Klasszikus

A zene mindenkié – ünnepi barokk estet tartottak a Zeneakadémia növendékei

2022.05.07. 17:30
Ajánlom
Április 30-án többek között Bach, Händel, Pergolesi és Mozart műveiből is hangzottak el részletek a kistarcsai Rózsafüzér Királynője templomban a Zeneakadémia és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar hallgatóinak húsvéti koncertjén, melyhez a kistarcsai zeneiskola tanárai is csatlakoztak.

Az estet Bach Húsvéti oratóriumának sinfonia tétele nyitotta a közreműködő zenészek tolmácsolásában. Botrágyiné Virágh Orsolya és – a koncert folyamán kimagasló teljesítményt nyújtó – Druzsin Barnabás fuvolán, Fleischer Bence és Botrágyi Károly trombitán, Dolhai Béla pedig orgonán szólaltatta meg az 1725-ben írt zeneművet, melynek témája Jézus üres sírjának megtalálása. A mű, bár oratóriumként hivatkoznak rá, inkább a kantáta dramaturgiai jegyeit viseli magán.

Jól rímelt rá Händel Messiásának „How beautiful…” kezdetű áriája Tóth Fanni Melánia előadásában, Szendrei Dávid Péter zongorakíséretével, melynek első sora a Rómabeliekhez írt levél 10. fejezetét idézi: „Mely szépek a békesség hirdetőknek lábai, a kik jókat hirdetnek!”

DSC_00821-202605.jpg

Garai Fülöp (hegedű), Alszászy Sarolta (hegedű), Szekér Anna (ének), Yosuke Shimizu (cselló) és Szendrei Dávid (zongora) (Fotó/Forrás: Derzsi Nándor)

Nem ez volt a koncert egyetlen Messiás-részlete: az „I know that my Redeemer liveth...”, a harmadik rész kezdőáriája Jób könyvéből idéz: „Tudom jól, él ügyem szószólója, ő lép majd föl utoljára a földön. / Hogyha fölébredek, maga mellé állít, és meglátom még testemből az Istent”, de reflektál a Korintusiaknak írt I. levélre is: „De Krisztus feltámadt a halálból elsőként a halottak közül”. A gyönyörű ária Szekér Anna előadásában csendült fel.

Az est egyik leginkább magával ragadó előadását a közönség is hangos tapssal jutalmazta.

César Franck eredeti utasításához hűen orgona mellől szólalt meg a Panis Angelicus Potyondi Anett tolmácsolásában. Az emelkedett hangvételű ária után feloldásként hatott egy Mozart-mű, a Tu virginum corona az Exsultate, jubilatéból. Garics Laura mellé négytagú zenekar is társult: Alszászy Sarolta és Garai Fülöp hegedűn, Yosuke Shimizu csellón, Gavrucza-Nagy Pál pedig zongorán kísérte a Zeneakadémia hallgatóját. Hasonló szerepet töltött be Pergolesi Stabat materének ,,Quae morebat et dolebat…” kezdetű tétele, melyet Fodor Ilka Borbála adott elő.

IMG_4662ad-202913.jpg

Garics Laura (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A különleges hangú énekesnő nem sokkal később hangszeres tudását is megmutathatta: Papp Zoltán Bence Bach-basszusáriáját, az 159-es kantátából ugyanis Garai Fülöp hegedűjátéka mellett ő kísérte zongorán. Bán Balázs is Bachtól választott egy basszusáriát – mindkét zenemű a koncert technikásabb darabjaihoz tartozik –, ezúttal a „Quia fecit mihi magna…” hangzott el a zeneszerző legnépszerűbb liturgikus alkotásából, a Magnificatból.

Bár nem ez a Magnificat legismertebb része, mégis magán hordozza a mű jellegzetes, bárhol felismerhető stílusjegyeit.

Ugyan a meghívott zenészhallgatók alapvetően az énekesek kíséretét biztosították, a csellista Yosuke Shimizu – aki hatéves kora óta a cselló megszállottja – és a trombitán játszó Fleischer Bence az egyes blokkokban szólóban is bemutatkozhatott – utóbbit Váray-Major Zsófia kísérte zongorán. Mindketten nehezebb darabot választottak erre az alkalomra: Bach C-dúr csellószvitjét és Fasch D-dúr Trombita concertóját is kitörő örömmel fogadta a közönség.

DSC_0089-203646.jpg

Fleischer Bence (Fotó/Forrás: Derzsi Nándor)

A zárásként a koncertet szervező Dolhai Luca énekelt a Húsvéti oratóriumból, a „Seele deine Spezereien…”-nel keretet adva a másfél órás örömzenének.

Mellette Druzsin Barnabás fuvolajátékával egyenrangú partnerként tudott jelen lenni.

Az estnek azonban ekkor még nem volt vége, a műsor egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a növendékek és a közönség együtt énekelték el a Rejtsd most el című dalt, majd Lucát meglepve a fellépők virággal köszönték meg a munkáját.

DSC_012012-202605.jpg

Druzsin Barnabás (fuvola), Dolhai Luca (ének) és Dolhai Béla (zongora) (Fotó/Forrás: Derzsi Nándor)

Fejléckép: A húsvéti koncert fellépői (fotó: Derzsi Nándor)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.