Klasszikus

A zene mindenkié - de nem ingyen!

2004.08.10. 00:00
Ajánlom
Nem csupán a CD-kről lehet ma már illegális másolatokat készíteni, hanem bizonyos internetes honlapok segítségével a világhálóról is le lehet tölteni a magyar és külföldi sztárok hangfelvételeit. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége dolgozik azon, hogy legális alternatívája legyen az eddig törvényellenesen működő fájlcserélő programoknak.

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (MAHASZ) 1990-ben történt megalakulása óta egyik legfőbb céljának tekinti a hangfelvételek illegális felhasználásának visszaszorítását - mondta lapunknak Dénes Tamás a szövetség sajtószóvivője. A MAHASZ által 1990-ben létrehozott ellenőrző csoport rendszeresen vizsgálja a hanglemezboltokat, piacokat, szórakozóhelyeket és az utóbbi három évben az Internetet is. Az ellenőrzési csoport azonban nem rendelkezik hatósági jogosítványokkal, ezért a rendőrség illetve a vámszervek közreműködése nélkül nem tudná feladatát ellátni. A szerzők jogainak védelmét szolgáló jogszabályok európai színvonalú védelmet biztosítanak a jogosultaknak. A szerzői jogok megsértése a Btk. 1994. évi módosítása óta bűncselekménynek minősül, melynek elkövetéséért a jelenleg hatályos szabályok szerint akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság.

A hangfelvételek tömeges másolásának megakadályozását szolgálják az utóbbi időben a CD-k esetében alkalmazott másolásvédelemi technológiák. E technológiák különböző alapelveken működnek, de valamennyi arra irányul, hogy megakadályozza a CD-n rögzített hangfelvételről digitális, CD-minőségű másolat készítését.

De nem csak CD másolások ellen kell fellépnie a MAHASZ-nak. Egyre inkább terjed, a zeneművek internetről történő illegális letöltésének gyakorlata, s azokat CD-re másolják, esetleg sokszorosítják. Interneten talált jogsértő tartalmak esetén a MAHASZ - a jogosultak felhatalmazása alapján - értesítést küld a szerver üzemeltetőjének. S arra kéri, hogy a jogsértő tartalomhoz történő hozzáférést akadályozza meg.

A fájlcserélő programok működésének elve az, hogy használói a birtokukban lévő hangfelvételeket számítógépük segítségével a nyilvánosság - azaz a filesharing programok használói - számára hozzáférhetővé teszik. A szerzői jog által védett hangfelvételek ilyen felhasználására jogszerűn csak akkor van lehetőség, ha ehhez a szerző, az előadóművész és a hangfelvétel előállítója előzetesen hozzájárult. E hozzájárulás hiányában a hangfelvétel nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele jogellenes felhasználásnak minősül.

A cserebere csak úgy tud megvalósulni, hogy a fájlcserélő programok használói jogszerűtlenül teszik a birtokukban lévő hangfelvételeket az Interneten nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé. A letöltés önmagában nem bűncselekmény, amennyiben a letöltés, azaz másolat készítés a számítógép memóriájába vagy egyéb adathordozóra (CD-re) magáncélú felhasználás céljára készül és meg is marad e keretek között. Arról egyelőre folyik a jogalkotói és jogalkalmazói berkekben vita, hogy az interneten elérhető, oda engedély nélkül feltett hangfelvételről készíthető-e legális másolat.

A német Szerzői Jogi Törvény például úgy foglal állást, hogy csak jogtiszta forrás esetén számíthat a magáncélra készült másolat jogszerűnek. A fájlcserélés törvénysértő voltával kapcsolatban felvilágosító kampányt készül indítani a MAHASZ a többi jogosult csoporttal együtt. Remélhetőleg hamarosan legális alternatívája is lesz a fájlcserélésnek, így mindazok akik a zenéhez való hozzájutásnak az ezt a módját részesítik előnyben, választhatnak jogszerű csatornát is. Ezt követően jogi eszközökkel is fel fogják venni a harcot a jogosultak a törvénysértők ellen.

Fenyő Miklós lapunk kérdésére elmondta, hogy kiadójával együtt számolnak az illegális másolatok létével, de esetében ez nem jelentős nagyságrendű, hiszen a muzsikáját kedvelő közönség tud áldozni eredeti hordozóra.

Lang Györgyi a Pa-Dö-Dő együttes tagja a Népszavának elmondta, szinte lehetetlen küzdeni az illegális másolatok ellen, melynek legfőbb okát a CD-k magas árában látja. Ezért a Pa-Dö-Dő lemezeiket maguk adják ki, s koncertjeiken a bolti árnál jóval olcsóbban, alig több, mint 2000 forintért árusítják őket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.