Klasszikus

A Zene Világnapja a Magyar Rádióban

2003.10.02. 00:00
Ajánlom
Az idén 28. alkalommal ünnepelt zenei világnapon a Magyar Rádió minden nagyobb budapesti, komolyzenei eseményen jelen volt. Az Óbudai Társaskör 15. születésnapja tiszteletére rendezett négyórás koncertet élőben közvetítették.

Felvételre rögzítették továbbá Weiner Leó Csongor és Tünde című kísérőzenéjének koncerttermi változatát a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar előadásában, valamint a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok „Haydn összes neves szimfóniája” című sorozatának első hangversenyét.A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ez alkalomból Pozsonyban és Brnóban lépett fel Vásáry Tamás vezényletével.

A Magyar Rádió Énekkara október 15-én indul Erdélybe vendégszereplésre. Negyvenöt évnyi kihagyás után két évvel ezelőtt jártak utoljára ott. Éppen ezért nagyon nagy örömmel készülnek a gyönyörű helyszínen, a csíksomlyói kegytemplomban tartandó koncertre – hangzott el a Rádió ez alkalomból tartott sajtótájékoztatóján Strausz Kálmántól, az Énekkar vezetőjétől. Ezt a fellépést is élőben közvetíti majd a Bartók Rádió. Október 17-én és 19-én Székelyudvarhelyen is hallható lesz majd az Énekkar, amely nem csak számukra, hanem a határon túli magyarok számára is igazi ünnep lesz.

Október 10-20. között 16. alkalommal kerül sor a Rádió Országos Zenei Versenyére. Az 1966-ban indult kezdeményezés eddig 15 alkalommal valósulhatott meg, amelyből hat zongoraverseny volt. E versenyeken olyan neves művészek értek el első helyezést, mint Kocsis Zoltán, Jandó Jenő vagy legutóbb – 1985-ben – Király Csaba. A több, mint harminc résztvevő „zárt ajtók mögött” kezdi majd a versenyt, hiszen a Rádió csupán felvételt készít a válogatóról. Ezt követően élő adásban lesznek hallhatóak a középdöntők, amelyekről egy órás összefoglaló is készül, majd élőben hallhatjuk a döntőt, végezetül pedig október 20-án, este fél nyolckor nyilvános eredményhirdetésre és gálahangversenyre kerül sor a Zeneakadémia nagytermében.

A zsűri tagja lesz Újfalussy József zeneesztéta – a zsűri elnöke –, Vásáry Tamás zongoraművész, Lantos István zongoraművész, Kovács Sándor zenetörténész, valamint Baranyay László zongoraművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.