Klasszikus

A Zongora – Pierre-Laurent Aimard koncertje

2006.02.04. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia Nagytermében megrendezett "A Zongora" című bérlet keretében február 23-án este Pierre-Laurent Aimard Debussy, Kurtág és Schumann műveit adja elő.

Pierre-Laurent Aimard a legjelentősebb zenekarokkal és karmesterekkel dolgozott és dolgozik együtt rendszeresen, olyan művészekkel, mint Pierre Boulez, Christoph von Dohnanyi, Christoph Eschenbach, Nikolaus Harnoncourt, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen vagy Franz Welser-Möst. 2001-ben debütált a Carnegie Hallban, azóta visszatérő vendége a háznak, de éppígy gyakori fellépő a bécsi Konzerthausban, a kölni Philharmonie-ban vagy a londoni South Bank Centre-ben. Párizsban és Kölnben tanít, rendszeresen tart előadásokat és mesterkurzusokat a világ minden táján, repertoárja gyakorlatilag a teljes nyugat-európai zenetörténetet felöleli, de afrikai és távol-keleti zenekultúrákban is otthonosan mozog. 2005-ben az angliai Királyi Filharmóniai Társaság neki ítélte az év legjobb hangszeres előadójának járó elismerést, Susan Grahammel közös Ives-lemezéért pedig Grammy-díjat kapott. 2006 tavaszán ő mutatja be Eötvös Péter új, Bartók Bélának dedikált, CAP-KO című, elektromos és akusztikus zongorára írott versenyművét.

Pierre-Laurent Aimard 1957-ben született Lyonban, tanulmányait a párizsi Conservatoire-ban Yvonne Loriod-nál és Londonban Maria Curciónál folytatta. 1973-ban, tizenhat éves korában megnyerte a Messiaen-versenyt, tizenkilenc évesen lett Pierre Boulez zenekarának, az Ensemble InterContemporain első zongoristája. Több mint tizenöt évig dolgozott együtt Ligeti Györggyel, akinek összes zongoraművét lemezre vette – Ligeti több darabját is kifejezetten az ő számára komponálta.

(2006. február 23. 19:30 Zeneakadémia Nagyterme – Pierre-Laurent Aimard zongoraestje; Debussy: Prelűdök az I. és II. kötetből, Kurtág György: Játékok I-IV. (válogatás), Schumann: Szimfonikus etűdök, op.13)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.