Klasszikus

A zene örök

2007.05.04. 00:00
Ajánlom
Lorin Maazel a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatójának szavai ezek, aki Zarin Mehtával, Sajjad Razvival és Turkovics Mónikával együtt közösen tartott sajtótájékoztatót az együttes május 4-i és 5-i budapesti koncertje kapcsán a Four Seasons Hotel Gresham Palota Széchenyi termében.

A sokat turnézó együttes utoljára 14 évvel ezelőtt járt Magyarországon. Tegnap ismét útra keltek és május 18-ig meg sem állnak, fellépnek még Bécsben, Frankfurtban, Mannheimben, Kölnben és Luxemburgban. Budapesten a két nap alatt kétféle műsort hallhat a zenekartól a közönségnek az a szerencsés fele, akiknek sikerült jegyet szerezni a New York-i Filharmonikusok koncertjének valamelyikére – a jegyek már az előadások előtt fél évvel elfogytak.

Lorin Maazel örömét fejezte ki, hogy Bartók zenéjét játszhatják a Bartók teremben, a zeneszerző hazájában. Bartókkal volt szerencséje együtt dolgozni A csodálatos mandarin kapcsán. Úgy jellemezte Bartókot, mint aki szenvedélyt és életet adott a zenének, és aki egyedülálló szintézist hozott létre színek, ritmika és a tonalitás között. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy azért játszanak két nap alatt kétféle programot (sőt, van még egy harmadik is, amelyet szintén a turné során fognak megszólaltatni), mert – ahogy fogalmazott – "szeretjük, ha friss a zene". A koncertkörút nagy koncentrációt igényel, és sokat segít az, ha visszatérhetnek, rácsodálkozhatnak egy-egy darabra.

Lorin Maazel járt már a Balatonnál is, és Budapestre is többször ellátogatott, legutóbb a ’70-es években. Felmerült a kérdés, hogy milyen változásokat tapasztalt a két, évtizedekkel elválasztott Magyarország között? Elmondta, hogy a zene élő dolog, örök forrás, amelyből az egyes korszakokban más és más módon meríthetünk, de az üzenet időtlen.

Turkovics Mónika a Művészetek Palotájának képviseletében elmondta, hogy ez e két nap a zene ünnepe lesz az intézmény számára is. Annál nagyobb megtiszteltetés nem érhet egy fiatal létesítményt, hogy a New York-i Filharmonikusok koncertezzenek náluk. Kiemelte, hogy bár a jegyek már fél évvel ezelőtt elfogytak, de 136 diák számára biztosítják a diákjegyeket. Ahogy fogalmazott "Végre a dolgok ott történnek, ahol mi vagyunk."

Zarin Mehta az együttes elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a kor technikai találmányait, és az internetet kihasználva már hat koncertet tettek letölthetővé az együttes honlapján. A sorozat a Deutsche Gramophon és a Filharmonikusok újszerű vállalkozása, amellyel elérhetővé szeretnék tenni a zenéjüket a világ minden pontján. Az élőben felvett koncerteket DG Concerts címkével hozzák forgalomban, kizárólag az iTunes zeneboltban. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a fiataloknak a Művészetek Palotája külön kedvezményekkel kedveskedik, mert ők is hasonló módon gondolkodnak. Elmondta, hogy Amerikában nem fektetnek elég hangsúlyt a művészetek iskolai oktatására, ezért minden kulturális intézménynek magának kell gondoskodnia erről. Ezért folytatják a híres "Hangversenyek Fiataloknak" sorozatot, és ezért bővítették ki a zenekar egyébként is kiterjedt ismeretterjesztő tevékenységét, amelyek közé tartozik a Partnerkapcsolat Iskolákkal program és a School Day ConcertsŽ (Hangverseny Iskolaidőben), és bevezették a háromtól ötévesig terjedő korosztály számára a "Hangversenyek Nagyon Fiataloknak" sorozatot. Köszönetét fejezte ki a Citibanknak is, hiszen nélkülük nem utazhatnák be Európát.

Sajjad Razvi a Citibank Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy azért támogatják a régiót és ezt az eseménysort is, mert a "művészetek gazdagítják az életünket". Támogatói voltak a Monet és barátai és a Rembrandt kiállításnak is, amelyeknek a Szépművészei Múzeum adott otthont.

"Aki ebbe a zenekarba egyszer bekerül, soha nem megy másik zenekarba." – mondta Lorin Maazel. "Az együttes tagjai sokszor szóló karrierjük rovására zenélnek itt: ez is azt mutatja, hogy a zenészek mennyire hisznek a zenekarban." A két estén fellépő szólisták közül Carter Brey a New York-i Filharmonikusok cselló szólamvezetője, Glenn Dicterow pedig az együttes koncertmestere 1980 óta. A május 5-én megszólaló Brahms Hegedűverseny szólistája Julia Fischer lesz - ő nem játszik a zenekarban -, akit Lorin Maazel 10 évvel ezelőtt fedezett fel. A zenekar különleges hangzása ezeknek, a szólistaként is kiváló zenészeknek köszönhető.

Elmondta, hogy mennyire erős a kohézió az együttesben, hiszen a 168 év alatt, mindössze kb. 2200 zenésszel dolgoztak. A közös rezonancia nagyon könnyen kialakul közöttük a napi próbafolyamat során. A zenészek között nincs előítélet, csak az számít, hogy hogyan végzik a munkájukat. Annak, aki most nem hallhatja a New York-i Filharmonikusokat érdemes elgondolkodnia ezeken a szavakon. Aki pedig hallhatja őket - szerencsés, és talán megérti a zene örök szavát, időtlen üzenetét.

(2007. május 4. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A New York-i Filharmonikus Zenekar koncertje; Beethoven: III. Leonóra - nyitány, op. 72/A; Brahms: a-moll kettősverseny, op. 102; Bartók: Concerto; km.: Glenn Dicterow (hegedű), Carter Brey (gordonka); vez.: Lorin Maazel; Richter-bérlet/6

2007. május 5. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest); A New York-i Filharmonikus Zenekar koncertje; Dvorák: Karnevál - nyitány; Brahms: Hegedűverseny; Stravinsky: A csalogány éneke; Ravel: Daphnis és Chloe - 2. szvit; km.: Julia Fischer (hegedű); vez.: Lorin Maazel; Filharmónia-Raiffeisen Mesterbérlet/6)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.