Klasszikus

A zene ünnepe

2005.06.21. 00:00
Ajánlom
Temetésre kellett menni. Nyilván senki nem szereti, fájdalmas kötelesség, és többnyire ragaszkodunk ahhoz, hogy ezt a fájdalmat testileg is át kelljen élni. Kényelmetlen ruhában állunk a napon, egymást nézzük, hogy ő is eljött, ő is izzad, nahát, ő meg még sír is. Beszédek, feszengés, szorongás, és akkor megszólal Mozart Requiemje.

No, nézd csak. Kik lehetnek? A latin szöveget németesen mondják, tehát nem angolok és nem olaszok. De nem is Karajan, mert nála úgy szól Mozart, mintha Az istenek alkonya fináléja lenne. Ferencsiket megismerném, ha másért nem, az énekesek miatt, de... Itt hagytam abba. Mit csinálok? Ki nyer mát játszom, amíg más, rendes embernek a szíve szakad meg? És eszembe jutott egy másik eset, nem temetés, csak halál, haldoklás, közeli rokoné. Hogy akkor hány reggel és hány este jelentett vigaszt két sor egy áriából: "áldom a napot, hogyha kél, áldom, ha nyugszik, s jő az éj". Ebben volt benne mindaz, amit akkor ki tudtam találni ordítás, sírás, tiltakozás ellen: ha jó volt együtt élni vele, akkor most legyen jó ez is. Vagy ha nem is jó, de elfogadható. Nem azért, mert ez olyan nagy gondolat, hanem mert igaz. Igaz, mert elénekelték. Az Anyeginban, Lenszkij áriájában. Szóval, mondhatják, hogy a zene ünnepe, okos, helyes, öröm, de hát ezen már túl vagyunk. Akihez szól a zene, annak minden nap ünnep. Még csak azt sem állítom, hogy annak, aki érti a zenét. Mert nem kell érteni, elég hallgatni, hogy szól.

Persze, tudom, hogy van, aki azt mondja, ez csak arra való, hogy megúszszuk. Ezt is megússzuk, és vele együtt az egész életet. Pedig az életet nem megúszni kell, hanem élni. Lehet. De két válaszom is van erre. Az egyik az, hogy ha valaki azt hiszi, nem a zene az élet, hanem a parlamenti szócsata, a labdarúgó-mérkőzés, a természeti katasztrófa Új-Zélandon és betörés a második emeleten, az nagyon nagyot téved. Számomra minden háborúnál és békénél sokkal érdekesebb, hogy a Don Pasquale hadaró duettjében vesz-e levegőt a bariton, vagy meg tudja oldani anélkül, hogy megtörne a dallamív.

Csalok, mondja erre valaki. Mert csalás az életet a közönségeshez közelíteni. Vannak igazi életek, amelyek csak a legfontosabbról szólnak: születésről és halálról, mindennapi harcról, megmaradásról és szeretetről. Bukásról, diadalról és szerelemről. Albert Schweitzer a zenét hagyta ott ezekért a célokért. Igaz. Csak legyen ez az erősek öröme. Harcoljanak, győzzenek, diadalordításukba reszkessenek bele az egek. De hogyan tudná mindezt elviselni az, aki még attól is elpityeredik, ahogyan az oboa megszólal egy Bach-kantáta elején?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.