Klasszikus

A zenében fölgyorsult az idő

2005.05.09. 00:00
Ajánlom
Csupán a zenei program olyan sokrétű és gazdag e héten, hogy nehéz választani belőle. A Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla, a kortárs dzsessz egyik kiválósága mégis megkísérli.

Elsőként Bolla Gábor kvartetjének dzsesszkoncertjét említi, amely ma este lesz a budai Millenáris Fogadóban. Mégpedig azért, mert Bollát fantasztikus szaxofonosnak tartja, "majdnem csodagyereknek", aki már tizenévesen jó dzsesszt játszik, noha ehhez egyébként több idő kell.

Megjegyzi, nagyon fölgyorsult az idő. Sokan igen fiatalon kerülnek pódiumra, példaként említi Bolla mellett a bőgős Lakatos Pecek Krisztiánt és a zongorista Lakatos Pecek Adorjánt ("még csak 14 éves!"), akik iskolába járnak, de már muzsikusegyéniség formálódik bennük. Ebből azonban az következik, hogy óriási a verseny, mert kevés a bemutatkozási lehetőség. És ebben a rohanásban a tehetségek állandóan "lifteznek": egyszer fent, másszor lent. - Azért utálom a verseny szót, mert kíméletlenséggel párosul - mondja. Ilyen körülmények között mikor válik egy dzsesszmuzsikus kiérleltté? Erre úgy válaszol, 30-35 éves korára már senki sem úgy játszik, mint 14 évesen, és negyvenévesen kapaszkodhat fel a csúcsra. Sajnos, így kevés ideje marad - húsz-huszonöt év -, hogy kiteljesítse a pályáját. - Magamat kivételnek számítom, mert későn érő vagyok, csak 45 évesen kezdtem el komolyan foglalkozni a klasszikus zenével is.

Muszáj még egy-két csemegét említenie ebből a műfajból. A topzenészekből álló Dés-szeptett fellépését kedden, szerdán és csütörtökön a Vigadó térnél, a Columbus hajón. Vagy pénteken a Dél-alföldi Szaxofon Együttes játékát az Árpád híd budai hídfőjénél, az A38-as hajón. - Négy csillagot kapott legutóbbi lemezük! - hangsúlyozza. Aztán áttérünk a komolyzenére ("számomra nincs komoly- vagy könnyűzene, csak jó vagy rossz zene" - veti közbe). A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának holnapi koncertjét említi a Zeneakadémián, amelyet Vásáry Tamás vezényel. Dicséri az együttest és karmesterét, szerinte mostanában méltánytalanul kapnak kevesebb figyelmet, de ez meg fog változni. Rajtuk kívül a Matáv zenekar csütörtöki hangversenyét emeli ki, amely ugyancsak a Zeneakadémián lesz. Szóba kerül Pusztai Antal gitárművész (jellemzésében "nagy technikájú, romantikus ifjú előadó") föllépése pénteken a Hédervári Kastélyszállóban és a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar vasárnapi játéka a pesti Művészetek Palotájában, amelyen vendégzongorista, Richard Goode játszik. E mellett felhívja a figyelmet a Cotton Club Singers koncertjére is az International Buda Stage-en, mert "a jó vokál hiányzott a palettáról". És ki ne hagyja a "fantasztikus gitáros" Tátrai Tibort társaival, akik az Old Man's Music Pubban játszanak ma este, és a csütörtökön föllépő hip-hopos Ganxsta Zolee-t.

A Művészetek Palotája ma esti különleges előadását, a Valahol Európában filmkoncertjét is figyelmünkbe ajánlja, mert pártolja a multimédiát: az előadás ugyanis Radványi Géza legendás filmjéből és a témát (a háborúban árván maradt gyerekek sorsát) feldolgozó Dés-Nemes-Böhm-Kocsmáros készítette musicalből vett részleteket foglalja egységbe, Böhm György rendezésében. Mivel saját művészetének is éltető eleme az improvizáció, ajánlja Bácskai Júlia Pszichoszínházát a Merlinben holnap este. A Mi lett volna, ha... című előadást, Bíró Kriszta és Galkó Balázs játékát a nézők rendezik ("ez igazi kuriózum"). A rögtönzés miatt tartja érdekesnek a Millenáris Átjáró című péntek esti ősbemutatóját is, amelyben zene, tánc, képzőművészet, videoinstalláció együtt jelenik meg.

Aztán olvasásra terelődik a szó. Mostanában Márai Füveskönyvét böngészi, mert tele van bölcsességgel. Az író minden emberi tulajdonságot sorra vesz, megvilágít, megmagyaráz. - Ráfér ez mindannyiunkra - jegyzi meg. Ugyanakkor panaszkodik is: kevés ideje, energiája jut a könyvekre, mert nagyon sok partitúrát olvas, mostanában Bartóktól, mert vele foglalkozik behatóan. Ha jut egy kis szünet, előveszi a Bibliát, de az Ó- és Újszövetséget egyaránt lapozza. - Számomra, némelyekkel ellentétben, a kettő egyben van. Egy könyvnek számít, mert én a zsidó-keresztény kultúrához tartozónak vallom magam - mondja meggyőződéssel.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.