Klasszikus

A zene mindenkié – ünnepi barokk estet tartottak a Zeneakadémia növendékei

2022.05.07. 17:30
Ajánlom
Április 30-án többek között Bach, Händel, Pergolesi és Mozart műveiből is hangzottak el részletek a kistarcsai Rózsafüzér Királynője templomban a Zeneakadémia és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar hallgatóinak húsvéti koncertjén, melyhez a kistarcsai zeneiskola tanárai is csatlakoztak.

Az estet Bach Húsvéti oratóriumának sinfonia tétele nyitotta a közreműködő zenészek tolmácsolásában. Botrágyiné Virágh Orsolya és – a koncert folyamán kimagasló teljesítményt nyújtó – Druzsin Barnabás fuvolán, Fleischer Bence és Botrágyi Károly trombitán, Dolhai Béla pedig orgonán szólaltatta meg az 1725-ben írt zeneművet, melynek témája Jézus üres sírjának megtalálása. A mű, bár oratóriumként hivatkoznak rá, inkább a kantáta dramaturgiai jegyeit viseli magán.

Jól rímelt rá Händel Messiásának „How beautiful…” kezdetű áriája Tóth Fanni Melánia előadásában, Szendrei Dávid Péter zongorakíséretével, melynek első sora a Rómabeliekhez írt levél 10. fejezetét idézi: „Mely szépek a békesség hirdetőknek lábai, a kik jókat hirdetnek!”

DSC_00821-202605.jpg

Garai Fülöp (hegedű), Alszászy Sarolta (hegedű), Szekér Anna (ének), Yosuke Shimizu (cselló) és Szendrei Dávid (zongora) (Fotó/Forrás: Derzsi Nándor)

Nem ez volt a koncert egyetlen Messiás-részlete: az „I know that my Redeemer liveth...”, a harmadik rész kezdőáriája Jób könyvéből idéz: „Tudom jól, él ügyem szószólója, ő lép majd föl utoljára a földön. / Hogyha fölébredek, maga mellé állít, és meglátom még testemből az Istent”, de reflektál a Korintusiaknak írt I. levélre is: „De Krisztus feltámadt a halálból elsőként a halottak közül”. A gyönyörű ária Szekér Anna előadásában csendült fel.

Az est egyik leginkább magával ragadó előadását a közönség is hangos tapssal jutalmazta.

César Franck eredeti utasításához hűen orgona mellől szólalt meg a Panis Angelicus Potyondi Anett tolmácsolásában. Az emelkedett hangvételű ária után feloldásként hatott egy Mozart-mű, a Tu virginum corona az Exsultate, jubilatéból. Garics Laura mellé négytagú zenekar is társult: Alszászy Sarolta és Garai Fülöp hegedűn, Yosuke Shimizu csellón, Gavrucza-Nagy Pál pedig zongorán kísérte a Zeneakadémia hallgatóját. Hasonló szerepet töltött be Pergolesi Stabat materének ,,Quae morebat et dolebat…” kezdetű tétele, melyet Fodor Ilka Borbála adott elő.

IMG_4662ad-202913.jpg

Garics Laura (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A különleges hangú énekesnő nem sokkal később hangszeres tudását is megmutathatta: Papp Zoltán Bence Bach-basszusáriáját, az 159-es kantátából ugyanis Garai Fülöp hegedűjátéka mellett ő kísérte zongorán. Bán Balázs is Bachtól választott egy basszusáriát – mindkét zenemű a koncert technikásabb darabjaihoz tartozik –, ezúttal a „Quia fecit mihi magna…” hangzott el a zeneszerző legnépszerűbb liturgikus alkotásából, a Magnificatból.

Bár nem ez a Magnificat legismertebb része, mégis magán hordozza a mű jellegzetes, bárhol felismerhető stílusjegyeit.

Ugyan a meghívott zenészhallgatók alapvetően az énekesek kíséretét biztosították, a csellista Yosuke Shimizu – aki hatéves kora óta a cselló megszállottja – és a trombitán játszó Fleischer Bence az egyes blokkokban szólóban is bemutatkozhatott – utóbbit Váray-Major Zsófia kísérte zongorán. Mindketten nehezebb darabot választottak erre az alkalomra: Bach C-dúr csellószvitjét és Fasch D-dúr Trombita concertóját is kitörő örömmel fogadta a közönség.

DSC_0089-203646.jpg

Fleischer Bence (Fotó/Forrás: Derzsi Nándor)

A zárásként a koncertet szervező Dolhai Luca énekelt a Húsvéti oratóriumból, a „Seele deine Spezereien…”-nel keretet adva a másfél órás örömzenének.

Mellette Druzsin Barnabás fuvolajátékával egyenrangú partnerként tudott jelen lenni.

Az estnek azonban ekkor még nem volt vége, a műsor egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a növendékek és a közönség együtt énekelték el a Rejtsd most el című dalt, majd Lucát meglepve a fellépők virággal köszönték meg a munkáját.

DSC_012012-202605.jpg

Druzsin Barnabás (fuvola), Dolhai Luca (ének) és Dolhai Béla (zongora) (Fotó/Forrás: Derzsi Nándor)

Fejléckép: A húsvéti koncert fellépői (fotó: Derzsi Nándor)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.