Klasszikus

A zongoránál Piotr Anderszewski

2005.03.01. 00:00
Ajánlom
Chopin- és Szymanowski-művek a Zeneakadémián Folytatódik a Zeneakadémián a világhírű zongoraművészeket bemutató sorozat: ma este fél nyolctól Piotr Anderszewski koncertezik.

A lengyel és magyar szülők gyermekeként 1969-ben született Anderszewskit ma generációjának egyik legnagyobb zongoraművészeként tartják számon. 1991-ben debütált Londonban, azóta rendszeresen játszik a világ leghíresebb hangversenytermeiben, mint a Théatre des Champs-Élysées vagy a Queen Elizabeth Hall. Koncertezett már a Londoni Filharmonikusokkal, a Müncheni Filharmónia Zenekarával, a Francia Rádió Nemzeti Zenekarával.

Előszeretettel foglalkozik Bach, Beethoven, Bartók és Webern műveivel. A BBC Music Magazine írta róla: "Bach és Beethoven legkomplexebb műveinek tolmácsolásában briliánsan meggyőző". A fiatalabb pianisták közül egyre inkább csatlakozni látszik a legnagyobbakhoz.

Bach, Beethoven és Webern műveit tartalmazó első szólólemeze 1996-ban jelent meg, és rögtön elnyerte a lengyel kritikusok díját, valamint felkérték egy teljes Bach-sorozat felvételére a Harmonia Mundi gondozásában. 2001-ben a Virgin Classics exkluzív művészeként Beethoven Diabelli-variációiból készített felvételt, amely több francia díjat is elnyert. Ebben az évben kapta meg a Királyi Filharmóniai Társaság díját is, amelyet a legjobb hangszeres előadónak ítélnek oda. Egy évvel később Szymanowski-díjjal tüntették ki a zeneszerző műveinek előadásáért.

A ma esti koncerten két Szymanowski-darabot (Szonáta, no 3., és Métopes) is előad két Chopin-mű társaságában (Barcarolle, op. 60.; h-moll szonáta, op. 58.).

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.