Klasszikus

A zenéről beszélnek Győrött

2010.01.18. 22:03
Ajánlom
Április 22-25. között újjáéled a ’80-as évek közepéig rendszeresen megszervezett győri zenei nevelési konferenciák hagyománya. Idén a kórusok állnak a rendezvény középpontjában.

Úttörő szerepet vállal a befektetők mellett a kultúrára is odafigyelő Rába-parti megyeszékhely, amikor az 1967 és 1983 között tartott zenei nevelési konferenciasorozatot újra elindítja. Az április utolsó hétvégéjén rendezett négynapos találkozó nem titkolt célja, hogy az egyre szűkülő térben mozgó művészekoktatás értekeire, eredményeire és fontosságára felhívja a figyelmet.

Az események két szálon futnak majd. A kórustalálkozó keretében közel harminc kórus vesz részt az Éneklő Ifjúság győri minősítő fesztiválján. A helyi együttesekhez csatlakoznak Győr testvérvárosai: Ingolstadt, Poznan és Colmar énekkarai, valamint  a Dunaszerdahelyi Kamarakórus és a Galánta Kamarakórus.

A párhuzamosan zajló konferencián többek között Szőnyi Erzsébet, Párkai István, Kokas Klára a Kodály-módszerről tart előadást, de a meghívott szakértők között lesz Hámori József akadémikus is, aki a muzikalitás és a kreativitás kapcsolatáról beszél majd. A konferencia a Kodály-zenepedagógia hagyományait ápoló plenáris ülések mellett szakmai workshopokat és gyakorlati kurzusokat is kínál, többek között Erdei Péter és Thész Gabriella vezetésével.

A programokat beharangozó sajtótájékoztatón Devich János, a Liszt Akadémia rektorhelyettese a kórusban éneklés közösség- és közönségformáló erejére mutatott rá, a Győri intézményvezetők pedig a fenntartó önkormányzat nagyvonalúságának is köszönhető szakmai sikereikről számoltak be. Párkai István nyugalmazott professzor a régi szép idők felidézése mellett emlékeztetett a konferenciák örök dilemmájára, mely szerint "nem biztos, hogy az fog eljönni, akinek a legnagyobb szüksége volna rá". Szavait annál is inkább találónak érezhetjük, mert a mai magyar zeneoktatási rendszer Kodály-módszerhez és a kórusmozgalomhoz nem kötődő, ám annál égetőbb problémái ezúttal nem kapnak kitüntetett figyelmet Győrött. Ám a konferencia szervezői azt ígérték, a következő években - amennyiben sikerül újra hagyományt teremteni az áprilisi győri találkozóval - a hangszeresekre is nagyobb figyelmet fognak fordítani.

A kórustalálkozóra és a konferenciára az ország minden részéből várják a jelentkezőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.