Klasszikus

A zenéről beszélnek Győrött

2010.01.18. 22:03
Ajánlom
Április 22-25. között újjáéled a ’80-as évek közepéig rendszeresen megszervezett győri zenei nevelési konferenciák hagyománya. Idén a kórusok állnak a rendezvény középpontjában.

Úttörő szerepet vállal a befektetők mellett a kultúrára is odafigyelő Rába-parti megyeszékhely, amikor az 1967 és 1983 között tartott zenei nevelési konferenciasorozatot újra elindítja. Az április utolsó hétvégéjén rendezett négynapos találkozó nem titkolt célja, hogy az egyre szűkülő térben mozgó művészekoktatás értekeire, eredményeire és fontosságára felhívja a figyelmet.

Az események két szálon futnak majd. A kórustalálkozó keretében közel harminc kórus vesz részt az Éneklő Ifjúság győri minősítő fesztiválján. A helyi együttesekhez csatlakoznak Győr testvérvárosai: Ingolstadt, Poznan és Colmar énekkarai, valamint  a Dunaszerdahelyi Kamarakórus és a Galánta Kamarakórus.

A párhuzamosan zajló konferencián többek között Szőnyi Erzsébet, Párkai István, Kokas Klára a Kodály-módszerről tart előadást, de a meghívott szakértők között lesz Hámori József akadémikus is, aki a muzikalitás és a kreativitás kapcsolatáról beszél majd. A konferencia a Kodály-zenepedagógia hagyományait ápoló plenáris ülések mellett szakmai workshopokat és gyakorlati kurzusokat is kínál, többek között Erdei Péter és Thész Gabriella vezetésével.

A programokat beharangozó sajtótájékoztatón Devich János, a Liszt Akadémia rektorhelyettese a kórusban éneklés közösség- és közönségformáló erejére mutatott rá, a Győri intézményvezetők pedig a fenntartó önkormányzat nagyvonalúságának is köszönhető szakmai sikereikről számoltak be. Párkai István nyugalmazott professzor a régi szép idők felidézése mellett emlékeztetett a konferenciák örök dilemmájára, mely szerint "nem biztos, hogy az fog eljönni, akinek a legnagyobb szüksége volna rá". Szavait annál is inkább találónak érezhetjük, mert a mai magyar zeneoktatási rendszer Kodály-módszerhez és a kórusmozgalomhoz nem kötődő, ám annál égetőbb problémái ezúttal nem kapnak kitüntetett figyelmet Győrött. Ám a konferencia szervezői azt ígérték, a következő években - amennyiben sikerül újra hagyományt teremteni az áprilisi győri találkozóval - a hangszeresekre is nagyobb figyelmet fognak fordítani.

A kórustalálkozóra és a konferenciára az ország minden részéből várják a jelentkezőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.