Klasszikus

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

2020.10.21. 16:35
Ajánlom
Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.

Kult50 kategória: Klasszikus zene

Védnök: Vashegyi György

Elismert teljesítmény: Az újraalakult Hungarian Quartet, a Concerto Budapest élén elért eredmények

Szigorú ember, a zenéért szigorú. Ha külföldi turnén van a zenekar, nem városnézéssel tölti az idejét, hanem a szállodai szobában a partitúrát tanulmányozza. Ebből következik, hogy a különc vagy a csodabogár címkéje sem távolítható el róla egészen. (Persze ezzel nincsen egyedül a szakmában.) Megköveteli a minőséget, szívügyei a klasszikusok, és persze a magyar zene, különösen Bartók Béla.

A hatvanéves Keller András néhány esztendeje többnyire karmesterként áll színpadra, és nem hegedűművészként. Pedig az általa alapított Keller Quartet 1990-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy

megnyerték a világ két legkomolyabb vonósnégyesversenyét,

az Evianit és a Reggio Emiliai Borcianit. Keller viszont egyetlen dolgot szeret csinálni egyszerre, hogy azt teljes szívvel művelhesse. Azt mondja, a kvartettezéssel töltött évek után a zenekarról szól életének második fejezete.

keller_andras_concertobudapestfotoValuskaGabor-121328.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

2003-ban állt először pulpitusra dirigensként, 2007-ben pedig már saját zenekart kapott. Ez volt a Magyar Telekom Szimfonikusok (korábban Postás Zenekar), amely két év múlva Concerto Budapest néven folytatta munkáját. Keller érkezésével az együttes fiatalodott, két évig rezidens zenekar volt a Zeneakadémián, ázsiójuk, szakmai megbecsültségük nőtt. Nem szokatlan, hogy valakiből úgy is nagyszerű karmester lesz, hogy nem annak tanult.

A jó zenekari játék voltaképpen a magasrendű kvartett játékon alapul

– vallja Keller. Amivel lehet vitatkozni, de a zenekar eredményeivel nem. És elég a saját fülünknek hinnünk. A Concerto Budapest hangzása egyre izgalmasabb, egyre gazdagabb az utóbbi években. Ez nem utolsó sorban Keller András maximalizmusának is köszönhető, amelyet Kurtágtól, Radostól, Végh Sándortól tanult.. „A koncerten aztán ez a zenekar mindent odatesz”, büszkélkedett nekem a karmester egy ázsiai turnén, amelyre volt szerencsém elkísérni őket. Ugyanekkor történt, hogy egy koncert után a kínai közönség egy tagja az ő nevét kiáltozta: „Andrász! Andrász!” Kiderült a lányról, hogy hegedűs. Úgy örült a magyar muzsikusnak, mintha Heifetzet vagy Menuhint hallaná.

KellerAndrascValuskaGabor-144034.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Zeneakadémia)

Óhatatlan, hogy Keller András méltatása a Concerto Budapest dicséretét is jelentse. A kettő nem lenne egymás nélkül. A karmester-művészeti vezető, felhasználva az egész világot behálózó kapcsolatrendszerét,

évről évre nagyszerű szólistákat hoz hazánkba.

Nem feltétlenül csillogó, felértékelt világsztárokat, hanem olyanokat, akik zenélni tudnak: Khatia Buniatishvili, Angela Hewitt, Boris Berezovsky. Legutóbb a Mezzo TV sugározta Gidon Kremerrel közös koncertjüket.

A klasszikus zene évszázadok kincseinek megőrzésére szakosodott művészeti ág, és Keller András jó érzékkel válogat ezek között a kincsek között. Amikor Mahler IX. szimfóniáját adták elő a Müpában, vagy Weinberg Kaddishát, megborzongott a hallgató. Még nem hallottam olyan izgalmas előadást Bartók Concertójából, amilyen az ő interpretációjuk.

A zenekar a kedvenc hangszere,

mondja a karmester. Ahogy a Fideliónak fogalmazott: „Amikor hatvan-nyolcvan-száz emberrel zenélünk együtt, és jól csináljuk, a hideg futkározik a hátunkon.”

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.