Klasszikus

„A zongoratanítás életre szóló mesterség”

2021.08.09. 10:05
Ajánlom
Lassan végéhez közeledik a Klassz a pARTon fesztivál, az utolsó héten a MOL Alapítvány által támogatott koncerteket ajánlunk. Váray-Major Zsófia zongoratanárt pedig online oktatásról és a pedagógusi hivatásról kérdeztük.

Vannak született pedagógusok, akik ösztönösen tudják, hogyan szóljanak gyerekekhez. Annak tartja magát?

Amikor öt évesen az első zeneórámról hazamentem, azt mondtam, én zongoratanárnéni leszek.

Csak nem?

A Ha én cica volnék-ot játszottam, és úgy döntöttem, hogy gyerekeket szeretnék tanítani. Emellett nagy ajándék, hogy – mostanában főleg kamaraformációkban – magam színpadra is állhatok.

228599849_4299016970134689_3406561532518909016_n-094546.jpg

Váray Zsófia (Fotó/Forrás: Oláh Gergely Máté / Klassz a pARTon!)

Tavaly márciusban kezdett sorozatba a YouTube-on „Online zongoraórák Zsófival” címmel. A maga műfajában rendkívül népszerű lett, mindegyik epizód több ezer megtekintést ért meg. Izgult azon, hogy célba érnek ezek a videók?

Amikor bezártak az iskolák és a zeneiskolák, szerettem volna abban a nehéz helyzetben küldeni valami tizenöt tanítványomnak. A videókat tehát nem a nagyközönségnek szántam, csak az én osztályomnak. Férjemmel, Péterrel [Váray Péter, az Anima Musicae Kamarazenekar tagja – a szerk.] pár nap alatt összeraktuk az első részt, aztán egyre magasabbra tettük a lécet, zenetörténeti adalékokkal gazdagítottuk az anyagot. Az órákat kisfiammal, Domival forgattuk, aki nagyon ügyes a zongoránál. Szerettük volna, ha a gyerekek virtuális utazásra indulnak a filmek segítségével, amelyekben annyi munka volt, hogy végül nem állhattuk meg, hogy ne osszuk meg másokkal is.

Milyen visszajelzések érkeztek?

Nagyon jól fogadták őket! De az is kiderült, hogy ezek egyfajta kiegészítő anyagként működnek, és a személyes oktatást – a személyes kapcsolatot – nem helyettesítik. Az viszont biztos, hogy ha valaki épp azzal a darabbal foglalkozik otthon, amivel mi is a videóban, sok mindent megtanulhat a zeneszerzőről, a korról, és hogy mire érdemes figyelni. A Chopinnel foglalkozó két epizóddal neveztünk egy online segédanyagokat kereső pályázatra. A két, egyenként félórás videó már nem is csak zongoraóra, inkább ismeretterjesztő film lett, olyan sok zenetörténeti érdekességet és tudnivalót tartalmaz.

A MOL idén Mester M-díjjal ismerte el a munkáját. Mit díjaztak, hogyan szólt a méltatás?

Azt hiszem, leginkább azt, ahogy megpróbáltunk alkalmazkodni a körülményekhez. Az online tanítás nagyon nehéz kihívás volt minden zeneiskola tanárnak. A Skype-on keresztül nincs olyan hangminőség, de ez a legkevesebb.

Hiányzott az érintés, a személyes jelenlét. A kisgyerekeknek meg kell fogni a kezét, közelről kell megmutatni a fogásokat a zongoránál, mindeközben fenn kell tartani a motivációt! Sok pedagógus úgy érezte, kifogyott az ötletekből, talán ilyenkor segíthettek a mi filmjeink

Két fia van, Domi és Dani, akikkel idén a Klassz a pARTon! fesztiválon a gyulakeszi Csigó malomban négykezest is játszott. Őket is Ön tanítja zenélni?

Nem! Úgy döntöttünk, maradok anyuka. Egy nagyon kedves gödöllői zenetanárnő, Telek Zsuzsanna foglalkozik velük. De az igaz, hogy most, a karanténidőszakban nagyobb szerep jutott nekem.

230456627_4299008406802212_5848538854176902828_n-094545.jpg

Váray Dániel (7 éves) élete első nyilvános fellépése. Négykezes édesanyjával, Váray -Major Zsófia zongoraművésszel (Fotó/Forrás: Oláh Gergely Máté / Klassz a pARTon!)

Hány évesek?

A kisebbik, Dani most lett hét éves, fúvós szeretne lenni, a nagyobbik, Domi tíz lesz, és a zeneszerzés érdekli, 2018-ban egy Szokolay Sándor emlékére rendezett zeneszerzés-versenyen első díjat nyert.

Ha néhány szóban össze kell foglalnia, hogy mi szükséges egy emberben ahhoz, hogy jó zenepedagógus legyen, mit válaszol?

A legfontosabb, hogy a belső motivációt felébresszük a gyerekekben. Mert ha valaki nagyon érdeklődik, akkor előbb-utóbb megtalálja a módját, hogy szépet és jót hozzon létre. Szükséges ehhez, hogy a tanáron látszódjék, hogy zenélni nagyon jó dolog, ha lehetősége van rá, színpadon is megmutassa, mennyire. Legyen a pedagógus kreatív és alkalmazkodó, hiszen minden gyerekhez máshogy kell közelíteni. Nem csak lelkileg igaz ez, hanem testileg is, hiszen minden gyerek fizikuma eltérő.

Adja át a zene szeretetét, nyissa meg a fantáziájukat, a képzeletüket. A zongoratanítás életre szóló mesterség, száz éves koráig tanulja az ember. Én úgy érzem, az út elején járok, még mindig sokat tanulok gödöllői kollégáimtól és a gyerekektől is.

A MOL Alapítvány a klasszikus zene szolgálatában

Az előző évekhez hasonlóan Klassz a pARTon! fesztiválon a MOL Alapítvány több támogatottja is fellép. Augusztus 9-én 20 órakor a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban (Festetics-kastély) Radnóti Róza és Dolfin Balázs ad koncertet.

Augusztus 11-én 15 órától ugyanott Cimbora Zeneliget gyerekműsort hallhat a közönség. 18 órától a Váray-család ad koncertet Mozartok műveiből.

Augusztus 12-én 20 órától a Holló-család, Szabó Judit gordonkaművész, az Amadinda Ütőegyüttesből ismert Holló Aurél és fia, Holló Mátyás ütőhangszeres művész ad koncertet a keszthelyi Zenepavilonban. A műsorban átiratok, klasszikus és világzenei művek is elhangoznak, és olyan ütőhangszereket lehet látni és hallani, mint a marimba, a kolomp, a konga, a bongó, a tomtom, a kínai gong és különböző dobok. A tizenkilenc éves Mátyást, aki szeptembertől a Zürichi Művészeti Egyetemen folytatja tanulmányait, egy éven át támogatta a MOL Alapítvány, az ösztöndíjat versenyek nevezési díjára, hangszervásárlásra fordíthatta. „Olyan koncertet hallhat a közönség, amely egyaránt felmutatja a komoly- és könnyűzene műfajait. Azt hiszem, mindenkinek tetszeni fog, aki eljön” - ígéri a fiatal művész.

A Klassz a pARTon! fesztivál minden koncertje ingyenes. A programokról a fesztivál holnapján lehet tájékozódni.

A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Filharmónia Magyarország – Emberi Erőforrások Minisztériuma, MOL Alapítvány

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Szerencsejáték Zrt.

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.