Klasszikus

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

2020.10.21. 16:35
Ajánlom
Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.

Kult50 kategória: Klasszikus zene

Védnök: Vashegyi György

Elismert teljesítmény: Az újraalakult Hungarian Quartet, a Concerto Budapest élén elért eredmények

Szigorú ember, a zenéért szigorú. Ha külföldi turnén van a zenekar, nem városnézéssel tölti az idejét, hanem a szállodai szobában a partitúrát tanulmányozza. Ebből következik, hogy a különc vagy a csodabogár címkéje sem távolítható el róla egészen. (Persze ezzel nincsen egyedül a szakmában.) Megköveteli a minőséget, szívügyei a klasszikusok, és persze a magyar zene, különösen Bartók Béla.

A hatvanéves Keller András néhány esztendeje többnyire karmesterként áll színpadra, és nem hegedűművészként. Pedig az általa alapított Keller Quartet 1990-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy

megnyerték a világ két legkomolyabb vonósnégyesversenyét,

az Evianit és a Reggio Emiliai Borcianit. Keller viszont egyetlen dolgot szeret csinálni egyszerre, hogy azt teljes szívvel művelhesse. Azt mondja, a kvartettezéssel töltött évek után a zenekarról szól életének második fejezete.

keller_andras_concertobudapestfotoValuskaGabor-121328.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Valuska Gábor)

2003-ban állt először pulpitusra dirigensként, 2007-ben pedig már saját zenekart kapott. Ez volt a Magyar Telekom Szimfonikusok (korábban Postás Zenekar), amely két év múlva Concerto Budapest néven folytatta munkáját. Keller érkezésével az együttes fiatalodott, két évig rezidens zenekar volt a Zeneakadémián, ázsiójuk, szakmai megbecsültségük nőtt. Nem szokatlan, hogy valakiből úgy is nagyszerű karmester lesz, hogy nem annak tanult.

A jó zenekari játék voltaképpen a magasrendű kvartett játékon alapul

– vallja Keller. Amivel lehet vitatkozni, de a zenekar eredményeivel nem. És elég a saját fülünknek hinnünk. A Concerto Budapest hangzása egyre izgalmasabb, egyre gazdagabb az utóbbi években. Ez nem utolsó sorban Keller András maximalizmusának is köszönhető, amelyet Kurtágtól, Radostól, Végh Sándortól tanult.. „A koncerten aztán ez a zenekar mindent odatesz”, büszkélkedett nekem a karmester egy ázsiai turnén, amelyre volt szerencsém elkísérni őket. Ugyanekkor történt, hogy egy koncert után a kínai közönség egy tagja az ő nevét kiáltozta: „Andrász! Andrász!” Kiderült a lányról, hogy hegedűs. Úgy örült a magyar muzsikusnak, mintha Heifetzet vagy Menuhint hallaná.

KellerAndrascValuskaGabor-144034.jpg

Keller András (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Zeneakadémia)

Óhatatlan, hogy Keller András méltatása a Concerto Budapest dicséretét is jelentse. A kettő nem lenne egymás nélkül. A karmester-művészeti vezető, felhasználva az egész világot behálózó kapcsolatrendszerét,

évről évre nagyszerű szólistákat hoz hazánkba.

Nem feltétlenül csillogó, felértékelt világsztárokat, hanem olyanokat, akik zenélni tudnak: Khatia Buniatishvili, Angela Hewitt, Boris Berezovsky. Legutóbb a Mezzo TV sugározta Gidon Kremerrel közös koncertjüket.

A klasszikus zene évszázadok kincseinek megőrzésére szakosodott művészeti ág, és Keller András jó érzékkel válogat ezek között a kincsek között. Amikor Mahler IX. szimfóniáját adták elő a Müpában, vagy Weinberg Kaddishát, megborzongott a hallgató. Még nem hallottam olyan izgalmas előadást Bartók Concertójából, amilyen az ő interpretációjuk.

A zenekar a kedvenc hangszere,

mondja a karmester. Ahogy a Fideliónak fogalmazott: „Amikor hatvan-nyolcvan-száz emberrel zenélünk együtt, és jól csináljuk, a hideg futkározik a hátunkon.”

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.