Klasszikus

A Zene Világnapján jelenik meg Boldoczki új lemeze

2010.09.27. 14:53
Ajánlom
Az Echo Klassik díjas Boldoczki Gábor trombitaművész hatodik albumán a Liszt Ferenc Kamarazenekarral játszik J. S. Bach és fia, C. Ph. E. Bach műveiből.

A Márai Sándor könyveit előszeretettel forgató művész október 1-jén megjelenő legújabb CD-jén az idősebb és az ifjabb Bach oboára írt versenyműveit szólaltatja meg trombitán. A produkció egyedülálló, hiszen ezeket a darabokat eddig soha senki nem játszotta más hangszeren. A Sony BMG által gondozott felvételt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral készítette, akik szintén közreműködői voltak 2002-ben megjelent első lemezén. A korongon szereplő zenei anyagot turné keretében mutatják be, az első állomás november 11-én lesz Pécsett, december 1-jén pedig a budapesti Olasz Intézetben lépnek fel. További lemezbemutató hangverseny lesz többek között Antwerpenben, Berlinben, Frankfurtban és Düsseldorfban. Boldoczki Gábor először ad majd önálló koncertet Amszterdamban, a Concertgebouw-ban még az idén.

A trombitaművész az elmúlt időszakban is sűrűn koncertezett. A huszadik évfordulóját ünneplő Meckleburg-Elő-Pomeránia tartományban rendezett zenei fesztiválnak idén ő volt a kiemelt szólistája (Artist in Residence) és tizenhat koncertet ő maga adott a 123 közül, amelyeket 89 helyszínen - várakban, kastélyokban, templomokban - tartottak meg, és a fesztivál két hónapja alatt 55 ezren hallgatták. Boldoczki Gábor három ősbemutatót is tartott Németország északkeleti tartományában, amelynek zenei fesztiválján 1999 óta vesz részt. Dubrovay László két művét adta elő, és Fazil Say török zeneszerző és zongorista felkérésére, a fesztivál megrendelésére eljátszotta Say trombitára és szimfonikus zenekarra írt versenyművét.

A harmincnégy éves művész első tanára édesapja volt. A Fideliónak adott interjújában így vallott erről: „Édesanyám matematikatanár, ezért nem volt egyértelmű, hogy zenész leszek. Édesapám trombitatanár, ő kezdett el velem foglalkozni. Fiatal korom óta rendszeresen gyakoroltam, néha apai kontrollal, ami nagy segítség volt". Boldoczki a Zeneakadémián diplomázott, ma már az alma mater tanára. 1997-ben Párizsban megnyerte a Maurice André trombitaversenyt, legutóbb 2008-ban a rangos német ECHO Klassik zenei díjat nyerte el Az év hangszeres zenésze kategóriában. Rendszeresen koncertezik Európa, Latin-Amerika és Kína hangversenytermeiben neves zenekarokkal.

Boldoczki Gábor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Pálfalvi Tamással szintén barokk zeneszerző, Vivaldi C-dúr kéttrombitás versenyművét játssza.
Budapest, 2008 december

 

www.gabor-in-concert.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.