Klasszikus

„A zene soha nem hagy cserben” – Ezio Bosso kivételes életműve

2020.05.16. 10:05
Ajánlom
Negyvennyolc évesen elhunyt napjaink egyik legtehetségesebb olasz zeneszerzője, muzsikusa. Ezio Bosso utolsó kilenc évét betegséggel küzdve élte le, és akkor jutott a csúcsra, amikor állapota visszafordíthatatlanná vált.
morto-ezio-bosso-il-musicista-che-non-poteva-pi-41974-173545.jpg

Ezio Bosso

Tegnap elhunyt Ezio Bosso. Tudtuk, hogy előbb-utóbb eljön ez a nap: a sokak által szeretett olasz muzsikus – zeneszerző, zongoraművész és karmester (egyszerre végezte a három munkát, minduntalan találkoztatva a három szerepet, ahogy a nagyok) – mindössze 48 éves volt. 2011 óta azonban egy neurodegeneratív betegséggel küzdött, amely megtámadta az agyi idegsejtjeit. Az utóbbi években kerekesszékbe kényszerült, egyre kevésbé tudott artikulálni és fel kellett hagynia a zongorázással is.

Négyéves kora óta zongorázott, azok közé tartozott, akik először a populáris zenében tettek kirándulást: a Xico nevű bandából azért tették ki, mert – ahogy Bosso mondta viccelődve – „túl sok hangot játszott”. A konzervatórium nem feltétlenül volt az ő világa. Amikor karmesterséget tanult, a tanára ordított vele, ha valamit nem a szabályok szerint csinált.

Egyik nap belépett az órára egy férfi, és azt mondta a tanárnak: „Miért ordít? Szerintem egészen jól csinálja” – mutatott Bossóra. A férfi John Cage volt.

Tizenhat évesen már Európát járta, majd zeneszerzést és vezénylést tanult Bécsben. A kilencvenes években a világ legkülönbözőbb pontjain vezényelt és zongorázott, a kétezer-tízes években a Sonynál készített lemezeket. Különösen zongoristaként volt önkényes és egyéni hangú előadó. Lehet, hogy sok zenész a fejét fogja, ha a felvételeit hallja – a szabad rubatókat, az idioszinkratikus tempókat –, de az igazság az, hogy Ezio Bosso zenei elképzelései általában működtek. Akkor is, ha így játszott Bachot. Vagy ha az előírt tempónál jóval lassabban tolmácsolta Debussyt.

Írt négy szimfóniát (plusz egy ötödiket, egy kisszimfóniát), harmincnál is több concertót és koncertdarabot, négy operát, több film- és színházi zenét, szonátákat, triókat és öt vonósnégyest. Ha nem is schuberti vagy mozarti tempóban komponált, kifejezetten termékeny élet az övé az ezredfordulón, amikor már szerényebb zeneszerzői életművekről beszélhetünk. És bár sokan puffogtatják a frázist, de tényleg nem szorította magát műfaji keretek közé. Amikor rajongói az ő nevét írják a YouTube vagy a Spotify keresőmezőjébe – hogy meghallgassák a The 12th Room című nagylemezét –, nem sóhajtanak hozzá jelentőségteljesen, hogy „na, most hallgatok egy kis komolyzenét”. Ezio Bosso ugyanazt az olaszos, zeneközeli szenvedélyt kínálja a műveivel, amit Donizetti, Verdi vagy Puccini. És éppolyan felfokozott, mint a nagy elődök, miközben mintha a kortárs zenében szégyen lenne az érzelem. Pedig szív nélkül lehetetlen, még akkor is, ha az utóbbi száz évben sokan megpróbálták.

Mivel itthon kevésbé ismert, összeszedtem néhány olyan művét, amit érdemes meghallgatni.

Following a Bird (Unconditioned)

Egyik leghíresebb darabja a cím szerint madár útját követi az ablakpárkánytól az égboltig. Eredetileg szólózongoradarab, de az alábbi felvételen csellón és zongorán hallható. A 2016-os videó szerint Bosso életét már megnehezítette betegsége: egy magasított zongoraszéken kénytelen ülni, hogy könnyebben mozgassa kezeit.

 

2. szimfónia – Under The Trees’ Voices

Nem tagadhatja le, hogy Arvo Pärt és Philipp Glass köpönyegéből bújt ki Ezio Bosso második szimfóniája, amely legfontosabb aspektusában mégis eltér az észt és az amerikai minimalista elődöktől. Miközben Pärt és Glass a spiritualitásban és a letisztultságban, a meditatív létformában találja meg azt a felhajtóerőt, ami megtölti élettel a kompozíciót, ez az erő Bosso művében a csordultig telített eksztázis. Például az első, Adagio tételben, amely különösen euforikus hatású.

