Klasszikus

A Zeneakadémia hírei

2007.03.11. 00:00
Ajánlom
"Liszt Ferenc Szent Erzsébet nyomában" címmel egyedülálló kiállítás megnyitójára kerül sor a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében március 17-én 11 órától. 18-án 19 órakor pedig a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium növendékei adnak hangversenyt a Zeneakadémia Kistermében.

Az Akadémia rendkívül értékes Liszt-gyűjteményt mondhat magáénak, melynek első darabjait maga Liszt adományozta a múzeumnak, aki az 1875-ben megnyílt intézmény alapító elnöke volt. A világhírű zeneszerző élete során sok szállal kötődött a ferences rendhez, akik confrateri címet adományoztak a jótékonykodásáról is méltán híres művésznek. A mostani kiállításon olyan dokumentumok (kották, könyvek, koncertprogramok, korabeli koncertkritikák) látnak első alkalommal napvilágot, melyek párhuzamot állítanak a zeneszerző és a 800 éve született Szent Erzsébet között, akinek az életét külön kompozícióban örökítette meg.

A különleges dokumentumokat és tárgyakat bemutató kiállítást 2007. március 17. és július 31. között tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitón Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora mond köszöntőt, majd Evelyn Liepsch, a weimari Geothe- und Schiller-Archiv zenei munkatársa tart előadást. Ezt követően kerül sor Lantos István zongoraművész és egyetemi tanár ad hangversenyt Liszt műveiből.

A Csajkovzskij Konzervatórium a Zeneakadémián
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három tehetséges növendéke - Várdai István, csellista, Banda Ádám, hegedűművész és Farkas Gábor, zongoraművész - nemrég nagysikerű koncertet adott a moszkvai Csajkovszkij Zeneakadémián. A látogatáson Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora is részt vett. A moszkvai meghívás viszonzásaként március 18-án Csajkovszkij Konzervatórium a Liszt Akadémián címmel ajándék hangversenyre kerül sor három tehetséges orosz növendék közreműködésével a Zeneakadémia Kistermében.

(2007. március 17. 11:00 Régi Zeneakadémia (Budapest) - "Liszt Ferenc Szent Erzsébet nyomában" - ünnepélyes kiállításmegnyitó és Lantos István (zongora) hangversenye - Liszt Ferenc: 1. Legenda – Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál; Bevezetés a „Szent Erzsébet legendája” oratóriumhoz)

(2007. március 18. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) – Csajkovszkij Konzervatórium a Liszt Akadémián – km.: Elmar Gaszanov (zongora), Jevgenyija Dusina (ének), Pavel Miljukov (hegedű); Orosz népdal; Csajkovszkij: Két románc (Dusina, Gaszanov); Rahmanyinov: Két románc, 2. Zongoraszonáta, Op. 38; Csajkovszkij: Melankolikus szerenád, Valse scherzo; Saint Saëns-Isaÿe: Etűd keringő formában; Gounod: Margaréta áriája a Faust c. operából; Kreisler-Rahmanyinov: Szerelmi öröm; Paganini: 17., 23., 24. Capriccio, La Campanella; Puccini: Liu áriája a Turandot c. operából, Lauretta áriája a Gianni Schicchi c. operából, Tosca áriája a Tosca c. operából)

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.