Klasszikus

A zenében erős év volt a tavalyi

2007.01.02. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt napokban felidéztük, mi minden történt a magyar kulturális életben 2006-ban. Sorozatunk utolsó darabjában az idei zenei eseményeket, fesztiválokat foglaljuk össze.

Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál, Klezmerfesztivál, New Orleans Swingfesztivál, Wagner-napok, Liszt-ünnep, Mahler-ünnep és természetesen Bartók és Mozart. Az ember nem győzte kapkodni a fejét és a jegyeket. A 2006-os év komolyzenei életét a két nagy jubileum határozta meg. A Bartók- és a Mozart-emlékév eseményei elég nagy hangsúllyal jelentek meg a sajtóban – mi inkább az egyéb érdekességeket idézzük fel.

A Művészetek Palotája tavaly is rendkívül sűrű és rendkívül jó minőségű műsort állított össze. Hazánkban járt mások között az Accademia di Santa Cecilia zenekara, a Londoni Filharmonikusok, az Angol Barokk Szólisták Sir John Eliot Gardiner vezényletével, a Bécsi Szimfonikusok, az Orchestre des Champs-Élysées, a milánói Scala zenekara, a Chieftains, Stacey Kent, Cesaria Evora, a morna nagykövete a Zöld-foki-szigetekről, valamint itt lépett fel Suzanne Vega és a Buena Vista is.

A Zeneakadémia kicsit álmosabban, a nagyobb nevekről lemaradva (nyilván az itthoni művészeti élet minden területén érzékelhető alulfinanszírozottsága miatt) inkább a hazai zenei élet kiválóságait látta vendégül.

Februárban a nyolcvanéves Kurtág Györgyöt köszöntötték a Nemzeti Énekkar és az Új Magyar Zenei Egyesület Kamarazenekarának művészei, valamint a közönség. Nem sokkal később a kilencvenéves Rév Lívia zongoraművészt ünnepelték ugyanott.

Fesztiválszezon

A tavaszi fesztiválon az egyik legkülönösebb koncert a Budafoki Dohnányi Ernő Zenekar és a Honvéd Férfikar fellépése volt: a klasszikus zene és dzsessz keverékét adták elő. Gershwin Egy amerikai Párizsban című műve mellett Szabados György eredetileg big bandre írt, kortárs klasszikus zenei elemeket dzsesszel ötvöző munkáját (Kantáta férfikarra) szólaltatták meg. Szintén érdekes esemény volt áprilisban a Stuttgarti Kamarakórus és a Danubia Szimfonikus Zenekar Mátyás-templomban tartott fellépése, amelyen a 2006-ban elhunyt Ligeti György zseniális és igen nehéz darabját, a Requiemet adták elő: felejthetetlen, ahogy a mű megszólalt.

Kiemelkedő volt a tavasszal megrendezett orgonabeavató koncerteken az Orgona és szimfonikus zenekar alcímet viselő rendezvény, amelyen a Danubia Szimfonikus Zenekar Medveczky Ádám vezényletével Fassang Lászlót, Gesztesi-Tóth Lászlót, Elekes Zsuzsát, Deák Lászlót és Prunyi Ilonát kísérte; itt adták elő Koloss Istvánnak, a Szent István-bazilika orgonaművészének Orgonaversenyét is, amely nem szokványos darab: a sok ütőhangszer és az orgona párosítása egészen rendkívüli hangzást eredményez.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem két és fél év alatt felépült, világklasszis hangversenyorgonájának felavatására rendezett gálakoncert többek között Varnus Xaver és Fassang László orgonaművészek közreműködésével zajlott le. Kiváló volt Fassang László másik koncertje is a júniusi Orgonafesztiválon: ezen Philippe Lefebvre-rel, a párizsi Notre Dame-székesegyház orgonistájával, illetve Palya Beával, Dés Andrással és Szokolay "Dongó" Balázzsal közösen lépett fel.

Fontos zenetörténeti esemény volt a szeptemberi Újra megszólal! koncert: hosszú évtizedek után, Európában először, újra működtek a 20. század legismertebb elektroakusztikus és elektronikus hangszertalálmányai, köztük a Theremin, a Mellotron, az Ondes Martenot, a Hammond orgona és a legelső Moog szintetizátor.
Szintén szeptemberben rendezték meg a Mahler-ünnepet, ezen elhangzottak a híres Welte gépzongora-felvételek; ez egy lyukkártyás felvevőgép volt 1905-ben, amelyen nem sokkal a feltalálása után néhány Mahler-zongoradarabot rögzítettek a szerző előadásában.

Világzenei színpad

Az októberi Mediterrán Fesztiválon lépett fel a portugál Madredeus. Folytatva a világzenei hullámot: a "balkán trombitakirálya", Boban Markovic is októberben érkezett, ezúttal Palya Bea és a megasztáros Rúzsa Magdi kísérte. Dübörgő siker volt a Juan Carmona Group fellépése novemberben a Danubia Szimfonikus Zenekarral közös koncerten, a közönség állva ünnepelt és táncolt a flamenco-dzsessz szimfóniára. A spanyol hangulatot erősítette a szintén ezzel a zenekarral koncertező Omara Világsztárok Magyarországon, 2006

Deep Purple, Chris Rea, Depeche Mode, Liza Minnelli, Suzanne Vega, Brian Adams, Eros Ramazotti, Ricky Martin, Il Divo, Guns’n’Roses, Massive Attack, Gloria Gaynor, 50 Cent, Sting, Robbie Williams, Eric Clapton (zsrz)

Portuondo, a Buena Vista Social Club énekesnője. A főváros pezsgő zenei élete talán a turizmus egyik bástyája is: már-már világhírű a pesti dzsesszélet. Az egész évben tartó Hétfő Esti Jazzban, a Művészetek Palotájának programjában olyan nevek szerepeltek, mint Dresch Mihály, Binder Mihály, Kőszegi Imre, a László Attila Band, Balázs Elemér. Az A38 állóhajó, az Alcatraz, a Jazz Garden, az Old Man’s Pub koncertjeire az erre járó külföldiek rendszeresen ellátogatnak. Gyakori fellépő a Cotton Club Singers, Deák Bill Gyula, a Szomszédok főcímzenéjét (és sok dzsessz-sztenderdet is) elzongorázó fogorvos, Vukán György és zenekara. A Jazzdívák rendezvényein Stacey Kent, illetve Dee Dee Bridgewater tiszteletbeli ENSZ-nagykövet, Grammy-díj-tulajdonos lépett fel. A Julian Joseph Quartet koncertje a hazai Modern Art Orchestrával, illetve a Herbie Hancock Quintet fellépése szintén jelentős esemény volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.