Klasszikus

A zeneélet sztárjai ünneplik Kaposvár 150. születésnapját a Kaposfesten

2023.07.26. 14:25
Ajánlom
A Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál számos koncerttel és kísérőprogrammal csatlakozik a somogyi megyeszékhely ünnepi évéhez. Minden nap legalább 150 perc komolyzenét hallgathatnak a Kaposvárra látogatók, valamint várostörténeti séták, műhelybeszélgetések, mesterkurzusok, előadások és filmvetítés teszik színessé a zenei fesztivál programkínálatát. A visszatérő komolyzenei kiválóságok mellett a hazai és a nemzetközi élet legjobbjai alkotnak egyedi kamarazenei formációkat.

Újra a komolyzene fővárosává válik augusztus 13. és 16. között Kaposvár, amely ebben az évben történetének egyik legjelentősebb eseményére emlékezik: 1873-ban rendezett tanácsú várossá nyilvánították, s ettől fogva folyamatosan városi rangú település. 2023-at ezért „150 éve város Kaposvár” elnevezéssel emlékévként ünneplik.

„Örömmel csatlakozunk az idei emlékévhez.

Büszke vagyok arra, hogy a vidéki Magyarország legrangosabb komolyzenei eseményét Kaposváron tarthatjuk.

A Kaposfest az elmúlt tizennégy évben nagymértékben gazdagította a város kulturális életét, nemzetközi láthatósága és népszerűsége pedig folyamatosan növekszik” – erősítette meg Hornyák Balázs fesztiváligazgató.

A Kossuth-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf és a Liszt Ferenc-díjas csellóművész, Várdai István művészeti vezetésével működő fesztivál 2023-ban már tizennegyedik alkalommal tölti majd meg komolyzenével Kaposvár tereit és koncerttermeit. A négy napon át tartó Kaposfest idén is rendkívüli élményekkel igyekszik megörvendeztetni a hallgatóságot.

EllavanPoucke_photoSwinkels4-141416.jpg

Ella van Poucke (Fotó/Forrás: Kaposfest)

Először lép fel a fesztiválon a nemzedéke kiemelkedő tehetségének tartott Jack Liebeck brit-német hegedűművész, akinek a nemzetközi kritikusok által is elismert játékát a fesztivál utolsó két napján több alkalommal is élvezheti majd a közönség. Visszatér két korábbi fellépő, Ella van Poucke holland csellóművész és Suzana Bartal erdélyi származású, Franciaországban élő zongoraművész. A négy nap alatt közel 60 hazai és nemzetközi zenész lép színpadra különböző formációkban, így a zenerajongók találkozhatnak majd a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekarral és ifj. Sárközy Lajos és együttesének tagjaival is.

Az idei évben nagyon erős nemzetközi fellépőgárdát sikerült Kaposvárra csábítani.

Külföldi fesztiválok és a legrangosabb koncerttermek állandó vendégeit hallhatják majd egyedi formációkban együtt játszani. A nyitó- és zárókoncerten fókuszba kerül a magyar zene és annak hatása, valamint Ligeti, Brahms és Benjamin Britten művei” – tette hozzá Várdai István művészeti vezető.

Kuriózum lesz a 14. Kaposfesten az a két koncert, amelyen Diyang Mei, a Berlini Filharmonikusok jelenlegi szólóbrácsása és Szűcs Máté, a kínai művész elődje játszik együtt. A 28 éves Diyang Mei generációjának egyik kiemelkedő szólistája, aki fiatal kora ellenére kamarazenészként is jelentős sikereket könyvelhet el magának.

Diyang2-141203.jpeg

Diyang Mei (Fotó/Forrás: Kaposfest)

Rajtuk kívül számos, nemzetközileg ismert és elismert szólista látogat el hazánkba. Köztük a francia csellóvirtuóz, Bruno Philippe, a mágneses színpadi jelenlétéről ismert Leticia Moreno, a változatos repertoárral büszkélkedő Pablo Barragán, valamint korunk egyik világszerte legkeresettebb zongoraművésze, Enrico Pace. Végül, de nem utolsósorban a Bécsi Filharmonikusok szólófuvolása, a bécsi újévi koncertekről jól ismert Karl-Heinz Schütz is színesíti a fesztivál zenei palettáját.

A város évfordulóját ünnepelve a Kaposfest nagyszabású, ingyenes könnyűzenei koncertet is szervez augusztus 14-én. A Kossuth téren 21 órától a Budapest Jazz Orchestra és vendégei, Szulák Andrea, Polyák Lilla és Gömöri András Máté zenélnek majd.

A koncertprogramokon kívül a fesztivál szerves részét képezik az előadók és a kifejezetten a tanítás miatt a fesztiválra érkező művészek mesterkurzusai a közép- és a felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók számára. A bérletes közönség ingyen látogatja majd a kurzusokat.

A teljes program és részletes információ itt érhető el. »»»

Fejléckép: Jack Liebeck (forrás: Kaposfest)

Évfordulós szerzők és sztárvendégek a Kaposfest idei programjának fókuszában

Kapcsolódó

Évfordulós szerzők és sztárvendégek a Kaposfest idei programjának fókuszában

Augusztus 13-16. között ismét a komolyzene fővárosává válik Kaposvár. Idén 14. alkalommal rendezik meg a Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivált.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Zenés színház

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.