Klasszikus

„A zongoratanítás életre szóló mesterség”

2021.08.09. 10:05
Ajánlom
Lassan végéhez közeledik a Klassz a pARTon fesztivál, az utolsó héten a MOL Alapítvány által támogatott koncerteket ajánlunk. Váray-Major Zsófia zongoratanárt pedig online oktatásról és a pedagógusi hivatásról kérdeztük.

Vannak született pedagógusok, akik ösztönösen tudják, hogyan szóljanak gyerekekhez. Annak tartja magát?

Amikor öt évesen az első zeneórámról hazamentem, azt mondtam, én zongoratanárnéni leszek.

Csak nem?

A Ha én cica volnék-ot játszottam, és úgy döntöttem, hogy gyerekeket szeretnék tanítani. Emellett nagy ajándék, hogy – mostanában főleg kamaraformációkban – magam színpadra is állhatok.

228599849_4299016970134689_3406561532518909016_n-094546.jpg

Váray Zsófia (Fotó/Forrás: Oláh Gergely Máté / Klassz a pARTon!)

Tavaly márciusban kezdett sorozatba a YouTube-on „Online zongoraórák Zsófival” címmel. A maga műfajában rendkívül népszerű lett, mindegyik epizód több ezer megtekintést ért meg. Izgult azon, hogy célba érnek ezek a videók?

Amikor bezártak az iskolák és a zeneiskolák, szerettem volna abban a nehéz helyzetben küldeni valami tizenöt tanítványomnak. A videókat tehát nem a nagyközönségnek szántam, csak az én osztályomnak. Férjemmel, Péterrel [Váray Péter, az Anima Musicae Kamarazenekar tagja – a szerk.] pár nap alatt összeraktuk az első részt, aztán egyre magasabbra tettük a lécet, zenetörténeti adalékokkal gazdagítottuk az anyagot. Az órákat kisfiammal, Domival forgattuk, aki nagyon ügyes a zongoránál. Szerettük volna, ha a gyerekek virtuális utazásra indulnak a filmek segítségével, amelyekben annyi munka volt, hogy végül nem állhattuk meg, hogy ne osszuk meg másokkal is.

Milyen visszajelzések érkeztek?

Nagyon jól fogadták őket! De az is kiderült, hogy ezek egyfajta kiegészítő anyagként működnek, és a személyes oktatást – a személyes kapcsolatot – nem helyettesítik. Az viszont biztos, hogy ha valaki épp azzal a darabbal foglalkozik otthon, amivel mi is a videóban, sok mindent megtanulhat a zeneszerzőről, a korról, és hogy mire érdemes figyelni. A Chopinnel foglalkozó két epizóddal neveztünk egy online segédanyagokat kereső pályázatra. A két, egyenként félórás videó már nem is csak zongoraóra, inkább ismeretterjesztő film lett, olyan sok zenetörténeti érdekességet és tudnivalót tartalmaz.

A MOL idén Mester M-díjjal ismerte el a munkáját. Mit díjaztak, hogyan szólt a méltatás?

Azt hiszem, leginkább azt, ahogy megpróbáltunk alkalmazkodni a körülményekhez. Az online tanítás nagyon nehéz kihívás volt minden zeneiskola tanárnak. A Skype-on keresztül nincs olyan hangminőség, de ez a legkevesebb.

Hiányzott az érintés, a személyes jelenlét. A kisgyerekeknek meg kell fogni a kezét, közelről kell megmutatni a fogásokat a zongoránál, mindeközben fenn kell tartani a motivációt! Sok pedagógus úgy érezte, kifogyott az ötletekből, talán ilyenkor segíthettek a mi filmjeink

Két fia van, Domi és Dani, akikkel idén a Klassz a pARTon! fesztiválon a gyulakeszi Csigó malomban négykezest is játszott. Őket is Ön tanítja zenélni?

Nem! Úgy döntöttünk, maradok anyuka. Egy nagyon kedves gödöllői zenetanárnő, Telek Zsuzsanna foglalkozik velük. De az igaz, hogy most, a karanténidőszakban nagyobb szerep jutott nekem.

230456627_4299008406802212_5848538854176902828_n-094545.jpg

Váray Dániel (7 éves) élete első nyilvános fellépése. Négykezes édesanyjával, Váray -Major Zsófia zongoraművésszel (Fotó/Forrás: Oláh Gergely Máté / Klassz a pARTon!)

Hány évesek?

A kisebbik, Dani most lett hét éves, fúvós szeretne lenni, a nagyobbik, Domi tíz lesz, és a zeneszerzés érdekli, 2018-ban egy Szokolay Sándor emlékére rendezett zeneszerzés-versenyen első díjat nyert.

Ha néhány szóban össze kell foglalnia, hogy mi szükséges egy emberben ahhoz, hogy jó zenepedagógus legyen, mit válaszol?

A legfontosabb, hogy a belső motivációt felébresszük a gyerekekben. Mert ha valaki nagyon érdeklődik, akkor előbb-utóbb megtalálja a módját, hogy szépet és jót hozzon létre. Szükséges ehhez, hogy a tanáron látszódjék, hogy zenélni nagyon jó dolog, ha lehetősége van rá, színpadon is megmutassa, mennyire. Legyen a pedagógus kreatív és alkalmazkodó, hiszen minden gyerekhez máshogy kell közelíteni. Nem csak lelkileg igaz ez, hanem testileg is, hiszen minden gyerek fizikuma eltérő.

Adja át a zene szeretetét, nyissa meg a fantáziájukat, a képzeletüket. A zongoratanítás életre szóló mesterség, száz éves koráig tanulja az ember. Én úgy érzem, az út elején járok, még mindig sokat tanulok gödöllői kollégáimtól és a gyerekektől is.

A MOL Alapítvány a klasszikus zene szolgálatában

Az előző évekhez hasonlóan Klassz a pARTon! fesztiválon a MOL Alapítvány több támogatottja is fellép. Augusztus 9-én 20 órakor a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban (Festetics-kastély) Radnóti Róza és Dolfin Balázs ad koncertet.

Augusztus 11-én 15 órától ugyanott Cimbora Zeneliget gyerekműsort hallhat a közönség. 18 órától a Váray-család ad koncertet Mozartok műveiből.

Augusztus 12-én 20 órától a Holló-család, Szabó Judit gordonkaművész, az Amadinda Ütőegyüttesből ismert Holló Aurél és fia, Holló Mátyás ütőhangszeres művész ad koncertet a keszthelyi Zenepavilonban. A műsorban átiratok, klasszikus és világzenei művek is elhangoznak, és olyan ütőhangszereket lehet látni és hallani, mint a marimba, a kolomp, a konga, a bongó, a tomtom, a kínai gong és különböző dobok. A tizenkilenc éves Mátyást, aki szeptembertől a Zürichi Művészeti Egyetemen folytatja tanulmányait, egy éven át támogatta a MOL Alapítvány, az ösztöndíjat versenyek nevezési díjára, hangszervásárlásra fordíthatta. „Olyan koncertet hallhat a közönség, amely egyaránt felmutatja a komoly- és könnyűzene műfajait. Azt hiszem, mindenkinek tetszeni fog, aki eljön” - ígéri a fiatal művész.

A Klassz a pARTon! fesztivál minden koncertje ingyenes. A programokról a fesztivál holnapján lehet tájékozódni.

A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Filharmónia Magyarország – Emberi Erőforrások Minisztériuma, MOL Alapítvány

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Szerencsejáték Zrt.

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus interjú

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Klasszikus interjú

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Klasszikus ajánló

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.