögzített hangfelvételről digitális, CD-minőségű másolat készítését.

De nem csak CD másolások ellen kell fellépnie a MAHASZ-nak. Egyre inkább terjed, a zeneművek internetről történő illegális letöltésének gyakorlata, s azokat CD-re másolják, esetleg sokszorosítják. Interneten talált jogsértő tartalmak esetén a MAHASZ - a jogosultak felhatalmazása alapján - értesítést küld a szerver üzemeltetőjének. S arra kéri, hogy a jogsértő tartalomhoz történő hozzáférést akadályozza meg.

A fájlcserélő programok működésének elve az, hogy használói a birtokukban lévő hangfelvételeket számítógépük segítségével a nyilvánosság - azaz a filesharing programok használói - számára hozzáférhetővé teszik. A szerzői jog által védett hangfelvételek ilyen felhasználására jogszerűn csak akkor van lehetőség, ha ehhez a szerző, az előadóművész és a hangfelvétel előállítója előzetesen hozzájárult. E hozzájárulás hiányában a hangfelvétel nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele jogellenes felhasználásnak minősül.

A cserebere csak úgy tud megvalósulni, hogy a fájlcserélő programok használói jogszerűtlenül teszik a birtokukban lévő hangfelvételeket az Interneten nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé. A letöltés önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés, azaz másolat készítés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (CD-re) magáncélú felhasználás céljára készül és meg is marad e keretek között. Arról egyelőre folyik a jogalkotói és jogalkalmazói berkekben vita, hogy az interneten elérhető, oda engedély nélkül feltett hangfelvételről készíthető-e legális másolat.

A német Szerzői Jogi Törvény például úgy foglal állást, hogy csak jogtiszta forrás esetén számíthat a magáncélra készült másolat jogszerűnek. A fájlcserélés törvénysértő voltával kapcsolatban felvilágosító kampányt készül indítani a MAHASZ a többi jogosult csoporttal együtt. Remélhetőleg hamarosan legális alternatívája is lesz a fájlcserélésnek, így mindazok akik a zenéhez való hozzájutásnak az ezt a módját részesítik előnyben, választhatnak jogszerű csatornát is. Ezt követően jogi eszközökkel is fel fogják venni a harcot a jogosultak a törvénysértők ellen.

Fenyő Miklós lapunk kérdésére elmondta, hogy kiadójával együtt számolnak az illegális másolatok létével, de esetében ez nem jelentős nagyságrendű, hiszen a muzsikáját kedvelő közönség tud áldozni eredeti hordozóra.

Lang Györgyi a Pa-Dö-Dő együttes tagja a Népszavának elmondta, szinte lehetetlen küzdeni az illegális másolatok ellen, melynek legfőbb okát a CD-k magas árában látja. Ezért a Pa-Dö-Dő lemezeiket maguk adják ki, s koncertjeiken a bolti árnál jóval olcsóbban, alig több, mint 2000 forintért árusítják őket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.