Klasszikus

A zenekarok támogatásáról

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
Fischer Iván válasza Kovács Gézának Szombaton személyeskedő, sértő kifejezésekkel tarkított cikk jelent meg a Népszabadságban Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. ügyvezető igazgatója tollából A jégre vitt olvasó – Fischer Iván fura szokásai címmel.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a személyes sértésekre, gúnyos megjegyzésekre nem fogok válaszolni. Úgy érzem, véget kell vetni egyszer s mindenkorra annak a gyakorlatnak, hogy fontos közügyek vitája helyett személyeskedő cikkek jelennek meg a sajtóban. Nem arról van ugyanis szó, ki a jó ember, ki a rossz ember, kit szeretünk, kit nem szeretünk, hanem arról a közönséget, a kultúrát kedvelőket és az adófizetőket érintő fontos kérdésről: hogyan támogatja a magyar állam szimfonikus zenekarainkat.

Tehát kizárólag a tényekről: Kovács Géza azt helyteleníti, hogy nyilatkozatomban a több mint másfél milliárdos állami támogatást a Nemzeti Filharmonikusoknak tulajdonítottam és nem a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak, Énekkarnak és Kottatárnak, amikor ezt az öszszeget összehasonlítottam a Budapesti Fesztiválzenekar sokkal alacsonyabb, 640 milliós közpénztámogatásával.

Szükségesnek tartom, hogy a számokról pontosan, teljeskörűen tájékoztassuk az olvasót. Csak a 2003-as adatok állnak rendelkezésünkre, hiszen a 2004-es minisztériumi és fővárosi költségvetési számokról még nem született döntés. 2003-ban a Budapesti Fesztiválzenekar a fővárostól 338,6 millió forint, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától pedig mint nemzeti intézmény 300 millió forint, összesen tehát 638,6 millió forint támogatást kapott működéséhez.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. a Népszabadság 2003. október 15-én hivatalos forrásokra hivatkozva közzétett adatai szerint 1,890 milliárd forint állami támogatásban részesült. Ezeknek az adatoknak az alapján dönthető el, van-e aránytalanság a két zenekar támogatása között. Az „és Kottatár” szavakat a Fesztiválzenekar után is odabiggyeszthetnénk, hiszen mindkét szervezet rendelkezik saját kottatárral, amely egy, maximum két főt alkalmaz, költségeik hasonlóak, de még ha némileg különbözőek is, a különbség nem lehet százmilliós volumenű. Arról, hogy az évi 1,89 milliárdos apanázs hogyan oszlik meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, illetve Énekkar között, nem állnak rendelkezésemre adatok. A helyzeten azonban ez mit sem változtat. A zenekarra eső rész akár 1,5 milliárd, akár 1,2 milliárd, akár – abban a valószínűtlen esetben, ha a zenekar és a kórus költsége egyforma lenne – 945 millió forint, ez az összeg még mindig aránytalanul magasabb a Budapesti Fesztiválzenekar és kottatára 638,6 milliós szubvenciójánál.

Kérdés, milyen kritériumok döntsék el egy zenekar támogatását. Abszurd az a gondolat, hogy a létszám legyen mérvadó, hiszen ez arra ösztönözne minket, vegyünk fel fölöslegesen sok-sok oboást, kürtöst, hegedűst, csakhogy több támogatáshoz jussunk. Értelmetlen tehát, hogy Kovács Géza arra hivatkozik: az ő állandó létszámuk nagyobb. Egy Brahms-szimfónia előadásához ugyanannyi zenészre van szükség, akármelyik zenekar neve áll a plakáton. A múlt heti Liszt–Wagner-koncerteken például a Budapesti Fesztiválzenekar 104 muzsikusa ült a színpadon, a közönség és a fenntartók számára közömbös, milyen munkaviszonyban.

Az egyetlen célszerű kritérium a zenekarok hatásvizsgálata lenne, ki menynyire hasznos, hány koncertet ad, hány jegyet ad el, milyen hasznot hoz a magyar kulturális életnek belföldön és külföldön. Semmi nem indokolja a fenti aránytalanságot, amely súlyos károkat okoz a magyar kultúrának, mert veszélyezteti a világszerte elismert Budapesti Fesztiválzenekar működését. Európában mindenhol arra törekednek, hogy egyenlő esélyeket biztosítsanak a zenekaroknak: csak így van lehetőség arra, hogy az együttesek között kollegiális kapcsolat és tisztességes, nemes versengés alakulhasson ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.