Klasszikus

"A zenekari tagok a legjobb barátai"

2015.04.09. 10:45
Ajánlom
A zsenialitás titkát szerette volna megfejteni Sólyom András filmrendező, mikor nekilátott a Fischer Ivánról szóló dokumentumfilmnek, amelyet április 9-én mutatnak be a budapesti mozik. Nem lőjük le a poént azzal, hogy eláruljuk: a receptet nem találta meg, ellenben megismerte a sajátos kémiát, ami a BFZ különleges világát mozgatja. INTERJÚ

- Egy éven át követte nyomon a Budapesti Fesztiválzenekart. Mennyire folyt bele a zenekar életébe?

- 2009 óta dolgozom rendszeresen a zenekarral. Filmes munkáim egyike egy ötperces híradósorozat volt, amelyet Váradi Júliával közösen készítettünk a Fesztiválzenekar Müpa-koncertjei elé. Ezekben a híradókban Fischer Iván is vezető szerepet kapott. 2013 nyarától - mintegy a híradók folytatásaként - Pusztay András producer biztosított megfelelő anyagi hátteret ahhoz, hogy sok-sok turnéra elkísérhessük a zenekart Amerikába, Ázsiába és több európai országba is. A forgatás New Yorkban, Mozart Figaro házasságának bemutatójával kezdődött, és 2014 tavaszán az ázsiai turnésorozat tajvani koncertjével ért véget.

- Milyen munkamódszer jellemezte a forgatást?

- Nagyon sokat forgattunk próbákon, ezek formálták leginkább az Ivánnal kapcsolatos élményeimet. Szinte hihetetlen, de megengedte, hogy beüljek a kamerával a zenekarba, és testközelből forgassak. A film Bruckner IX. szimfóniájának egy olyan részletével kezdődik, ami a teljes szimfóniában nem túl hangsúlyos motívum, de a próbán egy zenei gondolat fantasztikus kiemelkedését filmezhettem le, és ez engem teljesen lenyűgözött.

- A zenekart nem zavarta, hogy a kamerájával fürkészi a mindennapjaikat?

- Mivel rendszeresen felbukkantam, megszoktak, lényegében „elviseltek", de azt nem mondom, hogy mindig örültek nekem. Engem viszont meglepett, milyen fegyelem van ennél a zenekarnál, például halálosan pontosan kezdődnek a próbák. És az is tetszett, hogy minden próbára abszolút felkészülten jönnek a muzsikusok.

- A beharangozó azt ígéri: megismerhetjük Fischer Iván magánemberi oldalát is.

- Ez nem kimondottan magánéleti titkokat jelent, hanem inkább annak az emberi magatartásnak a bemutatását, ahogyan a körülötte lévőkkel kommunikál. Egy riportban, ezt a filmben mondja, a zenekari tagok a legjobb barátai. Ezt én is így láttam, már-már több időt tölt a muzsikusokkal, mint a családjával.

- Ilyen hosszú idő alatt komolyzene-szakértővé válik az ember? 

- Távolról se vagyok szakértő. Persze a klasszikus zene korábban sem állt tőlem távol. A filmfőiskola rendező szakán Fábri Zoltán volt az osztályfőnököm, és ő fontosnak tartotta, hogy zenei képzést is kapjunk. Én ezt nagyon szerettem. Petrovics Emil volt a zenetanárunk, és az évek múlásával egyre inkább tudom, hogy a tanításainak életre szóló hatása lett.    

- Mi volt a film elkészítésének előzetes célja, és a forgatás folyamán milyen fókuszpontok alakultak ki?

- Az előre megfogalmazott cél az volt, hogy megpróbáljuk megfejteni, miben áll Fischer Iván sikerének titka. Szerintem ez nem sikerült. De bemutatunk egy olyan embert, aki teljességében meg tudja valósítani önmagát. Aki tudja, hogy ez csak mások segítségével, a zenekarral és a közönséggel együtt lehetséges.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.