Klasszikus

A zongoránál Murray Perahia

2007.09.14. 00:00
Ajánlom
"A Zongora" elnevezésű hangversenysorozatot már ötödik alkalommal rendezik meg a Zeneakadémia Nagytermében, a legkiválóbb hazai és külföldi zongoraművészek közreműködésével. A sorozat nyitó koncertjére szeptember 19-én, a világhírű amerikai zongoraművész, Murray Perahia közreműködésével kerül sor.

Murray Perahia a hangversenydobogókon töltött több mint 30 év alatt korunk egyik legnépszerűbb és legkeresettebb zongoristája lett. Az Academy of St Martin-in-the-Fields kamarazenekar vezető vendégkarmestere. A zenekarral karmesterként és szólistaként fellépett az Egyesült Államokban, Európában, Japánban és Délkelet-Ázsiában. Az Angol Kamarazenekarral, a hangszer mellől vezényelve felvette Mozart összes zongoraversenyét, lemezre játszotta Schubert késői zongoraszonátáit, Frédéric Chopin etűdjeit, Bach Goldberg-variációit, az Academy of St Martin-in-the-Fields-szel Bach zongoraversenyeit és az 5. Brandenburgi versenyt. Grammy-díjas Bartók-felvételeit a közelmúltban újra kiadta a Sony-cég, valamint rögzítette Beethoven összes zongoraszonátáját. Egyedülálló felvételeivel nagy nemzetközi elismerést vívott ki, és sok nemzetközi díjat, köztük három Grammy- és három Gramophone-díjat kapott. 2004-ben Erzsébet királynő a Brit Birodalom Lovagjává ütötte. A művész budapesti koncertje után október 3-án a Carnegie Hall évadnyitó koncertjén játszik.

Ugyancsak kivételes zenei élményt ígér a sorozat többi hangversenye is: Ránki Dezső (október 16.), Piotr Anderszwski (december 21.), Kiryll Gerstein (február 29.) és Grigory Sokolov (április 28.).

(2007. szeptember 19. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Murray Perahia (zongora) koncertje; Bach: D-dúr partita, BWV 828; Beethoven: D-dúr "Pasztorál" szonáta, op. 28; Brahms: Hat zongoradarab, op. 118; Chopin: Asz-dúr etűd, op. 25; cisz-moll etűd, op. 10/4; Asz-dúr ballada, op. 47)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.