Klasszikus

A zene szolgálatában a 12. Kaposfest

2021.08.10. 12:15
Ajánlom
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg augusztus 13. és 19. között az ország és a régió legjelentősebb komolyzenei fesztiválját, amelyen a fiatal muzsikusok mellett a nemzetközi zenei élet jeles alkotói, valamint a társművészetek képviselői is tiszteletüket teszik.

A fesztivál az összművészetiség jegyében telik, így a szervezők kiegészítő programokkal – színházi estekkel (többek között a Győri Balett előadásával) és egy jubileumi Rippl-Rónai kiállítással – is kedveskednek a látogatóknak.

„Minden évben azzal a szándékkal állítjuk össze a fesztivál műsorát, hogy mindenki találjon számára izgalmas programokat, reményeink szerint sikerrel. A legfontosabb célnak azt érezzük, hogy igazán erős személyes kapcsolódásokkal hozzunk létre egy olyan közeget, amiben az ember és az emberi kapcsolatok kerülhetnek a középpontba.

Meggyőződésünk, hogy ebben a korban, ahol a virtuális és az instant tartalom ennyire elárasztja a világot, a művészet adhatja a legfontosabb szellemi táplálékot értékeink erősítéséhez, megtartásához”

– mondta el a fesztiválról Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezető.

Az idei fesztiválon külföldi fellépőkből sem lesz hiány, tiszteletét teszi Avi Avital, a világ legismertebb mandolinművésze, és először lesz látható Magyarországon Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész. Több koncerten fellép Matvey Demin fuvolaművész, aki elnyerte a Csajkovszkij Verseny fúvós kategóriájának első díját és Eldbjorg Hemsing norvég származású hegedűművész is.

A magyar komolyzene kiválóságai sem maradhatnak ki a programból, színpadra lép Bogányi Gergely, Pusker Júlia, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Zempléni Szabolcs, Fenyő László, Langer Ágnes, valamint Ránki Fülöp, de játszik majd a világhírű Signum Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kállai Vonósnégyes, az In Medias Brass Quintet és a Győri Filharmonikusok is.

A kamarazenei hangversenyeken is neves fellépőkkel találkozhatnak az érdeklődők, többek között Somodari Péterrel, a Bécsi Filharmonikusok csellistájával és Amihai Grosszal, a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsásával. A könnyedebb zenék kedvelői Kollmann Gábor kvintetjét hallhatják Malek Andrea és Gájer Bálint közreműködésével.

A klasszikus zenei programokat műismertető előadások és kerekasztal-beszélgetések egészítik ki, de a pályakezdő tehetségek számára mesterkurzusokat is indítanak.

Szintén kísérőprogramként kerül megrendezésre a Rippl-Rónai és a fiatalok című tárlat, amely Rippl-Rónai József festőművész születésének 160. évfordulójára nyitja meg kapuit a kaposvári Vaszary Képtárban. A kiállítása 1908-at idézi meg, amikor a művész a Róma villába költözött és a kukoricás stílus kialakításán dolgozott.

A fesztivál pontos programja az esemény weboldalán olvasható.

Fejléckép: Signum Saxophone Quartet (forrás: Kaposfest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.