Klasszikus

A zongorista, aki meghódította a világot

2015.04.21. 14:11
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és legyen ott Ön is a Budapesti Fesztiválzenekar és David Fray közös koncertjén.

Egy fiatal francia zongorista csillag, David Fray játssza el május 1-jén és 2-án Beethoven II. zongoraversenyét a Budapesti Fesztiválzenekarral. Beethoven 1795 márciusában ezzel a művel szerepelt először a bécsi közönség előtt, és ez a fellépés alapozta meg zongoravirtuóz hírnevét. David Fray az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettje, aki Európa, Amerika és Ázsia nagy hangversenytermeit is meghódította már. Igazi romantikus, a végső cél pedig számára mindig az, hogy a zongora beszéljen és énekeljen. A május eleji koncerteken Sosztakovics V. szimfóniáját is hallhatja a közönség, melyet bemutatójakor több mint fél órán át ünnepeltek állva, a koncert alaphangulatát pedig egy Wagenaar-nyitány, a Cyrano de Bergerac adja meg. Vezényel: Jaap van Zweden.

Kérdésünk: David Fray májusban együtt muzsikál a Budapesti Fesztiválzenekarral. A 34 éves zongoraművészről már film is készült. Melyik zeneszerző áll a középpontjában ennek a Swing, Sing and Think című dokumentumfilmnek?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a Müpába május 2-án a David Fray és a BFZ közös koncertjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.