Klasszikus

A Zeneakadémia hírei

2007.03.11. 00:00
Ajánlom
"Liszt Ferenc Szent Erzsébet nyomában" címmel egyedülálló kiállítás megnyitójára kerül sor a Régi Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamaratermében március 17-én 11 órától. 18-án 19 órakor pedig a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium növendékei adnak hangversenyt a Zeneakadémia Kistermében.

Az Akadémia rendkívül értékes Liszt-gyűjteményt mondhat magáénak, melynek első darabjait maga Liszt adományozta a múzeumnak, aki az 1875-ben megnyílt intézmény alapító elnöke volt. A világhírű zeneszerző élete során sok szállal kötődött a ferences rendhez, akik confrateri címet adományoztak a jótékonykodásáról is méltán híres művésznek. A mostani kiállításon olyan dokumentumok (kották, könyvek, koncertprogramok, korabeli koncertkritikák) látnak első alkalommal napvilágot, melyek párhuzamot állítanak a zeneszerző és a 800 éve született Szent Erzsébet között, akinek az életét külön kompozícióban örökítette meg.

A különleges dokumentumokat és tárgyakat bemutató kiállítást 2007. március 17. és július 31. között tekinthetik meg az érdeklődők. A megnyitón Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora mond köszöntőt, majd Evelyn Liepsch, a weimari Geothe- und Schiller-Archiv zenei munkatársa tart előadást. Ezt követően kerül sor Lantos István zongoraművész és egyetemi tanár ad hangversenyt Liszt műveiből.

A Csajkovzskij Konzervatórium a Zeneakadémián
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három tehetséges növendéke - Várdai István, csellista, Banda Ádám, hegedűművész és Farkas Gábor, zongoraművész - nemrég nagysikerű koncertet adott a moszkvai Csajkovszkij Zeneakadémián. A látogatáson Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora is részt vett. A moszkvai meghívás viszonzásaként március 18-án Csajkovszkij Konzervatórium a Liszt Akadémián címmel ajándék hangversenyre kerül sor három tehetséges orosz növendék közreműködésével a Zeneakadémia Kistermében.

(2007. március 17. 11:00 Régi Zeneakadémia (Budapest) - "Liszt Ferenc Szent Erzsébet nyomában" - ünnepélyes kiállításmegnyitó és Lantos István (zongora) hangversenye - Liszt Ferenc: 1. Legenda – Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál; Bevezetés a „Szent Erzsébet legendája” oratóriumhoz)

(2007. március 18. 19:00 Zeneakadémia Kisterem (Budapest) – Csajkovszkij Konzervatórium a Liszt Akadémián – km.: Elmar Gaszanov (zongora), Jevgenyija Dusina (ének), Pavel Miljukov (hegedű); Orosz népdal; Csajkovszkij: Két románc (Dusina, Gaszanov); Rahmanyinov: Két románc, 2. Zongoraszonáta, Op. 38; Csajkovszkij: Melankolikus szerenád, Valse scherzo; Saint Saëns-Isaÿe: Etűd keringő formában; Gounod: Margaréta áriája a Faust c. operából; Kreisler-Rahmanyinov: Szerelmi öröm; Paganini: 17., 23., 24. Capriccio, La Campanella; Puccini: Liu áriája a Turandot c. operából, Lauretta áriája a Gianni Schicchi c. operából, Tosca áriája a Tosca c. operából)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.