Klasszikus

A Zene Világnapja a Magyar Rádióban

2003.10.02. 00:00
Ajánlom
Az idén 28. alkalommal ünnepelt zenei világnapon a Magyar Rádió minden nagyobb budapesti, komolyzenei eseményen jelen volt. Az Óbudai Társaskör 15. születésnapja tiszteletére rendezett négyórás koncertet élőben közvetítették.

Felvételre rögzítették továbbá Weiner Leó Csongor és Tünde című kísérőzenéjének koncerttermi változatát a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar előadásában, valamint a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok „Haydn összes neves szimfóniája” című sorozatának első hangversenyét.A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ez alkalomból Pozsonyban és Brnóban lépett fel Vásáry Tamás vezényletével.

A Magyar Rádió Énekkara október 15-én indul Erdélybe vendégszereplésre. Negyvenöt évnyi kihagyás után két évvel ezelőtt jártak utoljára ott. Éppen ezért nagyon nagy örömmel készülnek a gyönyörű helyszínen, a csíksomlyói kegytemplomban tartandó koncertre – hangzott el a Rádió ez alkalomból tartott sajtótájékoztatóján Strausz Kálmántól, az Énekkar vezetőjétől. Ezt a fellépést is élőben közvetíti majd a Bartók Rádió. Október 17-én és 19-én Székelyudvarhelyen is hallható lesz majd az Énekkar, amely nem csak számukra, hanem a határon túli magyarok számára is igazi ünnep lesz.

Október 10-20. között 16. alkalommal kerül sor a Rádió Országos Zenei Versenyére. Az 1966-ban indult kezdeményezés eddig 15 alkalommal valósulhatott meg, amelyből hat zongoraverseny volt. E versenyeken olyan neves művészek értek el első helyezést, mint Kocsis Zoltán, Jandó Jenő vagy legutóbb – 1985-ben – Király Csaba. A több, mint harminc résztvevő „zárt ajtók mögött” kezdi majd a versenyt, hiszen a Rádió csupán felvételt készít a válogatóról. Ezt követően élő adásban lesznek hallhatóak a középdöntők, amelyekről egy órás összefoglaló is készül, majd élőben hallhatjuk a döntőt, végezetül pedig október 20-án, este fél nyolckor nyilvános eredményhirdetésre és gálahangversenyre kerül sor a Zeneakadémia nagytermében.

A zsűri tagja lesz Újfalussy József zeneesztéta – a zsűri elnöke –, Vásáry Tamás zongoraművész, Lantos István zongoraművész, Kovács Sándor zenetörténész, valamint Baranyay László zongoraművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.