Klasszikus

A zenéről beszélnek Győrött

2010.01.18. 22:03
Ajánlom
Április 22-25. között újjáéled a ’80-as évek közepéig rendszeresen megszervezett győri zenei nevelési konferenciák hagyománya. Idén a kórusok állnak a rendezvény középpontjában.

Úttörő szerepet vállal a befektetők mellett a kultúrára is odafigyelő Rába-parti megyeszékhely, amikor az 1967 és 1983 között tartott zenei nevelési konferenciasorozatot újra elindítja. Az április utolsó hétvégéjén rendezett négynapos találkozó nem titkolt célja, hogy az egyre szűkülő térben mozgó művészekoktatás értekeire, eredményeire és fontosságára felhívja a figyelmet.

Az események két szálon futnak majd. A kórustalálkozó keretében közel harminc kórus vesz részt az Éneklő Ifjúság győri minősítő fesztiválján. A helyi együttesekhez csatlakoznak Győr testvérvárosai: Ingolstadt, Poznan és Colmar énekkarai, valamint  a Dunaszerdahelyi Kamarakórus és a Galánta Kamarakórus.

A párhuzamosan zajló konferencián többek között Szőnyi Erzsébet, Párkai István, Kokas Klára a Kodály-módszerről tart előadást, de a meghívott szakértők között lesz Hámori József akadémikus is, aki a muzikalitás és a kreativitás kapcsolatáról beszél majd. A konferencia a Kodály-zenepedagógia hagyományait ápoló plenáris ülések mellett szakmai workshopokat és gyakorlati kurzusokat is kínál, többek között Erdei Péter és Thész Gabriella vezetésével.

A programokat beharangozó sajtótájékoztatón Devich János, a Liszt Akadémia rektorhelyettese a kórusban éneklés közösség- és közönségformáló erejére mutatott rá, a Győri intézményvezetők pedig a fenntartó önkormányzat nagyvonalúságának is köszönhető szakmai sikereikről számoltak be. Párkai István nyugalmazott professzor a régi szép idők felidézése mellett emlékeztetett a konferenciák örök dilemmájára, mely szerint "nem biztos, hogy az fog eljönni, akinek a legnagyobb szüksége volna rá". Szavait annál is inkább találónak érezhetjük, mert a mai magyar zeneoktatási rendszer Kodály-módszerhez és a kórusmozgalomhoz nem kötődő, ám annál égetőbb problémái ezúttal nem kapnak kitüntetett figyelmet Győrött. Ám a konferencia szervezői azt ígérték, a következő években - amennyiben sikerül újra hagyományt teremteni az áprilisi győri találkozóval - a hangszeresekre is nagyobb figyelmet fognak fordítani.

A kórustalálkozóra és a konferenciára az ország minden részéből várják a jelentkezőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.