Klasszikus

A Zeneakadémia hírei

2007.03.11. 00:00
Ajánlom
"Liszt Ferenc Szent Erzsébet nyomában" címmel egyedülálló kiállítás megnyitójára kerül sor a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében március 17-én 11 órától. 18-án 19 órakor pedig a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium növendékei adnak hangversenyt a Zeneakadémia Kistermében.

Az Akadémia rendkívül értékes Liszt-gyűjteményt mondhat magáénak, melynek első darabjait maga Liszt adományozta a múzeumnak, aki az 1875-ben megnyílt intézmény alapító elnöke volt. A világhírű zeneszerző élete során sok szállal kötődött a ferences rendhez, akik confrateri címet adományoztak a jótékonykodásáról is méltán híres művésznek. A mostani kiállításon olyan dokumentumok (kották, könyvek, koncertprogramok, korabeli koncertkritikák) látnak első alkalommal napvilágot, melyek párhuzamot állítanak a zeneszerző és a 800 éve született Szent Erzsébet között, akinek az életét külön kompozícióban örökítette meg.

A különleges dokumentumokat és tárgyakat bemutató kiállítást 2007. március 17. és július 31. között tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitón Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora mond köszöntőt, majd Evelyn Liepsch, a weimari Geothe- und Schiller-Archiv zenei munkatársa tart előadást. Ezt követően kerül sor Lantos István zongoraművész és egyetemi tanár ad hangversenyt Liszt műveiből.

A Csajkovzskij Konzervatórium a Zeneakadémián
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három tehetséges növendéke - Várdai István, csellista, Banda Ádám, hegedűművész és Farkas Gábor, zongoraművész - nemrég nagysikerű koncertet adott a moszkvai Csajkovszkij Zeneakadémián. A látogatáson Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora is részt vett. A moszkvai meghívás viszonzásaként március 18-án Csajkovszkij Konzervatórium a Liszt Akadémián címmel ajándék hangversenyre kerül sor három tehetséges orosz növendék közreműködésével a Zeneakadémia Kistermében.

(2007. március 17. 11:00 Régi Zeneakadémia (Budapest) - "Liszt Ferenc Szent Erzsébet nyomában" - ünnepélyes kiállításmegnyitó és Lantos István (zongora) hangversenye - Liszt Ferenc: 1. Legenda – Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál; Bevezetés a „Szent Erzsébet legendája” oratóriumhoz)

(2007. március 18. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) – Csajkovszkij Konzervatórium a Liszt Akadémián – km.: Elmar Gaszanov (zongora), Jevgenyija Dusina (ének), Pavel Miljukov (hegedű); Orosz népdal; Csajkovszkij: Két románc (Dusina, Gaszanov); Rahmanyinov: Két románc, 2. Zongoraszonáta, Op. 38; Csajkovszkij: Melankolikus szerenád, Valse scherzo; Saint Saëns-Isaÿe: Etűd keringő formában; Gounod: Margaréta áriája a Faust c. operából; Kreisler-Rahmanyinov: Szerelmi öröm; Paganini: 17., 23., 24. Capriccio, La Campanella; Puccini: Liu áriája a Turandot c. operából, Lauretta áriája a Gianni Schicchi c. operából, Tosca áriája a Tosca c. operából)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.