Klasszikus

A Zene Világnapja a Bartók Rádióban

2005.10.01. 00:00
Ajánlom
„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nem csak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” Ezeket a mondatokat Yehudi Menuhin mondta 1975. október 1-jén Torontóban, amikor az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnökeként életre hívta a Zenei Világnapot, amelyet idén harmincadik alkalommal ünnepelhetünk.

A Zene Világnapjának alkalmából nyílt napot rendeznek a Magyar Rádióban, ahol 12:00 órától 18:00 óráig két óránként hol a 6-os stúdióban, hol a Márványteremben hallgathatnak koncerteket az érdeklődők. Az első eseményen a rádió vadonatúj Steinway zongoráját hallhatják, amelyen Csalog Gábor Soproni József, Frescobaldi, Couperin, Sári József, Kurtág György és Schubert művekit játssza majd a Zongoraciklus 2005-2006 sorozat nyitóhangversenyén.

14.05 perces kezdettel Balatoni Éva Mahler-dalokat énekel abból az alkalomból, hogy idén volt a zeneszerző születésének 145. évfordulója. 16:00 órától jazzkoncertre kerül sor a 22-es stúdióban: Szabó Tamás és Fóris Balázs szájharmonikázik, Bese Csaba bőgőzik, Kövi Arthur Bálint csellózik, Nemes Zoltán zongorázik és Sipeki Zoltán gitározik a Klasszikus és jazz sorozatban. Végül 18:00 órakor Line Ildikó hegedűművész Beethoven hegedű-zongora szonátáit játssza Fenyő Gusztáv zongoraművész társaságában. (A szonáta-sorozat másik két részét október 5-én és 12-én hallgathatják meg – aki mindhárom eseményre ellátogat, az összes Beethoven hegedű-zongoraszonátát meghallgathatja a két művész előadásában.) A belépés valamennyi hangversenyre díjtalan.

Az élő koncertek mellett is sok érdekes programmal várják a hallgatókat a készülékek mellé e jeles napon. Reggel 8:06 perces kezdettel a Pódiumon a St. Martin-in-the-Fields kamarazenekar játszik Mozart- és Respighi-műveket. 10:00 órakor Sir Simon Rattle vezényli a Philharmonia Zenekart és a Bécsi Filharmonikus Zenekart. 17:30-kor a 2005-ös Eisteddfod Nemzetközi Kórusversenyen szerzett élményeiről számol be Vass M. Katalin.

Az esti hangversenysávban, 20:05 perces kezdettel egy igazi különlegesség lesz hallható: Yehudi Menuhin vezényli a Philharmonica Hungarica zenekart egy olyan felvételen, amelyet 1993-ban rögzített a Magyar Rádió a Budapest Kongresszusi Központban. A felejthetetlen hangversenyen Jeremy Menuhin játszik zongorán. Haydn, Beethoven és Bartók művei mellett ráadásként Debussy, Mozart és Brahms egy-egy népszerű darabja is elhangzik. 23:05 perckor a Magyar Rádió Brit hét-összeállításában Lőrinc Andrea irányításával néhány Angliában élő magyar zeneművész sorsáról tudhatnak meg a hallgatók sok érdekességet – természetesen zenei illusztrációkkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.