Klasszikus

A Zene Világnapja a Bartók Rádióban

2005.10.01. 00:00
Ajánlom
„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nem csak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” Ezeket a mondatokat Yehudi Menuhin mondta 1975. október 1-jén Torontóban, amikor az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnökeként életre hívta a Zenei Világnapot, amelyet idén harmincadik alkalommal ünnepelhetünk.

A Zene Világnapjának alkalmából nyílt napot rendeznek a Magyar Rádióban, ahol 12:00 órától 18:00 óráig két óránként hol a 6-os stúdióban, hol a Márványteremben hallgathatnak koncerteket az érdeklődők. Az első eseményen a rádió vadonatúj Steinway zongoráját hallhatják, amelyen Csalog Gábor Soproni József, Frescobaldi, Couperin, Sári József, Kurtág György és Schubert művekit játssza majd a Zongoraciklus 2005-2006 sorozat nyitóhangversenyén.

14.05 perces kezdettel Balatoni Éva Mahler-dalokat énekel abból az alkalomból, hogy idén volt a zeneszerző születésének 145. évfordulója. 16:00 órától jazzkoncertre kerül sor a 22-es stúdióban: Szabó Tamás és Fóris Balázs szájharmonikázik, Bese Csaba bőgőzik, Kövi Arthur Bálint csellózik, Nemes Zoltán zongorázik és Sipeki Zoltán gitározik a Klasszikus és jazz sorozatban. Végül 18:00 órakor Line Ildikó hegedűművész Beethoven hegedű-zongora szonátáit játssza Fenyő Gusztáv zongoraművész társaságában. (A szonáta-sorozat másik két részét október 5-én és 12-én hallgathatják meg – aki mindhárom eseményre ellátogat, az összes Beethoven hegedű-zongoraszonátát meghallgathatja a két művész előadásában.) A belépés valamennyi hangversenyre díjtalan.

Az élő koncertek mellett is sok érdekes programmal várják a hallgatókat a készülékek mellé e jeles napon. Reggel 8:06 perces kezdettel a Pódiumon a St. Martin-in-the-Fields kamarazenekar játszik Mozart- és Respighi-műveket. 10:00 órakor Sir Simon Rattle vezényli a Philharmonia Zenekart és a Bécsi Filharmonikus Zenekart. 17:30-kor a 2005-ös Eisteddfod Nemzetközi Kórusversenyen szerzett élményeiről számol be Vass M. Katalin.

Az esti hangversenysávban, 20:05 perces kezdettel egy igazi különlegesség lesz hallható: Yehudi Menuhin vezényli a Philharmonica Hungarica zenekart egy olyan felvételen, amelyet 1993-ban rögzített a Magyar Rádió a Budapest Kongresszusi Központban. A felejthetetlen hangversenyen Jeremy Menuhin játszik zongorán. Haydn, Beethoven és Bartók művei mellett ráadásként Debussy, Mozart és Brahms egy-egy népszerű darabja is elhangzik. 23:05 perckor a Magyar Rádió Brit hét-összeállításában Lőrinc Andrea irányításával néhány Angliában élő magyar zeneművész sorsáról tudhatnak meg a hallgatók sok érdekességet – természetesen zenei illusztrációkkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.