Klasszikus

„A zongoratanítás életre szóló mesterség”

2021.08.09. 10:05
Ajánlom
Lassan végéhez közeledik a Klassz a pARTon fesztivál, az utolsó héten a MOL Alapítvány által támogatott koncerteket ajánlunk. Váray-Major Zsófia zongoratanárt pedig online oktatásról és a pedagógusi hivatásról kérdeztük.

Vannak született pedagógusok, akik ösztönösen tudják, hogyan szóljanak gyerekekhez. Annak tartja magát?

Amikor öt évesen az első zeneórámról hazamentem, azt mondtam, én zongoratanárnéni leszek.

Csak nem?

A Ha én cica volnék-ot játszottam, és úgy döntöttem, hogy gyerekeket szeretnék tanítani. Emellett nagy ajándék, hogy – mostanában főleg kamaraformációkban – magam színpadra is állhatok.

228599849_4299016970134689_3406561532518909016_n-094546.jpg

Váray Zsófia (Fotó/Forrás: Oláh Gergely Máté / Klassz a pARTon!)

Tavaly márciusban kezdett sorozatba a YouTube-on „Online zongoraórák Zsófival” címmel. A maga műfajában rendkívül népszerű lett, mindegyik epizód több ezer megtekintést ért meg. Izgult azon, hogy célba érnek ezek a videók?

Amikor bezártak az iskolák és a zeneiskolák, szerettem volna abban a nehéz helyzetben küldeni valami tizenöt tanítványomnak. A videókat tehát nem a nagyközönségnek szántam, csak az én osztályomnak. Férjemmel, Péterrel [Váray Péter, az Anima Musicae Kamarazenekar tagja – a szerk.] pár nap alatt összeraktuk az első részt, aztán egyre magasabbra tettük a lécet, zenetörténeti adalékokkal gazdagítottuk az anyagot. Az órákat kisfiammal, Domival forgattuk, aki nagyon ügyes a zongoránál. Szerettük volna, ha a gyerekek virtuális utazásra indulnak a filmek segítségével, amelyekben annyi munka volt, hogy végül nem állhattuk meg, hogy ne osszuk meg másokkal is.

Milyen visszajelzések érkeztek?

Nagyon jól fogadták őket! De az is kiderült, hogy ezek egyfajta kiegészítő anyagként működnek, és a személyes oktatást – a személyes kapcsolatot – nem helyettesítik. Az viszont biztos, hogy ha valaki épp azzal a darabbal foglalkozik otthon, amivel mi is a videóban, sok mindent megtanulhat a zeneszerzőről, a korról, és hogy mire érdemes figyelni. A Chopinnel foglalkozó két epizóddal neveztünk egy online segédanyagokat kereső pályázatra. A két, egyenként félórás videó már nem is csak zongoraóra, inkább ismeretterjesztő film lett, olyan sok zenetörténeti érdekességet és tudnivalót tartalmaz.

A MOL idén Mester M-díjjal ismerte el a munkáját. Mit díjaztak, hogyan szólt a méltatás?

Azt hiszem, leginkább azt, ahogy megpróbáltunk alkalmazkodni a körülményekhez. Az online tanítás nagyon nehéz kihívás volt minden zeneiskola tanárnak. A Skype-on keresztül nincs olyan hangminőség, de ez a legkevesebb.

Hiányzott az érintés, a személyes jelenlét. A kisgyerekeknek meg kell fogni a kezét, közelről kell megmutatni a fogásokat a zongoránál, mindeközben fenn kell tartani a motivációt! Sok pedagógus úgy érezte, kifogyott az ötletekből, talán ilyenkor segíthettek a mi filmjeink

Két fia van, Domi és Dani, akikkel idén a Klassz a pARTon! fesztiválon a gyulakeszi Csigó malomban négykezest is játszott. Őket is Ön tanítja zenélni?

Nem! Úgy döntöttünk, maradok anyuka. Egy nagyon kedves gödöllői zenetanárnő, Telek Zsuzsanna foglalkozik velük. De az igaz, hogy most, a karanténidőszakban nagyobb szerep jutott nekem.

230456627_4299008406802212_5848538854176902828_n-094545.jpg

Váray Dániel (7 éves) élete első nyilvános fellépése. Négykezes édesanyjával, Váray -Major Zsófia zongoraművésszel (Fotó/Forrás: Oláh Gergely Máté / Klassz a pARTon!)

Hány évesek?

