Klasszikus

A zene ünnepe

2005.06.21. 00:00
Ajánlom
Temetésre kellett menni. Nyilván senki nem szereti, fájdalmas kötelesség, és többnyire ragaszkodunk ahhoz, hogy ezt a fájdalmat testileg is át kelljen élni. Kényelmetlen ruhában állunk a napon, egymást nézzük, hogy ő is eljött, ő is izzad, nahát, ő meg még sír is. Beszédek, feszengés, szorongás, és akkor megszólal Mozart Requiemje.

No, nézd csak. Kik lehetnek? A latin szöveget németesen mondják, tehát nem angolok és nem olaszok. De nem is Karajan, mert nála úgy szól Mozart, mintha Az istenek alkonya fináléja lenne. Ferencsiket megismerném, ha másért nem, az énekesek miatt, de... Itt hagytam abba. Mit csinálok? Ki nyer mát játszom, amíg más, rendes embernek a szíve szakad meg? És eszembe jutott egy másik eset, nem temetés, csak halál, haldoklás, közeli rokoné. Hogy akkor hány reggel és hány este jelentett vigaszt két sor egy áriából: "áldom a napot, hogyha kél, áldom, ha nyugszik, s jő az éj". Ebben volt benne mindaz, amit akkor ki tudtam találni ordítás, sírás, tiltakozás ellen: ha jó volt együtt élni vele, akkor most legyen jó ez is. Vagy ha nem is jó, de elfogadható. Nem azért, mert ez olyan nagy gondolat, hanem mert igaz. Igaz, mert elénekelték. Az Anyeginban, Lenszkij áriájában. Szóval, mondhatják, hogy a zene ünnepe, okos, helyes, öröm, de hát ezen már túl vagyunk. Akihez szól a zene, annak minden nap ünnep. Még csak azt sem állítom, hogy annak, aki érti a zenét. Mert nem kell érteni, elég hallgatni, hogy szól.

Persze, tudom, hogy van, aki azt mondja, ez csak arra való, hogy megúszszuk. Ezt is megússzuk, és vele együtt az egész életet. Pedig az életet nem megúszni kell, hanem élni. Lehet. De két válaszom is van erre. Az egyik az, hogy ha valaki azt hiszi, nem a zene az élet, hanem a parlamenti szócsata, a labdarúgó-mérkőzés, a természeti katasztrófa Új-Zélandon és betörés a második emeleten, az nagyon nagyot téved. Számomra minden háborúnál és békénél sokkal érdekesebb, hogy a Don Pasquale hadaró duettjében vesz-e levegőt a bariton, vagy meg tudja oldani anélkül, hogy megtörne a dallamív.

Csalok, mondja erre valaki. Mert csalás az életet a közönségeshez közelíteni. Vannak igazi életek, amelyek csak a legfontosabbról szólnak: születésről és halálról, mindennapi harcról, megmaradásról és szeretetről. Bukásról, diadalról és szerelemről. Albert Schweitzer a zenét hagyta ott ezekért a célokért. Igaz. Csak legyen ez az erősek öröme. Harcoljanak, győzzenek, diadalordításukba reszkessenek bele az egek. De hogyan tudná mindezt elviselni az, aki még attól is elpityeredik, ahogyan az oboa megszólal egy Bach-kantáta elején?

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.