Klasszikus

A Zene Világnapja a Bartók Rádióban

2005.10.01. 00:00
Ajánlom
„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nem csak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” Ezeket a mondatokat Yehudi Menuhin mondta 1975. október 1-jén Torontóban, amikor az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnökeként életre hívta a Zenei Világnapot, amelyet idén harmincadik alkalommal ünnepelhetünk.

A Zene Világnapjának alkalmából nyílt napot rendeznek a Magyar Rádióban, ahol 12:00 órától 18:00 óráig két óránként hol a 6-os stúdióban, hol a Márványteremben hallgathatnak koncerteket az érdeklődők. Az első eseményen a rádió vadonatúj Steinway zongoráját hallhatják, amelyen Csalog Gábor Soproni József, Frescobaldi, Couperin, Sári József, Kurtág György és Schubert művekit játssza majd a Zongoraciklus 2005-2006 sorozat nyitóhangversenyén.

14.05 perces kezdettel Balatoni Éva Mahler-dalokat énekel abból az alkalomból, hogy idén volt a zeneszerző születésének 145. évfordulója. 16:00 órától jazzkoncertre kerül sor a 22-es stúdióban: Szabó Tamás és Fóris Balázs szájharmonikázik, Bese Csaba bőgőzik, Kövi Arthur Bálint csellózik, Nemes Zoltán zongorázik és Sipeki Zoltán gitározik a Klasszikus és jazz sorozatban. Végül 18:00 órakor Line Ildikó hegedűművész Beethoven hegedű-zongora szonátáit játssza Fenyő Gusztáv zongoraművész társaságában. (A szonáta-sorozat másik két részét október 5-én és 12-én hallgathatják meg – aki mindhárom eseményre ellátogat, az összes Beethoven hegedű-zongoraszonátát meghallgathatja a két művész előadásában.) A belépés valamennyi hangversenyre díjtalan.

Az élő koncertek mellett is sok érdekes programmal várják a hallgatókat a készülékek mellé e jeles napon. Reggel 8:06 perces kezdettel a Pódiumon a St. Martin-in-the-Fields kamarazenekar játszik Mozart- és Respighi-műveket. 10:00 órakor Sir Simon Rattle vezényli a Philharmonia Zenekart és a Bécsi Filharmonikus Zenekart. 17:30-kor a 2005-ös Eisteddfod Nemzetközi Kórusversenyen szerzett élményeiről számol be Vass M. Katalin.

Az esti hangversenysávban, 20:05 perces kezdettel egy igazi különlegesség lesz hallható: Yehudi Menuhin vezényli a Philharmonica Hungarica zenekart egy olyan felvételen, amelyet 1993-ban rögzített a Magyar Rádió a Budapest Kongresszusi Központban. A felejthetetlen hangversenyen Jeremy Menuhin játszik zongorán. Haydn, Beethoven és Bartók művei mellett ráadásként Debussy, Mozart és Brahms egy-egy népszerű darabja is elhangzik. 23:05 perckor a Magyar Rádió Brit hét-összeállításában Lőrinc Andrea irányításával néhány Angliában élő magyar zeneművész sorsáról tudhatnak meg a hallgatók sok érdekességet – természetesen zenei illusztrációkkal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.