Klasszikus

A zeneváros

2009.03.25. 00:00
Ajánlom
Barcelonában állandóan építkeznek. 1883 óta folyamatosan dolgoznak a Sagrada Familián, az 1888-as világkiállításra készült az Arc de Triomf és a Ciutadella park, az 1929-es expóra épült a Palau Nacional és elkezdték belakni a Montjuic hegyet. A 11 arany-, 12 ezüst és 7 bronzéremmel a magyar csapat számára is emlékezetes 1992-es olimpia rendezési jogának elnyerése olyan lökést adott, amelynek hatása máig tart.

L'Auditori (fotók: L'Auditori)

Lord Richard Rogers brit építész és urbanista szerint Barcelona a világon az egyik legsikeresebb példa a városrehabilitációra. A munkák egyik fókuszpontja a Plaça de les Glóries Catalanes, ahol összefutnak a Barcelonát átszelő utak, az Avinguda Diagonal, az Avinguda Meridiana és a Gran Vía de les Corts Catalanes. És ahol találkozik a múlt század fordulója és a jelen, ahol összeér a modernizmus (a katalán szecesszió) és a modern, hiszen a horizonton két épület emelkedik az egekbe: egyik irányban a városjelkép, Antoni Gaudí lenyűgöző, buja-pszichedelikus Sagrada Familiája, a másik irányban pedig a 144 méter magas, napszaktól, hőmérséklettől függően színváltásra képes LED lamellákkal felszerelt, a helyi vízműszékháznak is helyt adó Torre Agbar. Megálmodója, a Wolf- és Pritzker-díjas Jean Nouvel nem került rossz társaságba, hiszen a szomszédban a Ricard Bofill tervezte, posztmodern görög templomot idéző Teatro Nacional de Catalunya, valamint a zeneművészeti főiskolának, zenei múzeumnak és hangversenytermeknek otthonként szolgáló L'Auditori, Rafael Moneo alkotása áll. A navarrai születésű, 72 éves, az építészeti Oscarral, a Pritzker-díjjal kitüntetett Moneo sem kisebb név említett kollégáinál, nevéhez fűződik a Los Angeles-i Miasszonyunk-templom, a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum, az Atocha pályaudvar és a Prado új szárnya.

 

Sala Pau Casals
 

A L'Auditori 1999. március 22-én nyílt meg a Barcelonai, egyben Katalán Nemzeti Szimfonikus Zenekar (OBC) koncertjével, amelyen első műsorszámként Joan Guinjoan erre az alkalomra komponált nyitánya hangzott fel. A többszörös latin Grammy-díjas OBC azóta is itt székel (2006 óta Eiji Oue vezetésével). Még ebben az évben elindult az iskoláskorú közönséget célzó hangversenysorozat, elindult a zeneművészeti főiskolai képzés és a rendszeres növendékkoncertek sorozata, két éve pedig megnyitotta kapuit az interaktív zenei múzeum.

 

Museu de la Música
 

A 42.000 négyzetméter alapterületű épületben három koncertterem található, akusztikájukért Higini Arau felelt, aki a komolyzenei "szomszédvár", a Palau de la Música Catalana hangzását is tervezte. A világhírű katalán csellistáról, Pau Casalsról elnevezett 2200 személyes auditórium (kiképzésében a bécsi Musikverein ihlette meg az építészt), a 600 ülőhelyes kamaraterem, amellyel a barcelonai születésű zenepedagógus, muzikológus, kórusalapító Oriol Martorellnek állítanak emléket, illetve a 400 főre méretezett Tete Montoliu Terem, amelynek névadója, az 1997-ben elhunyt vak jazz-zongorista, egész életét a közeli Eixample negyedben töltötte. A L'Auditori falait a 20. századi spanyol képzőművészet egyik legnagyobb alakjának, a festő-szobrász Pablo Palazuelónak a munkái díszítik.

A L'Auditori bordó-fehér tömbje kiemelkedik környezetéből, ám méret- és színbeli dominanciája ellenére épp letisztult formája, visszafogott nyugalma, sokoldalúsága és nyitottsága miatt képes párbeszédet folytatni a várossal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.