Klasszikus

A Zeneakadémia legjobbjaival találkozhatunk A tehetség napja programjain

2024.02.06. 13:55
Ajánlom
Február 11-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiemelkedő diákjainak fellépésével, nyilvános órákkal, előadásokkal mutatja meg az érdeklődőknek a zenei felsőoktatás és tehetséggondozás legjobb gyakorlatait.

Évről évre megrendezi a Zeneakadémia A tehetség napja címmel azt az egynapos programot, amelynek

célja, hogy a közönség betekinthessen „a kulisszák mögé”, azaz képet kaphasson az egyetem hétköznapjairól, a tanórákról, a koncertéletről,

illetve sok esetben először találkozhasson olyan tehetségekkel, akik pár év múlva akár a zenei élet új csillagai lehetnek. Ilyenkor egész családok látogatnak az intézménybe, kisebb gyerekekkel vagy olyan fiatalokkal, akik már erre a pályára készülnek.

Az idei, február 11-én 11 órakor kezdődő programok között lesz a Zeneakadémia tehetségei és a Liszt Ferenc Kamarazenekar két koncertje, amelyeken többek közt Bach és Vivaldi műveit játsszák. Bemutatkozik egy-egy klarinétos, zongorista és trombitás növendék, akik jeles nemzetközi versenyeken kaptak díjakat,

az elektronikus zenei médiaművészet szakirány mások mellett egy „laptopzenekarral” készül, amely szabadtéren és közösségi helyeken rögzített, „talált” hangokból alkotott rövid kompozíciókat játszik,

egy végzős muzikológus hallgató pedig egy zenetudományi előadással várja az érdeklődőket, bemutatva a 18. század második felének zenekedvelő hölgyeit és a kapcsolódó társadalmi látképet.

20200209_Tehetseg_Napja_Nagyterem_Orgona_Szabo_Balazs_foto_Erdos_Denes6-133734.jpg

A tehetség napja koncertje 2020-ban (Fotó/Forrás: Erdős Dénes / Zeneakadémia)

A Zeneakadémia szaxofonegyüttese mások mellett Bach és Ravel műveinek átirataival, a Népzene Tanszék a magyar mellett néhány szomszéd nép muzsikájával lép közönség elé, a Jazz Tanszék triója jazz-sztenderdekkel, az Ének Tanszék hallgatói ismert és kevésbé ismert áriákkal, a legfiatalabbakat tanító Rendkívüli Tehetségek Képzőjének különböző hangszeres tanulói pedig többek közt Sibelius, Dvořák és Schumann kompozícióival készülnek.

Pálfi Csaba klarinétművész, illetve Bársony Péter brácsaművész, az egyetem oktatói egy-egy nyilvános órát tartanak, a Zeneakadémia Nagytermének híres, rekonstruált Voit-orgonáját pedig Szabó Balázs, a szakirány vezetője mutatja be a közönségnek, a tanszak hallgatóinak legjobb vizsgaelőadásaival.

A programsorozat zárásaként este 19:30-tól Kováts Péter hegedűművész és a Zeneakadémia Vonószenekara lép fel a Nagyteremben, kamarazenekari ritkaságokkal. A középpontban különböző korok és nemzetek táncai állnak.

A tehetség napja programjairól, illetve az esti koncertről bővebb információ itt érhető el.

Fejléckép: A tehetség napja koncertje 2019-ben (fotó/forrás: Mudra László / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.