Klasszikus

A Zongora

2007.02.19. 00:00
Ajánlom
Az „A Zongora” elnevezésű koncertsorozatra második alkalommal kerül sor a Jakobi- és a Strém Koncertek szervezésében. Az idei sorozatban Bogányi Gergely február 22-i szólókoncertjén kívül Alfred Brendel, Grigory Sokolov és Skuta Miklós is fellép.

A hangversenysorozat két év alatt a nemzetközi komolyzenei élet meghatározó részévé vált, hiszen világszerte ismert művészek játszanak a koncerteken. Bogányi Gergely február 22-i hangversenyén felcsendül majd Bartók Béla Szonáta, Mozart B-dúr szonáta, Chopin b-moll szonáta és Liszt Ferenc h-moll szonáta című műve.

Bogányi Gergely 1974-ben született Vácott. Négy éves korától tanult zongorázni. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, az amerikai Indiana Egyetemen és a finnországi Sibelius Egyetemen végezte. Az elmúlt 30 évben megnyerte a világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyeit, és számos világhírű koncertteremben teltházas koncerteket adott: többek között a New York-i Carnegie Hall-ban, a londoni Royal Festival Hall-ban, az amsterdami Concertgebau-ban, valamint Columbiában, Tokio-ban, Pekingben, Buenos Aires-ben, Mexikóban, Párizsban, Brüsszelben, Athénban, Berlinben és Bécsben. 1996-ban megkapta szülővárosától a Vác Város Díszpolgára címet. 2000-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2002-ben Finnországban a Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkereszttel, 2003-ban pedig a Pest Megye Kultúrájáért címmel tüntették ki. 2004-ben 30 évesen megkapta a Kossuth-díjat, a magyar művészek munkájáért járó legrangosabb kitüntetést.

A nemzetközi komolyzenei szakma a legtehetségesebb Liszt- és Chopin-játékosként tartja számon, hiszen Bogányi Gergely az egyetlen zongoraművész, akinek repertoárjában Chopin összes műve szerepel. Közeljövőben megjelenő új lemezén ennek megfelelően Chopin és Schumann művek szerepelnek majd. Tizenhárom kiadott lemezzel és több mint 1000 fellépéssel a háta mögött a világ talán egyik legsikeresebb zongoraművésze.

(2007. február 22. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Bogányi Gergely zongoraestje; Bartók: Szonáta; Mozart: B-dúr szonáta; Chopin: b-moll szonáta; Liszt: h-moll szonáta, A Zongora, Magyar Telekom zenei estek "B"-bérlet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.