A kisebbik, Dani most lett hét éves, fúvós szeretne lenni, a nagyobbik, Domi tíz lesz, és a zeneszerzés érdekli, 2018-ban egy Szokolay Sándor emlékére rendezett zeneszerzés-versenyen első díjat nyert.

Ha néhány szóban össze kell foglalnia, hogy mi szükséges egy emberben ahhoz, hogy jó zenepedagógus legyen, mit válaszol?

A legfontosabb, hogy a belső motivációt felébresszük a gyerekekben. Mert ha valaki nagyon érdeklődik, akkor előbb-utóbb megtalálja a módját, hogy szépet és jót hozzon létre. Szükséges ehhez, hogy a tanáron látszódjék, hogy zenélni nagyon jó dolog, ha lehetősége van rá, színpadon is megmutassa, mennyire. Legyen a pedagógus kreatív és alkalmazkodó, hiszen minden gyerekhez máshogy kell közelíteni. Nem csak lelkileg igaz ez, hanem testileg is, hiszen minden gyerek fizikuma eltérő.

Adja át a zene szeretetét, nyissa meg a fantáziájukat, a képzeletüket. A zongoratanítás életre szóló mesterség, száz éves koráig tanulja az ember. Én úgy érzem, az út elején járok, még mindig sokat tanulok gödöllői kollégáimtól és a gyerekektől is.

A MOL Alapítvány a klasszikus zene szolgálatában

Az előző évekhez hasonlóan Klassz a pARTon! fesztiválon a MOL Alapítvány több támogatottja is fellép. Augusztus 9-én 20 órakor a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban (Festetics-kastély) Radnóti Róza és Dolfin Balázs ad koncertet.

Augusztus 11-én 15 órától ugyanott Cimbora Zeneliget gyerekműsort hallhat a közönség. 18 órától a Váray-család ad koncertet Mozartok műveiből.

Augusztus 12-én 20 órától a Holló-család, Szabó Judit gordonkaművész, az Amadinda Ütőegyüttesből ismert Holló Aurél és fia, Holló Mátyás ütőhangszeres művész ad koncertet a keszthelyi Zenepavilonban. A műsorban átiratok, klasszikus és világzenei művek is elhangoznak, és olyan ütőhangszereket lehet látni és hallani, mint a marimba, a kolomp, a konga, a bongó, a tomtom, a kínai gong és különböző dobok. A tizenkilenc éves Mátyást, aki szeptembertől a Zürichi Művészeti Egyetemen folytatja tanulmányait, egy éven át támogatta a MOL Alapítvány, az ösztöndíjat versenyek nevezési díjára, hangszervásárlásra fordíthatta. „Olyan koncertet hallhat a közönség, amely egyaránt felmutatja a komoly- és könnyűzene műfajait. Azt hiszem, mindenkinek tetszeni fog, aki eljön” - ígéri a fiatal művész.

A Klassz a pARTon! fesztivál minden koncertje ingyenes. A programokról a fesztivál holnapján lehet tájékozódni.

A rendezvény főtámogatója a Szerencsejáték Zrt. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Filharmónia Magyarország – Emberi Erőforrások Minisztériuma, MOL Alapítvány

Szerencsejatek_Zrt-131644.jpg

Szerencsejáték Zrt.

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Múltidézés a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­ban

Az idei évadban is meghirdette hagyományos őszi koncertjeit a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­, a három ingyenes hangverseny lehetőséget biztosít az elmélyülésre és a múltba mélyedésre.
Klasszikus ajánló

Szkrjabin művészete áll az Orosz Zenei Fesztivál fókuszában

Három településen is koncerteket szentelnek a százötven éve született komponista muzsikájának, az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztivál és Szabó Marcell művészeti vezető szervezésében.
Klasszikus interjú

A piszkálódás most még komolyabb formákat fog ölteni – Beszélgetés Bősze Ádámmal és Megyeri Lénával

Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió népszerű műsorvezetője és Megyeri Léna tánckritikus 2021-ben indított közös tánc- és zenetörténeti sorozatot a Mozsár Műhelyben Lábujjhegyen címmel. A projekt ősztől a hazai táncélet egyik legfontosabb helyszínén, a Nemzeti Táncszínházban folytatódik.
Klasszikus hír

Szerepfelkérésekkel díjazták Rost Andrea mesterkurzusának résztvevőit

A Figaro házassága előadásával zárult Rost Andrea PályaStart című mesterkurzusa, a fiatal művészek a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a támogatók jóvoltából a pályaindulásukat segítő lehetőségeket kaptak.
Klasszikus hír

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.