Klasszikus

A zongoránál Piotr Anderszewski

2005.03.01. 00:00
Ajánlom
Chopin- és Szymanowski-művek a Zeneakadémián Folytatódik a Zeneakadémián a világhírű zongoraművészeket bemutató sorozat: ma este fél nyolctól Piotr Anderszewski koncertezik.

A lengyel és magyar szülők gyermekeként 1969-ben született Anderszewskit ma generációjának egyik legnagyobb zongoraművészeként tartják számon. 1991-ben debütált Londonban, azóta rendszeresen játszik a világ leghíresebb hangversenytermeiben, mint a Théatre des Champs-Élysées vagy a Queen Elizabeth Hall. Koncertezett már a Londoni Filharmonikusokkal, a Müncheni Filharmónia Zenekarával, a Francia Rádió Nemzeti Zenekarával.

Előszeretettel foglalkozik Bach, Beethoven, Bartók és Webern műveivel. A BBC Music Magazine írta róla: "Bach és Beethoven legkomplexebb műveinek tolmácsolásában briliánsan meggyőző". A fiatalabb pianisták közül egyre inkább csatlakozni látszik a legnagyobbakhoz.

Bach, Beethoven és Webern műveit tartalmazó első szólólemeze 1996-ban jelent meg, és rögtön elnyerte a lengyel kritikusok díját, valamint felkérték egy teljes Bach-sorozat felvételére a Harmonia Mundi gondozásában. 2001-ben a Virgin Classics exkluzív művészeként Beethoven Diabelli-variációiból készített felvételt, amely több francia díjat is elnyert. Ebben az évben kapta meg a Királyi Filharmóniai Társaság díját is, amelyet a legjobb hangszeres előadónak ítélnek oda. Egy évvel később Szymanowski-díjjal tüntették ki a zeneszerző műveinek előadásáért.

A ma esti koncerten két Szymanowski-darabot (Szonáta, no 3., és Métopes) is előad két Chopin-mű társaságában (Barcarolle, op. 60.; h-moll szonáta, op. 58.).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.