Klasszikus

A Zene Világnapja a Bartók Rádióban

2005.10.01. 00:00
Ajánlom
„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nem csak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” Ezeket a mondatokat Yehudi Menuhin mondta 1975. október 1-jén Torontóban, amikor az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnökeként életre hívta a Zenei Világnapot, amelyet idén harmincadik alkalommal ünnepelhetünk.

A Zene Világnapjának alkalmából nyílt napot rendeznek a Magyar Rádióban, ahol 12:00 órától 18:00 óráig két óránként hol a 6-os stúdióban, hol a Márványteremben hallgathatnak koncerteket az érdeklődők. Az első eseményen a rádió vadonatúj Steinway zongoráját hallhatják, amelyen Csalog Gábor Soproni József, Frescobaldi, Couperin, Sári József, Kurtág György és Schubert művekit játssza majd a Zongoraciklus 2005-2006 sorozat nyitóhangversenyén.

14.05 perces kezdettel Balatoni Éva Mahler-dalokat énekel abból az alkalomból, hogy idén volt a zeneszerző születésének 145. évfordulója. 16:00 órától jazzkoncertre kerül sor a 22-es stúdióban: Szabó Tamás és Fóris Balázs szájharmonikázik, Bese Csaba bőgőzik, Kövi Arthur Bálint csellózik, Nemes Zoltán zongorázik és Sipeki Zoltán gitározik a Klasszikus és jazz sorozatban. Végül 18:00 órakor Line Ildikó hegedűművész Beethoven hegedű-zongora szonátáit játssza Fenyő Gusztáv zongoraművész társaságában. (A szonáta-sorozat másik két részét október 5-én és 12-én hallgathatják meg – aki mindhárom eseményre ellátogat, az összes Beethoven hegedű-zongoraszonátát meghallgathatja a két művész előadásában.) A belépés valamennyi hangversenyre díjtalan.

Az élő koncertek mellett is sok érdekes programmal várják a hallgatókat a készülékek mellé e jeles napon. Reggel 8:06 perces kezdettel a Pódiumon a St. Martin-in-the-Fields kamarazenekar játszik Mozart- és Respighi-műveket. 10:00 órakor Sir Simon Rattle vezényli a Philharmonia Zenekart és a Bécsi Filharmonikus Zenekart. 17:30-kor a 2005-ös Eisteddfod Nemzetközi Kórusversenyen szerzett élményeiről számol be Vass M. Katalin.

Az esti hangversenysávban, 20:05 perces kezdettel egy igazi különlegesség lesz hallható: Yehudi Menuhin vezényli a Philharmonica Hungarica zenekart egy olyan felvételen, amelyet 1993-ban rögzített a Magyar Rádió a Budapest Kongresszusi Központban. A felejthetetlen hangversenyen Jeremy Menuhin játszik zongorán. Haydn, Beethoven és Bartók művei mellett ráadásként Debussy, Mozart és Brahms egy-egy népszerű darabja is elhangzik. 23:05 perckor a Magyar Rádió Brit hét-összeállításában Lőrinc Andrea irányításával néhány Angliában élő magyar zeneművész sorsáról tudhatnak meg a hallgatók sok érdekességet – természetesen zenei illusztrációkkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.