Klasszikus

A zongoránál: Amerika külügyminisztere

2005.06.15. 00:00
Ajánlom
Jótékonysági koncerten lépett fel Condoleezza Rice június 11-én a Kennedy Centerben. Amerika külügyminisztere Tom Lantos unokáját, a súlyos betegségben szenvedő Charity Sunshine szopránénekesnőt kísérte zongorán.

Rice elsősorban zenetanár édesanyjától örökölte zenei tehetségét. Keresztneve is a muzsika világából, az olasz „con dolcezza” („édesen”) zenei utasításból származik. Háromévesen kezdett zongorázni, versenyeket nyert, és úgy tervezte, zongoraművész lesz belőle, ám egyetemi tanulmányai során egyre inkább a politika, azon belül is a nemzetközi kapcsolatok felé fordult az érdeklődése. A klasszikus zene iránti szeretete azonban megmaradt, és baráti körben továbbra is szívesen zenél.

A jótékonysági koncertet a Pulmonális Hypertensio Társaság szervezte azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet erre a gyakran végzetes kimenetelű betegségre, melyben mintegy százezren szenvednek szerte a világon. Az est énekesnőjénél, Charity Sunshine-nál, aki a magyar származású Tom Lantos képviselő unokája, egy éve diagnosztizálták a kórt. Ennek ellenére folytatta pályafutását: koncertezett Magyarországon, Dániában és az Amerikai Egyesült Államokban. A Kennedy Centerben ezúttal Verdi, Mozart és Jerome Kern műveit énekelte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.