 

Music for Weather Elements

Bosso betegsége a 2010-es évek második felében egyre súlyosabbá vált, a zeneszerző úgy dolgozott egyre többet és többet. 2016-ban jelent meg első lemeze a Sonynál, 2017-ben pedig tíz (!) szerzői lemeze került a piacra. 2019 márciusában jelent meg a Music for Weather Elements című album, rajta a zongorára, hegedűkre, csellókra és énekre írt, természet inspirálta kompozícióval.

 

Six Breaths – Hat lélegzetvétel

A cím talán arra utal, hogy hat lélegzetvétel történik egy percben, ha az embernek tökéletes a vérnyomása, de lehet, hogy másban áll a számmisztika. Bosso 2017-es albumán hallható ez a félórás darab a szerző és a London Cellos előadásában. A hat előjátékból és főtételből álló sorozat írásakor a szerzőt valószínűleg az inspirálta, hogy a cselló az emberi hanghoz legközelebb álló hangszínű instrumentum.

II. vonósnégyes – Az éjszakák

Ezio Bosso különösen izgalmasat alkotott a vonósnégyes műfajában. Ahogy számos más zeneszerzőnél megfigyelhető – például Bartóknál –, ebben a műfajban kifejezetten merész, progresszív volt. Tizenöt éves kora óta rendszeresen koncertezett, kiváló kamarazenész volt. Ez mutatkozik meg a II. vonósnégyesében, amely Az éjszakák elnevezést kapta. Annak második tételét az afrikai, hűvös éjszakák bizsergető érzése járja át.

Valódi, hús-vér, karizmatikus figura volt, akit általában hatalmas mosollyal láttunk vezényelni a pulpituson, és átéléssel játszani a zongorán. Amikor utolsó interjújában az olasz Vanity Fair újságírója megkérdezte tőle, cserben hagyta-e valaha a zene, így felelt:

Ez olyan, mintha azt kérdezné: egy fa cserben hagyott téged? Vagy a napfény? Az ember képes csak cserben hagyni a másikat, és sokszor ez is részben a te hibád lehet. Végül csak a testem hagyhat cserben, nem engedi, hogy azt tegyem, amit akarok.

Ezio Bosso 48 éves volt. 

Elhunyt Ezio Bosso olasz karmester, zeneszerző

Kapcsolódó

Elhunyt Ezio Bosso olasz karmester, zeneszerző

A zenész bolognai otthonában hunyt el pénteken, 48 éves korában. Halálát rákos daganat okozta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bartók és a tavasz – mindent egy új fesztiválról

Hogyan hat ránk Bartók Béla példaértékű kulturális öröksége 2021-ben, miben érhető tetten a zeneszerző szellemisége, és miért az ő nevét viseli a Müpa új, összművészeti fesztiválja? Hogy jön ide a világ végtelensége, hogyan kapcsolódhatunk össze Európa nagyvárosaival, és egyáltalán: mi az a Bartók Tavasz? Itt az ideje, hogy minden kiderüljön!
Klasszikus ajánló

Notte Magica – Online vetítés az Il Volo együttes és Plácido Domingo Három Tenor-emlékkoncertjéről

Luciano Pavarotti, José Carreras és Plácido Domingo legendás triója, a Három Tenor 1990. júliusában adta első koncertjét a római Caracalla termákban. 26 évvel később, 2016. nyarán a fiatal olasz tenor csillagokból álló, nemzetközi platinalemezes Il Volo együttes Plácido Domingo zenei rendezésében emlékkoncertet adott a 20. század egyik legkiemelkedőbb komolyzenei kezdeményezése előtt tisztelegve. A koncertről készült mozifilm május 1-2-án online elérhető.
Klasszikus ajánló

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok Brahms szimfónia-sorozata

Bogányi Tibor vezető karmester irányításával a pécsi zenekar több meghatározó zeneszerző munkásságát dolgozza fel évek óta, így például Bogányi Bruckner iránti rajongása magával ragadta a zenekart, de a közönséget is. Brahms szimfóniáinak sorában pedig most az F-dúr harmadik került be a május 6-i hangverseny műsorába. 19.00 órai kezdettel kapcsolódhatunk be az ingyenes élő közvetítésbe, a Kodály Központban Johannes Brahms III. (F-dúr) szimfóniája előtt Richard Strauss Az úrhatnám polgár című zenekari szvitje hangzik el.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Elmarad idén a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál - közölte a rendezvényt szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.
Klasszikus ajánló

Orientale lumen X – Ortodox Húsvét

Folytatódik a Szent Efrém Férfikar saját sorozata, az Orientale lumen. A nyolctagú énekegyüttes jubileumi sorozatának második koncertjét otthonról követheti a közönség, az ortodox húsvét ünnepén, május 2-án 19:30-tól az együttes Youtube-csatornáján.