Klasszikus

A Zeneakadémia hírei

2006.11.21. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia ezen a hétvégen két különleges programmal várja az érdeklődőket: november 24-én a Földes Andor zongoraverseny díjazottjai, az ifjú zongoristavirtuózok lépnek fel Gálakoncert keretében, november 25-én pedig az intézmény életében első alkalommal Népzenei Nyílt Nap megszervezésére kerül sor.

Földes Andor zongoraverseny – Gálakoncert
November 24-én este hét órai kezdettel mutatkoznak be a Földes Andor zongoraverseny díjazottjai a Zeneakadémia Kistermében megrendezésre kerülő Gálakoncerten. A zsűri által kiválasztott legjobb három zongorista mutathatja be tudását a zenekedvelő közönségnek. A világhírű zongoraművész nevét őrző verseny megrendezésére idén tizenharmadik alkalommal kerül sor, a november 15-i első, illetve 16-i második fordulót követően a legjobbak a Gálakoncerten léphetnek fel.

Népzenei Nyílt Nap – első alkalommal a Zeneakadémián
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2007/2008-as tanévében indul a Népzene tanszék oktatása. Az induló tanszék egy egész napos programsorozat keretében mutatkozik be november 25-én. A Nyílt Napon a közönség képet kaphat a tanszéken induló szakirányokról és izgalmas népzenei előadások részese lehet. Az ingyenesen látogatható Nyílt Nap műsorán fellép többek között Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, a Vujicsics és a Söndörgő Együttes, s lesz táncház is. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: aprók tánca, énektanulás, mesemondás és egyéb játékos foglalkozások várják őket a Zeneakadémián. A Népzenei Nyílt Nap szervezői 10:00 és 17:00 óra között várják színes programokkal az érdeklődőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.